Boháči plačte a naříkejte! Vykrmili jste se pro den porážky!

I na iDNES.cz se v diskuzích setkávám s názory lidí, kteří stále věří, že jen komunismus a socialismus může zabránit vykořisťování člověka člověkem. Paradoxně vše nasvědčuje tomu, že nejhorší vykořisťování dnes zažívají občané Severní Koreje a Číny, dvou zemí, kde vládnou komunisté.

Stejní lidé obviňují křesťanství z podpory ožebračování těch nejchudších vrstev. V diskuzi pod článkem "Paroubek na hrad" jsem se dověděl, že i já, jako flanďák, podlézám bohatým.
To je důvod, proč jsem se dnes rozhodl připomenout jeden zajímavý text z Nového zákona. Jakub, Ježíšův bratr a jeden z jeho následovníků napsal zajímavé proroctví:
"A nyní, vy boháči, plačte a naříkejte nad pohromami, které na vás přicházejí. Vaše bohatství shnilo, vaše šatstvo je moly rozežráno, vaše zlato a stříbro zrezavělo, a ten rez bude svědčit proti vám a stráví vaše tělo jako oheň. Nashromáždili jste si poklady - pro konec dnů!
Hle, mzda dělníků, kteří žali vaše pole, a vy jste jim ji upřeli, volá do nebes, a křik ženců pronikl ke sluchu Hospodina zástupů.
Žili jste rozmařile a hýřili jste na zemi, vykrmili jste se - pro den porážky!" (Bible, Jakub 5)

Jako dítě jsem v hodině občanské výchovy slyšel, že musela přijít KSČ, aby se toto proroctví naplnilo. Táta mi pak doma vysvětloval, že to není pravda. Text totiž neříká, že plakat budou všichni bohatí. Až se toto proroctví naplní, budou plakat ti boháči, kteří své jmění nabyli zneužíváním svého postavení.
Babička mi vyprávěla, jak před svatbou jezdila z Vyškova do Zlína pracovat k Baťovi. Jako šička vydělávala víc, než její budoucí manžel, který dělal předáka v kamenolomu.
Sám jsem žil několik let ve Zlíně. Tehdy se ještě jmenoval Gottwaldov. Slyšel jsem vyprávění těch, kteří pracovali u Baťi. A až na pár soudruhů, které tento továrník musel vyhodit pro jejich neschopnost, si na podnikatele a továrníka Baťu v tehdejším Gottwaldově nikdo nestěžoval. Spíš naopak.

Ne všichni bohatí jsou z principu zloději. Stejně jako všichni chudí nejsou poctiví. Všechny nepoctivce, pro které je získávání majetku jedinou životní prioritou, Bible varuje. Jsou v nebezpečí, že začnou bohatnout na úkor jiných. Pokud se jim to stane, bude to Bůh, který je nakonec potrestá.

Pokud jsi boháč a mzda tvých dělníků volá do nebes, nezapomeň, že přijde soud. Soudcem nebude Lenin, Gottwald, Grebeníček nebo Paroubek, ale Bůh. Možná si myslíš, že tě netrefí kulka jako "kmotra Mrázka", nebo že jako mnozí "Kožení" či "Pitrové" budeš unikat pozemským soudům. Ano, říká se, že všechny mocné tohoto světa, dokonce i soudce, je možné podplatit. Boha nepodplatíš.

A tak, boháči, plačte a kvílejte. A spolu s Vámi i všichni, kdo na své cestě k majetku používáte nečestné a nemorální způsoby. Bez ohledu na to, zda máte na kontě pár miliard, nebo Vám hrozí exekuce.
Nezapomeňte, Boží mlýny melou. Pomalu, ale jistě!

 

PS:  Článek je dalším drobným "kaménkem" do mozaiky. O boháčích je toho v Bibli více. Tak snad zase někdy příště. Třeba u Ježíšova vyprávění o boháčovi, kterému nestačily sýpky na jeho úrodu. Bůh mu nakonec musí říct: "Blázne!"

PS 2: Přiznávám, že křesťané udělali v minulosti a dělají i v přítomnosti spoustu chyb. Já nejsem lepší. Apoštol Pavel píše: "Mám-li se chlubit, pochlubím se svou slabostí!" (Bible, 2 Korintským 11)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | středa 6.1.2010 9:15 | karma článku: 28,55 | přečteno: 2122x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,08

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,50