Hledej odpověď v Bibli (168)

Otázka z minulého týdne:Jaké zákony můžeme najít v Bibli ?  (6)......................................................

         Dnešní objevování biblických zákonů začnu netradičně na stránkách Nového zákona. Apoštol Jan napsal: "Modlím se za tebe, milovaný, aby se ti ve všem dobře dařilo a abys byl zdráv - tak jako se dobře daří tvé duši." (3. Janův list 1,2)

         Myslím, že přání "abys byl zdráv" patří k tomu, co při různých příležitostech vyslovujeme dnes i my. Apoštol Jan se tímto přáním připojuje k Mojžíšovi, který ve svých knihách zapsal mnoho "zdravotních zákonů", jejichž respektování mělo Hebrejům zajistit lepší zdraví, než měli lidé z okolních národů.
         Mezi tyto rady patří například rozdělení živočichů na čisté a nečisté, nebo můžeme říci na ty, které člověk jíst může a na ty, které nám Bůh konzumovat nedoporučuje. Proto Židé a ti, kdo se stravují podle Bible, nejedí třeba vepře, králíky a koně... (5.Mojžíšova 14,3-21)

         Tyto zdravotní zákony mají ale daleko větší a širší škálu působnosti. Popisují, jak jednat třeba s malomocnými. Tato nakažlivá nemoc byla postrachem lidí po celém Orientu.
         Bible popisuje třeba i to, jakou hygienu je třeba dodržovat na "WC", abychom neohrozili zdraví dalších lidí...

         Určitě není náhodou, že se ve středověku často velké epidemie vyhnuly právě židovským géthům, ve kterých byly respektovány zdravotních zásady, které dal kdysi dávno Hospodin Židům prostřednictvím Mojžíše. Myslím, že ten, kdo si tyto zákony prostuduje, a rozhodne se je respektovat, udělá kus dobrého pro své vlastní zdraví.

 

Otázka na příští týden:
Jaký další zákon můžeme najít v Bibli ?  (7)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 24.3.2013 13:00 | karma článku: 11,93 | přečteno: 113x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 14,69

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,89