Budoucnost v sedmi etapách

            Mnoho lidí by si přálo vidět do budoucna. Mít možnost vědět dopředu, co se stane, se jeví lákavě. Na druhé straně je někdy dobře, že nevíme, co nás čeká. Nemusíme se bát.

Jan sedmi církvím v Asii: Milost vám a pokoj od toho, který jest a který byl a který přichází, i od sedmi duchů před jeho trůnem a od Ježíše Krista, věrného svědka, prvorozeného z mrtvých a vládce králů země. Jemu, jenž nás miluje a svou krví nás zprostil hříchů a učinil nás královským kněžstvem Boha, svého Otce – jemu sláva i moc navěky. Amen. (Zjevení 1,4-6)

            V Bibli jsou proroctví, která nám odhalují budoucnost. Sedm sborů v Asii, kterým Ježíš v knize Zjevení posílá dopisy, symbolizuje sedm etap v historii křesťanství. Od jeho počátku v Jeruzalému až po chvíli, kdy bude připraven poslední člověk pro život ve věčném království.

            Oproti křesťanům, kteří tuto knihu četli před dvěma tisíci lety jako žhavou knižní novinku, máme velkou výhodu. Zatímco oni vše četli jako něco, co je teprve před nimi, my se na stejná slova můžeme dívat optikou dějin. Kniha Zjevení pro nás není jen budoucností, ale popisuje minulost a pomáhá nám lépe poznat i dobu, v níž právě žijeme.

            Stále potkávám lidi, kteří Zjevením straší jiné. Jenže, to nebyl záměr, se kterým psal Jan tuto knihu. Pronásledovaným křesťanům měla přinést pokoj a klid v jejich utrápeném nitru.

Bože, právě proroctví, která se už naplnila, posilují mou víru v Tebe a také mou důvěru, že splníš i to, co ještě zbývá. Právě to, co se týká mne a doby, ve které žiji.

Článek je součástí mozaiky, kterou postupně vytvoří 366 dílů série s názvem "Na počátku všeho bylo Slovo". Najdete je v rubrice se shodným názvem.

Minulý díl:  Odhalené tajemství ...

Autor: Vlastík Fürst | středa 16.11.2016 6:10 | karma článku: 25,72 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09