Hledej odpověď v Bibli (165)

Otázka z minulého týdne:Jaké zákony můžeme najít v Bibli ?  (3)......................................................

         Dnes se podíváme na jeden velice zvláštní zákon – "zákon nazírů".

         První zmínku o něm nacházíme v knize Numeri: "Hospodin promluvil k Mojžíšovi:  "Mluv k Izraelcům a řekni jim: Když se muž nebo žena rozhodne složit mimořádný slib nazírský a zasvětí se Hospodinu,  ať se vystříhá vína a opojného nápoje. Nebude pít nic kvašeného, víno ani opojný nápoj, nebude pít šťávu z hroznů ani jíst čerstvé nebo sušené hrozny. Po celou dobu svého nazírství neokusí nic z toho, co pochází z vinné révy, od nezralých hroznů až po výhonky.
Po celou dobu platnosti slibu svého nazírství si nedá břitvou oholit hlavu. Dokud neskončí doba, po kterou se zasvětil Hospodinu, bude svatý a nechá si na hlavě volně růst vlasy.
Po celou dobu svého zasvěcení Hospodinu nesmí přijít do styku se zemřelým. Nesmí se poskvrnit ani tehdy, když mu zemře otec nebo matka, bratr nebo sestra, protože na jeho hlavě je nazírské znamení jeho Boha.
Je svatý Hospodinův po celou dobu svého nazírství" (Numeri 6,1-8)

         Zákon stanovuje pravidla, podle kterých se mohl Izraelita oddělit pro Hospodina buď na určitý čas, nebo až do své smrti. Po dobu svého "nazírství" nesměl požívat nic, co pocházelo z vinice, nemohl si nechat oholit vlasy a také se musel vyvarovat doteku mrtvého člověka.

         Nejznámějším nazírem byl asi Samson, který měl takovou sílu, že dokázal sám porazit nepřátelské vojsko. Kdyby neprozradil tajemství své síly nevěstce, do které se zamiloval, nemohli by ho Pelištějci porazit. Takto ho spoutali, oholili mu hlavu, oslepili ho a pak ho ve svém městě předváděli jako atrakci. Jednoho dne ho dovedli do chrámu boha Gádona, kde se posmívali jemu i Hospodinu. Samson prosil Boha, aby mu vrátil jeho sílu. Pak se zapřel do nosných sloupů a když je zbořil, zřítil se celý chrám a pohřbil více jak tři tisíce nepřátel.

         Nazíry se stali také Samuel a Jan Křtitel. I Pavel složil tento slib. V křesťanské církvi se neujal, protože Ježíš více než obřady zdůrazňoval osobní posvěcení. Stejnou cestou se pak vydala i prvotní církev. Apoštol Pavel vybízí: "Sám Bůh pokoje nechť vás cele posvětí a zachová vašeho ducha, duši i tělo bez úrazu a poskvrny do příchodu našeho Pána Ježíše Krista." (1.Tesalonickým 5,23)

 

Otázka na příští týden:
Jaké zákony můžeme najít v Bibli ?  (4)

Autor: Vlastík Fürst | neděle 3.3.2013 13:00 | karma článku: 7,69 | přečteno: 136x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31