Hledej odpověď v Bibli (179)

Otázka z minulého týdne:Co nám o sobě prozrazuje Bůh v osmém přikázání Desatera?

         Mnozí lidé mají strach přijmout Boha. Obávají se, že by je pak připravil nejen o svobodu, ale i o mnohé z toho, co mají rádi.
         Jaká je skutečnost? Je to Bůh, kdo nás okrádá o naši svobodu a připravuje nás o mnohé z toho, co máme rádi?
         V osmém paragrafu Desatera tento Bůh říká: "Nepokradeš." (Exodus 20,15) Z Bible můžeme poznat, že Hospodin po nás nechce nic, co by sám nedělal. A tak, jestliže nemáme krást my, pak nekrade ani on. Nebere nic, co mu sami nedáme.
         Je tu ale někdo, kdo skutečně okrádá. Nejen o naši svobodu, ale chce nás dokonce okrást i o náš vztah s Bohem a tím i o věčný život. Pán Ježíš ve svém kázání říká: "Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mne, bude zachráněn, bude vcházet i vycházet a nalezne pastvu.
Zloděj přichází, jen aby kradl, zabíjel a ničil. Já jsem přišel, aby měly život a měly ho v hojnosti.
Já jsem dobrý pastýř. Dobrý pastýř položí svůj život za ovce." (Jan.10,9-11)

         Bůh osmého přikázání chce naše dobro. Nejen, že nekrade, ale ještě nám i dává. Už starozákonní prorok Izaiáš zapsal Boží nabídku a pozvání: "Vzhůru! Všichni, kdo žízníte, pojďte k vodám, i ten, kdo peníze nemá.
Pojďte, kupujte a jezte, pojďte a kupujte bez peněz a bez placení víno a mléko!
Proč utrácíte peníze, ale ne za chléb? A svůj výdělek za to, co nenasytí?
Poslechněte mě a jezte, co je dobré, ať se vaše duše kochá tukem! Nakloňte ucho a pojďte ke mně, slyšte a budete živi!" (Izaiáš 55,1-3)

         Bůh osmého přikázání je štědrý. Dříve, než nás zbaví toho, co nám škodí, nabídne dostatek toho, co náš život obohatí a co nám přinese skutečné štěstí a spokojenost.
         Bůh osmého přikázání je nesmírně bohatý a tak nepotřebuje nic z toho, co máme. Naopak, nabízí nám to, co má, abychom nemuseli mít nouzi ani pokušení vzít druhým to, co je jejich.

 

Otázka na příští týden:
Co nám o sobě prozrazuje Bůh v devátém přikázání Desatera?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 9.6.2013 13:00 | karma článku: 11,18 | přečteno: 99x