Hledej odpověď v Bibli (185)

Otázka z minulého týdne:Kdo je můj bližní ?...........................................

         Naposledy se zastavíme u nejdůležitějšího biblického zákona: "Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.
Miluj svého bližního jako sám sebe." (Matouš 22,37+39)

         Dnes poprosím o odpověď samotného Ježíše. I on totiž dostal podobnou otázku a v Bibli je zaznamenána jeho odpověď: Tu vystoupil jeden zákoník a zkoušel ho: "Mistře, co mám dělat, abych měl podíl na věčném životě?"
Ježíš mu odpověděl: "Co je psáno v Zákoně? Jak to tam čteš?"
On mu řekl: "`Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, celou svou duší, celou svou silou a celou svou myslí´ a `miluj svého bližního jako sám sebe´."
Ježíš mu řekl: "Správně jsi odpověděl. To čiň a budeš živ."
Zákoník se však chtěl ospravedlnit a proto Ježíšovi řekl: "A kdo je můj bližní?"
Ježíš mu odpověděl: "Jeden člověk šel z Jeruzaléma do Jericha a padl do rukou lupičů; ti jej obrali, zbili a nechali tam ležet polomrtvého. Náhodou šel tou cestou kněz, ale když ho uviděl, vyhnul se mu. A stejně se mu vyhnul i levita, když přišel k tomu místu a uviděl ho.
Ale když jeden Samařan na své cestě přišel k tomu místu a uviděl ho, byl hnut soucitem; přistoupil k němu, ošetřil jeho rány olejem a vínem, obvázal mu je, posadil jej na svého mezka, zavezl do hostince a tam se o něj staral. Druhého dne dal hostinskému dva denáry a řekl: `Postarej se o něj, a bude-li tě to stát víc, já ti to zaplatím, až se budu vracet.´
Kdo z těch tří, myslíš, byl bližním tomu, který upadl mezi lupiče?"
Zákoník odpověděl: "Ten, který prokázal milosrdenství."
Ježíš mu řekl: "Jdi a jednej také tak." (Lukáš 10,25-37)

         V Bibli je spousta rad, příkazů a zákonů. Nejdůležitější je zákon o tom, že mám milovat Boha, sebe a bližního. Apoštol Jan dokonce píše: "My víme, že jsme přešli ze smrti do života, protože milujeme své bratry. Kdo nemiluje, zůstává ve smrti." (1.Jan.3,14)

         Ten, kdo poznal Boží lásku a díky tomu miluje Boha, se naučí milovat sebe i své bližní. Ten, kdo nemá správný vztah ke svému bližnímu, by měl přemýšlet, jak je na tom s poznáním Boží lásky.

         Láska k bližnímu totiž není výsledkem mé snahy, není to mé dobro. Lásku k bližnímu mohu získat jen tak, že dovolím, aby mne naplnila Boží láska a Boží dobro.

 

Otázka na příští týden:
Kdy odpočívá Bůh ?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 21.7.2013 13:23 | karma článku: 11,33 | přečteno: 111x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,87

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,16