Hledej odpověď v Bibli (180)

Otázka z minulého týdne:Co nám o sobě prozrazuje Bůh v devátém přikázání Desatera?

         V devátém paragrafu biblického Desatera Hospodin říká: "Nevydáš proti svému bližnímu křivé svědectví." (Exodus 20,16)

         Bůh tu dává jasně najevo, jaký má postoj k pomluvám a ke křivému svědectví. Později, když dává Židům i praktická pravidla života, rozvádí i dosah tohoto devátého přikázání: "Nepovstane jen jediný svědek proti někomu v jakémkoli zločinu, v jakémkoli prohřešku a při jakémkoli hříchu, jehož se někdo dopustil. Soudní výrok bude vynesen podle výpovědi dvou nebo tří svědků.
Povstane-li proti někomu zlovolný svědek, aby ho nařkl z odpadnutí od Hospodina, postaví se oba muži, kteří mají spor před Hospodina, před kněze a soudce, kteří tam v těch dnech budou, a soudcové případ dobře vyšetří.
Zjistí-li, že je to křivý svědek, že nařkl svého bratra křivě, učiníte jemu, jak on zamýšlel učinit svému bratru.
Tak odstraníš zlo ze svého středu.
Ať to ostatní uslyší a ať se bojí. Nikdy ať se mezi vámi nestane něco tak zlého. Nebudeš ho litovat. Život za život, oko za oko, zub za zub, ruka za ruku, noha za nohu." (Deuteronomium 19,15-21)

         Jak se vám líbí toto pojetí soudu? Falešný svědek dostal stejný trest, jaký by čekal obviněného, kdyby se nepřišlo na to, že obvinění je vykonstruované. Není to škoda, že stejné právo neplatí i v naší zemi? Podle mne ano.
         Díky Bibli můžeme poznat Boží lásku. Stejně tak nám ale podává i informace, díky kterým můžeme pochopit i základní principy Boží spravedlnosti. Ta se projeví i na Božím soudu. Lidské soudy je možné zkorumpovat nebo ovlivnit prostřednictvím falešných svědectví a zfalšovaných zpráv soudních znalců. Boží soud nic takového nezná.

         Bůh, který je autorem devátého přikázání, je čestný a nesnáší lež a pomluvy.
         Bůh, který je autorem devátého přikázání, bude soudit spravedlivě, jen na základě pravdivých svědectví. Prorok Malachiáš napsal: "Hospodin to pozoroval a slyšel. A byla před ním sepsána pamětní kniha se jmény těch, kteří se bojí Hospodina a mají na mysli jeho jméno." (Malachiáš 3,16)
         Apoštol Jan pak v knize Zjevení dodává: "I viděl jsem mrtvé, malé i veliké, stojící před obličejem Božím, a knihy otevřeny jsou. A jiné knihy také jsou otevřeny, to jest knihy života, i souzeni jsou mrtví podle toho, jakž psáno bylo v knihách, totiž podle skutků svých."(Zjevení 20,12)

 

Otázka na příští týden:
Co nám o sobě prozrazuje Bůh v desátém přikázání Desatera?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 16.6.2013 13:00 | karma článku: 11,64 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31