48) Dokonalý je jen Bůh (Mat.5,48)

Máte své cíle? Metu, které byste chtěli dosáhnout? Chcete být v něčem nejlepší? Vyniknout nade všechny? Nebylo by to nic zvláštního, protože i v naší společnosti jsme vychováváni k tomu, že čím budeme v něčem lepší, tím větší bude naše hodnota. A pokud budeme nejlepší v něčem, co je populární, pak budeme i bohatí.

Mnozí rodiče proto budí své děti třeba ve čtyři hodiny, aby stihli ranní trénink. A sní o tom, jak za pár let bude jejich dítě stejná hvězda jako třeba Jaromír Jágr. Samo sebou i se stejným platem. Jiní sní o tom, že jejich dítě bude jednou Super Star nebo Zlatým slavíkem. Další, intelektuálové, věří, že jejich malý génius jednou dostane Nobelovu cenu. A tak bychom mohli pokračovat.

Nejen jednotlivci, ale i různé firmy bojují o slávu. V elektronice se třeba předhánějí v tom, kdo vyrobí co nejmenší a nejdokonalejší mobil, foťák nebo přehrávač „empétrojek“. V „ef jedničkách“ jde zase o to, aby bylo auto co nejrychlejší a při tom co nejspolehlivější...

Ve své úvaze o platnosti Zákona a Proroků Ježíš uvedl, že pokud chceme spoléhat na svou spravedlnost a svatost, musíme být dokonalejší než zákoníci a farizeové. Musíme je překonat a být lepší než oni. My jsme už dříve přiznali, že to není v našich silách, protože farizeové a zákoníci dovedli dodržování zákona téměř k dokonalosti..

To však není vše, k čemu Ježíš vybízí. O chvíli později říká: „Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ Z těchto slov bychom mohli dojít k závěru, že naším konečným cílem nemá být snaha o první místo mezi lidmi, ale stejná dokonalost, jakou má Bůh.

To je hodně vysoká laťka. Tak vysoká, že pokud bychom Ježíše vzali za slovo, je to tak vysoko, jak se nikdy nemůžeme dostat.

Jak můžeme tomuto výroku správně rozumět? Ježíš si tu zahrává s myšlenkou, která se objevila už v ráji ve chvíli, kdy had svádí Evu k nedůvěře vůči Stvořiteli. Ďábel tehdy vyrukoval s tvrzením: „Bůh však ví, že v den, kdy z něho pojíte, otevřou se vám oči a budete jako Bůh znát dobré i zlé." (1.Moj.3,5) Jinými slovy řekl: „Když pojíš tohle ovoce, budeš dokonalá jako Bůh! Sama se staneš Bohem! Už ho nebudeš potřebovat!“ To bylo silné pokušení. A Eva mu nakonec podlehla...

Židovská společnost byla náboženskými vůdci dlouhou dobu směrována k usilování o dokonalost. Ježíš však upozorňuje, že je to špatný směr. Jde o stejný svod, jaký použil ďábel v ráji. I my se můžeme domnívat, že když se budeme hodně snažit, staneme se jednou stejně dokonalí, jako Bůh. To ale není křesťanství, ale ďábelský podvod. Proč? Protože stvoření se nemůže stát Stvořitelem a člověk, i kdyby byl sebelepší, se nikdy nestane Bohem.

Pane, pomoz mi, abych si v každé chvíli svého života uvědomoval, že mezi mnou a Tebou je propastný rozdíl. Ty jsi Bůh a já člověk. Ty jsi Stvořitel a já Tvé dílo. Uč mne i dnes se radovat z toho, že mne stvořila tak dokonalá bytost, jako jsi Ty. Dej mi do mého nitra hrdost na můj původ. Jsem Tvé dítě a Ty jsi můj Otec.

Autor: Vlastík Fürst | středa 10.3.2010 9:00 | karma článku: 4,41 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 18,66

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 27,17

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,63