Bezpečný zdroj síly i pokoje

Bible představuje Boha jako toho, který vládne nad živly našeho světa. Podobně to vidí i David. Dodává ale jednu zdánlivou drobnost.

"Hospodin vévodil potopě
   a vládnout bude navěky." (Žalm 29,10)
Autorem žalmu je Izraelský král. Muž, který panuje všem Židům. Mohl by být opojen pocitem vlastní moci a slávy. David ale raději obdivuje slávu svého Boha. Je to Hospodin, kdo panuje nejen nad živly tohoto světa, ale i nad celým vesmírem. Na rozdíl od Davida Hospodinova vláda netrvá pár let. Bůh bude vládnout navždy.

        Žalm pokračuje dalším popisem Boha Izraele:
"V něm je pro nás bezpečný zdroj síly
   a nevyčerpatelné zřídlo pokoje." (Žalm 29,11)
Nevím, co by nám asi řekl David, kdybychom se ho zeptali, jaký je nebezpečný zdroj síly. Možná by nám ukázal splašeného koně nebo loď, které vichřice potrhala plachty a polámala stěžně.

        Také v dnešní době se hodně hovoří o zdrojích energie. Ropa a plyn jednou dojdou. Co bude pak? V minulém století většina států vsadila na atomovou energii. Jaderné elektrárny rostly jako houby po dešti. V současné době je v provozu více jak 450 reaktorů po celém světě.
        V roce 1977 byl s velkou slávou spuštěn do provozu první reaktor jaderné elektrárny v Černobylu. O devět let později zde došlo k havárii, která měla katastrofální následky. Sovětské úřady totiž několik dnů tajily, co se stalo a tak radioaktivní mrak zasáhl několik milionů lidí v celé Evropě. Dodnes na následky ozáření umírají lidé na území několika států v Evropě.
        Dnešní generace zase hodně mluví o alternativních zdrojích energie – biopalivo, solární a větrné elektrárny, jaderné fůze... To má být zdroj bezpečné a také ekologické energie. Už dnes se ale najdou vědci, kteří to všechno zpochybňují...

        David zpívá o tom, že jediným bezpečným zdrojem síly je Hospodin. A pak přidává, že v Bohu nacházíme "nevyčerpatelné zřídlo pokoje". To je zvláštní spojení. Bezpečný zdroj síly a nevyčerpatelný pramen pokoje.
        V pátek 11. března 2011 krátce před sedmou hodinou zasáhlo Japonsko silné zemětřesení. Japonci jsou na to, že se chvěje zem, zvyklí. Epicentrum tohoto zemětřesení bylo čtyři sta kilometrů severně od Tokia v hloubce třicet dva kilometrů. Přestože trvalo jen dvě minuty, vyvolalo tsunami vysoké místy až deset metrů. Na některá místa japonského pobřeží ale zaútočila vlna vysoká téměř čtyřicet metrů.
        Symbolem této přírodní katastrofy se stala jaderná elektrárna Fukušima. Ta byla vážně poškozena a způsobila zamoření oblasti, ze které muselo odejít více jak dvě stě tisíc obyvatel. Japonsko poznalo, že atomová energie není bezpečná. Od té doby žijí mnozí Japonci v neustálém strachu, kdy se něco podobného zopakuje.

        David zpívá o svém Bohu:"V něm je pro nás bezpečný zdroj sílya nevyčerpatelné zřídlo pokoje."Bůh má nejen absolutní moc. Má také moc naplnit mé nitro pokojem. Sám Ježíš nás zve: "Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout." (Matouš 11,28)

        Pane, děkuji Ti, že u Tebe se mohu cítit bezpečně. Děkuji Ti za Tvůj pokoj.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 17.4.2020 19:10 | karma článku: 24,43 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 11,08

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80