Hledej odpověď v Bibli (153)

Otázka z minulého týdne:Jak rozeznám působení Ducha svatého od toho, co nabízí "duchové ďábelští"?................................................................

         Přestože žijeme ve společnosti, která o sobě tvrdí, že je ateistická, stále více lidí touží po "duchovnu". Hledají zážitky, které by nasytily jejich hladovějící duše. Někdy pak naletí podvodníkům, kteří jim nabízí, že jejich hlad po spiritualitě utiší.

         Jak se můžeme bránit podvodům, které nabízí ďábel? Apoštol Pavel zapsal následující radu: "A tak, bratří, svou sílu hledejte u Pána, v jeho veliké moci. Oblecte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům.
Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy proti nadzemským duchům zla. Proto vezměte na sebe plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát.
Stůjte tedy `opásáni kolem beder pravdou, obrněni pancířem spravedlnosti, obuti k pohotové službě evangeliu pokoje´ a vždycky se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého. Přijměte také `přílbu spasení´ a `meč Ducha, jímž je slovo Boží´. V každý čas se v Duchu svatém modlete a proste, bděte na modlitbách a vytrvale se přimlouvejte za všechny bratry..." (Efezským 6,10-18)

         Pokud na nás bude působit Duch svatý, pak nás povede k tomu, abychom:
1.      hledali pravdu,
2.      spoléhali na Boží spravedlnost,
3.      ochotně nabízeli poznání Boha i jiným,
4.      rozvíjeli a posilovali svou víru v Ježíše,
5.      denně prožívali radost ze spasení a
6.      pravidelně studovali Boží slovo, Bibli, kterou Pavel přirovnává k "meči Ducha".

         Pokud na nás budou působit ďábelští duchové, povedou nás k tomu, abychom:
1.      nevěřili, že existuje nějaká pravda a pokud ano, tak jen ta naše,
2.      brali spravedlnost do vlastních rukou,
3.      své poznání si nechávali jen pro sebe, nebo ho naopak druhým nutili násilím,
4.      věřili, že Ježíše nepotřebujeme, protože vše zvládneme i bez něj,
5.      radost ze spasení považovali za blud a
6.      Bible se pro nás stala snůškou legend, které dnes už nepotřebujeme, protože my už dnes přece komunikujeme přímo s Bohem...

         Dovolím si připomenout text, který nám prozrazuje důležitou Boží vlastnost. Protože Duch svatý je součástí Boží trojice, pak musí mít tuto vlastnost i on: "Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i na věky." (Židům 13,8)

         Duch svatý stojí za vznikem Bible. Apoštol Petr píše: "Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha." (2. Petrův 1,21) Pokud je Duch svatý Bůh, pak je stále stejný, a proto nikdy nepůjde proti "duchu Bible". Na to bychom si měli dát obzvlášť pozor, když k nám bude promlouvat nějaký tajemný hlas, který se představí jako Duch svatý. V takové situaci je třeba neustále porovnávat vše, co uslyšíme, s texty Bible. Jen tak se můžeme uchránit před nebezpečím, že místo Ducha svatého budeme naslouchat démonům.

 

Otázka na příští týden:
Je možné se osvobodit od posedlosti démony?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | neděle 9.12.2012 13:00 | karma článku: 7,98 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51