Chytří a nazí

            Už jste si někdy splnili svůj sen? Koupili jste si něco, po čem jste toužili a čekali na to štěstí, které přijde? Pak jistě pochopíte pocity dvou lidí, čekajících na zázrak.

            Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu …Vzala tedy z jeho plodů a jedla, dala také svému muži, který byl s ní, a on též jedl. Oběma se otevřely oči: poznali, že jsou nazí. Spletli tedy fíkové listy a přepásali se jimi. (Genesis 3,6+7)

            Muž a žena snědli zakázané ovoce. Chvíle napětí: "Kdy to přijde? Budeme jako Bůh hned, nebo to bude nějakou dobu trvat? A kdy poznáme to ještě větší dobro?" Podobné otázky víří hlavou našich prarodičů. Čekají na ten moment, kdy se naplní slib, který jim dal had.

            Po chvíli čekání otevírají oči a najednou vidí tu změnu. Jsou nazí. To vlastně byli i před tím, ale dřív se nestyděli. Cítí se trapně a nepříjemně. Poznávají pocit, který jim byl dříve cizí.

            Hebrejský výraz "arum" – "chytrý", souzní jako slovní hříčka s výrazem "érom" – "nahý". (J.Heller: Stezka ve skalách).  Jako by chtěl Bůh ukázat, k čemu chytračení vede – zbavuje důstojnosti a vystavuje posměchu.

            Naši prarodiče po chvíli napjatého očekávání otevírají oči a poznávají, jaké to je, když člověk vymění moudrost (chochmu) za chytrost (arum). Nic nezíská. Místo hadem slibovaného štěstí a nové radosti se dostaví jen stud z poznané nahoty a v nitru pocit zvláštní prázdnoty.

Bože, nechci být chytrý a nahý. Stejně jako mí prarodiče jsem i já poznal svůj omyl. Přikryj mne, prosím, Tvou moudrostí.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Předchozí díl: Naletěl i muž

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 25.1.2016 5:20 | karma článku: 20,48 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,31