Aby se prokázala pravost tvé víry

        Přečtěme si ještě jednou slova apoštola Petra z minulého zastavení u prvního dopisu, který nám napsal učedník Pána Ježíše, apoštol Petr. Dnes si všimneme jeho varování před tím, že víra v Ježíše nám nezaručuje život bez problémů.

        Petr upozorňuje na možné problémy a současně připomíná zaslíbení Boží pomoci: "Z toho se radujte, i když snad máte ještě nakrátko projít zármutkem rozmanitých zkoušek, aby se pravost vaší víry, mnohem drahocennější než pomíjející zlato, jež přece též bývá zkoušeno ohněm, prokázala k vaší chvále, slávě a cti v den, kdy se zjeví Ježíš Kristus."  (1. Petrův 1,6+7)

        Už od svého dětství slýchám varování před pronásledováním, kterým budou v závěru dějin našeho světa muset projít všichni, kdo budou chtít zachovat věrnost Bohu. Mnoho lidí prožije celý život v očekávání těchto problémů a nechají se tím připravit o radost z jistoty spasení.

        Mnohokrát jsem si kladl otázku, zda mne Bůh potřebuje zkoušet. A vždy jsem pak došel k závěru, že ne. Vždyť Bůh vidí do mé mysli i do mého srdce. Zná mé myšlenky i mé emoce. Tak proč by mne měl zkoušet?

        Podle Petra se těmito zkouškami, které mohou přinést i zármutek, má prokázat pravost mé víry a to vše k mé "chvále, slávě a cti v den, kdy se zjeví Ježíš Kristus." Bůh si přeje, aby všichni viděli, co přináší víra v životě člověka. Proto v našem životě dopouští situace, ve kterých se ukáže síla a vyzrálost mé víry. Přeje si, aby mne jednou mohl pochválit před celým vesmírem za mou věrnost.

        Taková víra ale nevzniká ze dne na den. Je to jako ve sportu – dobrý trénink pomáhá sportovci neustále zvyšovat jeho kondici, techniku i potřebné dovednosti v daném sportu. I má schopnost potřebuje postupně růst. Má důvěra roste s každou zkušeností, kterou prožiji se svým Bohem. Každý překonaný problém, každá zvládnutá zkouška, to vše mne přibližuje k mému Bohu a učí mne stále lépe vnímat jeho milost i lásku.

        První křesťané většinou riskovali život, když se otevřeně přihlásili k víře v Ukřižovaného. Mnozí skončili v arénách, další na nucených pracích nebo ve vyhnanství. Apoštol Pavel si také užil své. Možná právě proto napsal v dopise křesťanům v Korintu nádherné ujištění: "Nepotkala vás zkouška nad lidské síly. Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát." (1.Korintským 10,13)

        Když jsem kdysi dávno sportoval, představoval jsem si často během tréninku chvíli svého vítězství. Viděl jsem se na stupních vítězů s pohárem pro vítěze. Díky tomu jsem dokázal zvládat tréninkové dávky...

        Život křesťana nepřináší vždy jen příjemné chvíle. Podle Petra je možné, že i já budu muset "nakrátko projít zármutkem rozmanitých zkoušek". Ne proto, abych padl a prohrál, ale abych s Boží pomocí vítězil. Díky tomu může růst má víra i důvěra v Boha. Zkoušky mne připraví pro zápasy a boje, které mne čekají v tomto pozemském životě. Díky nim se také mohu těšit, že se mi od Boha dostane chvály, slávy a "cti v den, kdy se zjeví Ježíš Kristus."  

        Pane, pomoz mi, abych v každé zkoušce i v každém utrpení viděl svou příležitost k růstu mé důvěry ve Tvou pomoc. Dej mi vždy trpělivost, když budu čekat na chvíli, kdy odpovíš na mé volání o pomoc.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 27.7.2012 18:00 | karma článku: 4,55 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 24,91

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,47