Dej pozor, ať nepřeslechneš moudrost

         Představte si, že vám někdo radí, a vy ho odbudete s tím, ať si své rady nechá pro sebe, že je nepotřebujete. Uteče nějaká doba a vy zjistíte, že vám radil dobře. Pokud byste ho poslechli, ušetřili byste si spoustu zbytečných starostí. Jak vám bude, až se s tímto člověkem potkáte?

         Bůh posílá na tento svět moudré lidi, jenže my jejich rady často ignorujeme. Někdy raději nasloucháme lidem, kteří říkají to, co chceme slyšet. Když nám někdo říká něco, co slyšet nechceme, zacpáváme si uši.

         Opět to není nic nového pod sluncem, protože si toho v knize Kazatel všímá i alomounových slov  to mohlo být zachráněno, kdyby jeho obyvatelé neposuzovali lidi podle toho, jak tučné kontokteří říkají to, Šalomoun:
"A ještě další moudrost jsem na světě objevil,
   a hluboce mne zasáhla:
Bylo malé městečko a v něm jen málo obyvatel.
   K městu přitáhl mocný král, obklíčil je
   a postavil proti němu velké valy.
Ve městě žil chudý, ale moudrý muž,
   který by svou moudrostí město zachránil,
   ovšem na chudáka si nikdo ani nevzpomněl." (Kazatel 9,13-15)

         Smutný příběh. Město mohlo být zachráněno, kdyby jeho obyvatelé neposuzovali lidi podle toho, jak tučné je jejich bankovní konto. Ještě dnes se mi při čtení Šalomounových slov vybavují myšlenky, které mne napadly, když jsem toto vyprávění četl ještě jako dítě. Říkal jsem si: "Proč byli ti lidé tak hloupí? Kdybych byl na jejich místě já, určitě bych si na toho chudého mudrce vzpomněl!"

         Dnes už si sebou tak jistý nejsem. Mohl bych vzpomínat na spoustu situací, kdy jsem se zachoval stejně, jako obyvatelé onoho města. Mnohokrát jsem si myslel, že moje máma nemůže rozumět oblasti, ve které mi dává radu. Podobně jsem se někdy stavěl k radám mé ženy a později i mých synů... Ne, nejsem moudřejší, než obyvatelé města, které bylo zničeno jen proto, že zapomněli, jak moudrého člověka mezi sebou mají.

         Poslední dobou často slýchám stesky politiků nad tím, jak upadá naše společnost. Scházejí se různé komise, aby vymysleli, jak tento stav zlepšit. Zasedají a zasedají, ale nic z toho, protože samotní členové komisí na tom nejsou o nic lépe, než většina společnosti.

         Apoštol Pavel popisuje dobu, která bude předcházet "konci světa". Píše: "Lidé budou sobečtí, chamtiví, chvástaví, domýšliví, budou se rouhat, nebudou poslouchat rodiče, budou nevděční, bezbožní, bez lásky, nesmiřitelní, pomlouvační, nevázaní, hrubí, lhostejní k dobrému, zrádní, bezhlaví, nadutí, budou mít raději rozkoš než Boha, budou se tvářit jako zbožní, ale svým jednáním to budou popírat." (2. Timoteovi 3,2-5)

         Na většinu problémů, které má dnešní společnost, existuje řešení. Bible je kniha plná moudrosti. Problém je v tom, že dnešní člověk této knize nenaslouchá. Toto nemoudré jednání přináší neblahé důsledky už dnes. Svět je plný zla a trápení.

         Nemá smysl čekat, až všichni okolo začnou naslouchat moudrosti, kterou Bůh vložil do Bible. Spíš bych se měl zamyslet sám nad sebou, abych neudělal stejnou chybu, jako lidé v Šalomounově příběhu.

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 28.4.2014 18:00 | karma článku: 8,88 | přečteno: 115x