Hledej odpověď v Bibli (183)

Otázka z minulého týdne:Proč je třeba milovat Boha?..........................................

        Minule jsme začali naše uvažování o jediném biblickém zákoně, který platí bez ohledu na čas a prostředí. Jeho první paragraf zní: "Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí." (Matouš 22,37)

        Napadá mne při tom otázka: "Proč má naše láska začínat ve vztahu s Bohem?" Při čtení Bible mne před časem zaujala slova Jana Křtitele, která pronesl na adresu mesiáše – Ježíše Krista: "Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa." (Jan 1,29)

        Ježíš snímá hřích světa. Ne hříchy, ale hřích. To nás vede k otázce, co je tím "hříchem světa", který snímá Ježíš. Podle těchto slov nejde o můj hřích, ale o něco, co se týká celého lidstva.

        Při hledání odpovědi na tuto otázku se musíme znovu vrátit do ráje. Rozhovor Evy s hadem přináší odpověď. Ďábel, který mluví prostřednictvím hada, zpochybňuje Boží charakter. Podrývá víru člověka v Boží lásku. Nakonec se mu to, žel, podařilo. Většina lidí dnes nevnímá Boží lásku.

        Lidé věří, že Bůh je sobec, který se o nás nestará. A pokud ano, tak mu jde jen o to, aby nás trestal a trápil. Stejný pohled na Boha hrozí i nám. Přijde životní tragédie, těžká nemoc nebo třeba ztráta majetku či zaměstnání. V takových chvílích začíná o Boží lásce pochybovat i zkušený křesťan.

        Důkazy o tom podává třeba kniha Žalmů. Kolik je v ní písní, které začínají voláním k "mlčícímu Bohu", který zdánlivě zapomněl na své pozemské děti. Kolikrát jsem takto k Bohu volal i já. Nějak jsem díky okolnostem přestal vnímat Boží lásku.

        Nedávno jsem četl zajímavá slova o rozhovoru s Bohem. Matka, která  přišla o své dítě, se ptá: "Bože, kde jsi byl, když umíralo?" Bylo to zvolání plné bolesti a zklamání. Dostala odpověď: "Byl jsem na stejném místě, jako když mi na kříži umíral můj syn."

        Ne vždy je snadné milovat Boha z celého srdce. Když se to ale naučím, budu pak umět milovat i mého bližního. Ale ještě před tím se od Boha musím naučit milovat sám sebe.

        Jak to dokázat, aniž by se ze mne stal do sebe zahleděný sobec?

       

Otázka na příští týden:
Proč musím umět milovat i sebe ?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 7.7.2013 13:00 | karma článku: 11,57 | přečteno: 107x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31