Hledej odpověď v Bibli (156)

Otázka z minulého týdne:Jaký je rozdíl mezi ovocem Ducha svatého a dary Ducha svatého?........................................................................

         Na stránkách Nového zákona se v souvislosti s Duchem svatým setkáváme se dvěmi výsledky jeho působení.

         Tím jedním jsou tzv. "duchovní dary". S tímto termínem se můžeme v dopisech apoštola Pavla setkat na čtyřech místech. Pro ilustraci uvedu alespoň texty z jeho 1. dopisu do Korintu: "Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž Duch; rozdílné služby, ale tentýž Pán; a rozdílná působení moci, ale tentýž Bůh, který působí všecko ve všech.
Každému je dán zvláštní projev Ducha ke společnému prospěchu. Jednomu je skrze Ducha dáno slovo moudrosti, druhému slovo poznání podle téhož Ducha, někomu zase víra v témž Duchu, někomu dar uzdravování v jednom a témž Duchu, někomu působení mocných činů, dalšímu zase proroctví, jinému rozlišování duchů, někomu dar mluvit ve vytržení, jinému dar vykládat, co to znamená.
To všechno působí jeden a týž Duch..." (1. Korintským 12,4-11)
         Darem ducha jsou podle apoštola Pavla určité dovednosti, schopnosti, které člověk dostává, když o ně prosí a jsou potřebné pro společenství věřících.

         O ovoci Ducha svatého se Pavel zmiňuje v listu Galatským křesťanům: "Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací." (Galatským 5,22)
         Ovoce Ducha svatého se týká naší povahy. Ta díky působení Božího Ducha stále více odráží Boží charakter. Platí tu ona lidová moudrost: "Jablko nepadá daleko od stromu."

         Jaký je tedy rozdíl mezi ovocem Božího Ducha a duchovními dary? Ovocem je proměna mé povahy a ta probíhá pozvolna během celého mého života. Darem Ducha svatého je konkrétní schopnost a tu mohu dostat během okamžiku.
         Obojí dvojí ale pochází od Boha. Proto bych se neměl chlubit duchovními dary ani ovocem Ducha. Spíš bych měl obojí využívat k prospěchu ostatních a také k oslavě Boha, který mi toto vše nabízí prostřednictvím Ducha svatého.

 

Otázka na příští týden:
'Podle jakého klíče rozděluje Duch svatý své dary?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 30.12.2012 13:00 | karma článku: 7,21 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 11,89

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,52