Hledej odpověď v Bibli (166)

Otázka z minulého týdne:Jaké zákony můžeme najít v Bibli ?  (4).......................................................

         Čtvrtou oblastí, na kterou pamatují biblické zákony v době Starého zákona, jsou náboženské obřady, které mají hříšníkovi pomoci najít znovu klid svědomí a také jistotu odpuštění. Říkejme jim "ceremoniální zákony".

         Bůh prohlásil: "Toto je řád oběti za vinu; je to velesvaté..." (Leviticus 7,1) Určitě stojí za povšimnutí skutečnost, že všechny tyto obřady předobrazně ukazovaly na Ježíše Krista a jeho činnost, kterou koná pro naši záchranu.

         Podívejme se například na slavení velikonoc. Mají počátek ještě v Egyptě. Poslední noc před odchodem měli prožít zvláštní zkušenost. Bůh chystal poslední egyptskou ránu, při které mělo zemřít vše prvorozené. Židé se této ráně mohli vyhnout, pokud uposlechli Boží příkaz: Hospodin řekl Mojžíšovi a Áronovi v egyptské zemi: "Tento měsíc bude pro vás začátkem měsíců. Bude pro vás prvním měsícem v roce. Vyhlaste celé izraelské pospolitosti: Desátého dne tohoto měsíce si každý vezmete beránka podle svých rodů, beránka na rodinu. Kdyby byla rodina malá a na beránka by nestačila, přibere si každý souseda, který bydlí nejblíže jeho rodiny, aby doplnil počet osob. Podle toho, kolik kdo sní, stanovíte počet na beránka.
Budete mít beránka bez vady, ročního samce. Vezmete jej z ovcí nebo z koz. Budete jej opatrovat až do čtrnáctého dne tohoto měsíce. Navečer bude celé shromáždění izraelské pospolitosti beránky zabíjet. Pak vezmou trochu krve a potřou jí obě veřeje i nadpraží u domů, v nichž jej budou jíst. Tu noc budou jíst maso upečené na ohni a k němu budou jíst nekvašené chleby s hořkými bylinami..."(Exodus 12,1-8)

         Apoštol Pavel v novozákonní době píše:  "Nyní však není žádného odsouzení pro ty, kteří jsou v Kristu Ježíši, neboť zákon Ducha, který vede k životu v Kristu Ježíši, osvobodil tě od zákona hříchu a smrti.
Bůh učinil to, co bylo zákonu nemožné pro lidskou slabost: Jako oběť za hřích poslal svého vlastního Syna v těle, jako má hříšný člověk, aby na lidském těle odsoudil hřích, a aby tak spravedlnost požadovaná zákonem byla naplněna v nás, kteří se neřídíme svou vůlí, nýbrž vůlí Ducha." (Římanům 8,1-4)

         Ježíš Kristus nahradil všechny "zvířecí oběti". Stal se velikonočním beránkem, který nás ochrání před důsledky hříchu, které jednou dopadnou na náš svět: "Odstraňte starý kvas, abyste byli novým těstem, vždyť vám nastal čas nekvašených chlebů, neboť byl obětován náš velikonoční beránek, Kristus." (1.Korintským 5,7)

         V listu Židům je také napsáno: "A jako každý člověk jen jednou umírá, a potom bude soud, tak i Kristus byl jen jednou obětován, aby na sebe vzal hříchy mnohých; po druhé se zjeví ne už kvůli hříchu, ale ke spáse těm, kdo ho očekávají." (Židům 9,28)

         Platnost "ceremoniálních zákonů" končí Ježíšovou smrtí: Ale když přišel Kristus, velekněz, který nám přináší skutečné dobro, neprošel stánkem zhotoveným rukama, to jest patřícím k tomuto světu, nýbrž stánkem větším a dokonalejším. A nevešel do svatyně s krví kozlů a telat, ale jednou provždy dal svou vlastní krev, a tak nám získal věčné vykoupení. Jestliže již pokropení krví kozlů a býků a popel z jalovice posvěcuje poskvrněné a zevně je očišťuje, čím více krev Kristova očistí naše svědomí od mrtvých skutků k službě živému Bohu! Vždyť on přinesl sebe sama jako neposkvrněnou oběť Bohu mocí Ducha, který nepomíjí." (Židům 9,11-14)

 

Otázka na příští týden:
Jaké zákony můžeme najít v Bibli ?  (5)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 10.3.2013 13:00 | karma článku: 6,40 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31