Hledej odpověď v Bibli (147)

Otázka z minulého týdne:Jaký postoj má Bible k okultismu ?.......................................................

         Ještě dříve, než Izraelité vstoupili do země, která se podle zaslíbení měla stát jejich domovech, poslal jim Bůh prostřednictvím Mojžíše následující vzkaz: "Až vstoupíš do země, kterou ti dává Hospodin, tvůj Bůh, neuč se jednat podle ohavností oněch pronárodů.
Ať se u tebe nevyskytne nikdo, kdo by provedl svého syna nebo svou dceru ohněm, věštec obírající se věštbami, mrakopravec ani hadač ani čaroděj ani zaklínač ani ten, kdo se doptává duchů zemřelých, ani jasnovidec ani ten, kdo se dotazuje mrtvých.
Každého, kdo činí tyto věci, má Hospodin v ohavnosti. Právě pro tyto ohavnosti Hospodin, tvůj Bůh, před tebou vyhání ony pronárody. Budeš se dokonale držet Hospodina, svého Boha. Tyto pronárody, které si podrobíš, poslouchají mrakopravce a věštce, ale tobě to Hospodin, tvůj Bůh, nedovolil." (Deuteronomium 18,9-14)

         Bůh zde popisuje podrobný seznam těch forem okultismu, se kterými se Židé mohli setkat mezi národy žijícími na území zaslíbené země. Formou zákazu varuje svůj lid před podobnými praktikami.

         V době Nového zákona Židé zahrnuli všechny tyto formy okultismu do souhrnného názvu "čarodějnictví". Apoštol Pavel jasně píše, jaký bude osud lidí, kteří se věnují podobným praktikám: "Skutky lidské svévole jsou zřejmé: necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství, rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci.
Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím." (Galatským 5,19-21)

         Pavel na stejném místě radí, jak se účinně bránit nebezpečí okultismu. Nejlépe tím, když se odevzdáme do péče Božího ducha. Ta se pak v našem životě projeví přítomností následujících vlastností: "Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací." (Galatským 5,22-23)

         Bible opakovaně varuje před různými formami okultismu. Umožňuje nám poznat, že na naši zemi působí démonské síly zla, které zneužívají lidské touhy po poznání.

         Bible uvádí příběhy lidí, kteří upadli do otroctví a závislosti na některé z forem okultismu. Jsem rád, že v Bibli mohu číst o tom, jak Ježíš z této závislosti osvobozuje každého, kdo ho o to požádá. 

 

Otázka na příští týden:
Proč je okultismus tak přitažlivý ?

Autor: Vlastík Fürst | neděle 28.10.2012 13:00 | karma článku: 7,44 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09