89) Osvícený důstojník (Mat.8,5-10)

Patřím ke generaci mužů, kteří v době před sametovou revolucí museli hájit socialismus se zbraní v ruce. Pro důstojníky jsme měli různé přezdívky, většinou dost hanlivé. Nejčastěji jsme jim říkali „gumy“, protože většina z nich měla neustálým studiem marxismu-leninismu vygumovaný mozek, takže se s nimi normálně nedalo mluvit.

Se svým velitelem jsem měl neustálé problémy. Vadilo mu na mně všechno. Byl jsem starší, měl jsem lepší vzdělání, mezi vojáky jsem měl na rozdíl o něho přirozenou autoritu. Po celou dobu mé služby se mne snažil dostat do basy. Proto, když jsem četl o setkání Ježíše s důstojníkem římské okupační armády, nemohl jsem to pochopit.

Matouš toto setkání popsal takto: Tu když přišel do Kafarnaum, přistoupil k němu jeden setník a prosil ho: "Pane, můj sluha leží doma ochrnutý a hrozně trpí."
Řekl mu: "Já přijdu a uzdravím ho."
Setník však odpověděl: "Pane, nejsem hoden, abys vstoupil pod mou střechu; ale řekni jen slovo, a můj sluha bude uzdraven. Vždyť i já podléhám rozkazům a vojákům rozkazuji; řeknu-li některému `jdi´, pak jde; jinému `pojď sem´, pak přijde; a svému otroku `udělej to´, pak to udělá."
Když to Ježíš uslyšel, podivil se, a řekl těm, kdo ho následovali: „Amen, amen, pravím vám, tak velikou víru jsem v Izraeli nenalezl u nikoho.“ (Mat.8,5-10)

Po mé vlastní zkušenosti mne v tomto příběhu fascinuje setníkův zájem o svého sluhu. Kvůli jeho nemoci je ochoten jít za cizím léčitelem, oslovit ho jako svého nadřízeného a prosit o pomoc. Přitom on byl okupant a Ježíš ho měl poslouchat. Setník dokázal, že sluha je pro něho také přítelem.

Ale je tu ještě něco, co mne v mém mládí udivilo. Tenhle důstojník nebyl žádná „guma“. Neměl svůj mozek vymytý nějakou ideologií. Dokázal logicky uvažovat a dělat závěry, kterými zahanbil i ty nejchytřejší a nejsvatější Židy. Proto přichází za Ježíšem a prosí ho, aby vrátil zdraví sluhovi, na kterém mu velmi záleželo.
Ježíš mu slíbil, že navštíví jeho dům a jeho podřízenému vrátí zdraví. A v tom okamžiku se projeví setníkova přímočará víra. Je voják a proto vnímá Ježíše jako svého nadřízeného – Pána, jehož rozkazy je ochoten respektovat. Na rozdíl od Židů ale také věří, že Ježíš má ještě vyšší postavení. Může rozkazovat nejen lidem, ale dokonce i nemoci. Setník věří, že Ježíšovo slovo má stejnou moc, jakou popisuje Mojžíš v knize Genesis, když vypráví o stvoření světa.

Když Ježíš slyší slova tohoto důstojníka, prohlásí šokující výrok: "Amen, amen, pravím vám, tak velikou víru jsem v Izraeli nenalezl u nikoho.“ Důstojník má větší víru než kterýkoliv obyvatel tehdejší Palestiny. Díky jeho víře mohl Ježíš uzdravit jeho sluhu, aniž by se s ním osobně potkal.
Zajímalo by mne, jaké bylo setkání setníka a jeho uzdraveného sluhy. O čem si povídali, když se o chvíli později setkali? Jsem přesvědčen, že společně chválili Boha a oslavovali moc Božího syna, Pána Ježíše.

Těším se, až se jednou v nebeském království setkám se setníkem a jeho sluhou. Nechám si od nich vyprávět, jak vypadal jejich další život. Jak po tomto zázračném uzdravení následovali Ježíše, svého nejvyššího velitele.

Pane, děkuji Ti za tento příběh. Dává mi odvahu věřit, že i dnes jsi nejenom mým Pánem, ale že tě poslouchají i nemoci, které mne čas od času sužují. Projev se i dnes, a pokud je to Tvá vůle, navrať zdraví lidem, za které prosí jejich přátelé...

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 10.5.2010 18:00 | karma článku: 4,21 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 18,66

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 27,17

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,63