80) Usvědčí nás ovoce našeho jednání (Mat.7,15-20)

Už jste se někdy stěhovali? Já nedávno. V tom shonu jsem si ani moc nevšímal okolí našeho nového domova. Když bylo konečně vše na svém místě, vyrazili jsme si s manželkou na procházku. Poznávali jsme nejbližší okolí našeho domku. Zvykali jsme si na nové prostředí.

Uplynulo několik dnů a já musel vylézt na střechu. A tehdy jsem si toho všimnul. Sousedi mají v zahradě několik jabloní. Jenže já na těch jabloních viděl viset trsy hroznového vína. Chvíli jsem nevěřil svým vlastním očím. Pak jsem začal pátrat po příčině. Zjistil jsem, že u zdi sousedního domu vyrůstá vinná réva. Pak se kousek plazí po zdi a nakonec se rozvětvuje v korunách jabloní. Něco takového jsem nikdy neviděl.

Když Pán Ježíš končí své pozvání do Božího království, upozorňuje na působení lidí, kteří se budou chtít na tomto projektu přiživit na úkor jiných. Varuje nás slovy:
„Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci. Po jejich ovoci je poznáte.Což sklízejí z trní hrozny nebo z bodláčí fíky? Tak každý dobrý strom dává dobré ovoce, ale špatný strom dává špatné ovoce. Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce a špatný strom nemůže nést dobré ovoce. Každý strom, který nedává dobré ovoce, bude vyťat a hozen do ohně.
A tak je poznáte po jejich ovoci.“ (Mat.7,15-20)

V církvi, kterou Ježíš založil prostřednictvím svých učedníků nebudou podle Ježíše jen samé ovečky. Dostanou se do ní i lidé, kteří budou chtít žít na úkor jiných členů společenství. Nejhorší na této zprávě je fakt, že nebude vždy snadné takové členy odhalit na první pohled. Teprve po delší době je odhalí ovoce jejich skutků.

Vrátím se k úvodnímu příkladu se sousedovic révou. Když jsem si poprvé všiml trsů vína v koruně jabloní, myslel jsem si, že se mi to zdá. Během krátké doby jsem zjistil, jak je to možné.

V církevní obci se setkáme s lidmi, kteří na první pohled budou příjemní, horliví, aktivní a budou se jevit jako velký přínos pro celé společenství. Možná získají i vlivné pozice a udělají kariéru. Lidé jim budou fandit. I my se budeme domnívat, že jsou hluboce věřící a oddaní věci Božího království.

Pokud ale to vše dělají jen pro osobní prospěch, jednou se prozradí. Nebo abych byl přesnější, jednou je prozradí ovoce jejich činů. Není možné se trvale tvářit jako „fíkovník“, když jsem jen bodlák, plevel. Ve svém podobenství Ježíš později hovoří o tom, že zpočátku není možné rozpoznat pšenici od koukolu.

Pomocí dnešních slov Pána Ježíše můžeme také odhalit problém ve vlastním duchovním životě. Možná už delší dobu žijeme s Ježíšem, ale chybí nám dobré ovoce, o kterém hovoří. Co pak? Co když zjistím, že jsem planá jabloň?

Můj tchán má na zahradě vždy nějaké mladé stromky, na které roubuje štěpy z kvalitních stromů. To, co na něm v této jeho činnosti obdivuji, je jeho trpělivost. Nečeká od malého stromku úrodu hned první rok po naroubování. Dává mu čas.

Pane, chci přinášet dobré ovoce. Nechci být falešným prorokem. Prosím, pracuj se mnou, abych už brzy mohl být stromem, který nese dobré ovoce. Stromem, který nežije sám pro sebe, ale chce sloužit jiným.

 

Autor: Vlastík Fürst | úterý 27.4.2010 18:00 | karma článku: 5,89 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 18,66

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 27,28

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,63