191) Proč Bůh to zlo prostě nezničí? (Matouš 13,24-29)

Už od dětství mne trápila otázka: "Jestli Bůh skutečně existuje a je doopravdy láska, proč jednoduše zlo nezničí?" Dnes se s touto otázkou také setkávám. Lidem, kteří mi ji pokládají, doporučují právě podobenství, kterým se dnes zabýváme.

Připomeňme si Ježíšovo vyprávění: Předložil jim jiné podobenství: "S královstvím nebeským je to tak, jako když jeden člověk zasel dobré semeno na svém poli. Když však lidé spali, přišel nepřítel, nasel plevel do pšenice a odešel.
Když vyrostlo stéblo a nasadilo klas, tu ukázal se i plevel. Přišli sluhové toho hospodáře a řekli mu: `Pane, cožpak jsi nezasel na svém poli dobré semeno? Kde se vzal ten plevel?´
On jim odpověděl: `To udělal nepřítel.´
Sluhové mu řeknou: `Máme jít a plevel vytrhat?´
On však odpoví: `Ne, protože při trhání plevele byste vyrvali z kořenů i pšenici...´" (Matouš 13,24-29)

Když služebníci hospodáře sledovali pole, měli radost, jak se krásně zazelenalo. Po dešti, který způsobil, že zrníčka vzklíčila, se na poli začaly objevovat první zelené lístky. Bylo jich stále více. Prostě nádhera. Zdálo se, že pokud bude dobrý rok, bude i krásná úroda.

Jenže jak vše na poli rostlo, zjišťovali, že vedle pšenice roste ještě něco jiného. Rostlinky si dokonce zpočátku byly podobné, takže ten, kdo je dobře neznal, by dokonce ani nic nepoznal.

"Pane", ptají se služebníci, "máme jít na pole a plevel vytrhat?" Hospodář říká: "Ne, kdybyste teď trhali plevel, poškodili byste i kořínky pšenice a naše úsilí by přineslo víc škody než užitku! Počkáme, až pšenice dozraje."

Tento obraz krásně vystihuje důvod, proč Bůh zlo nezničil už dřív. Dobro i zlo musí dozrát. Potřebujeme poznat, co je dobré a co je naopak zlé. Potřebujeme důkazy, že Bůh je dobrý a jeho nepřítel ďábel opravdu zlý.

V poslední době se začínají množit pokusy o zpochybnění pravdy o holocaustu. Pamětníci vymírají a tak třeba íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že holocaust nebyl. Nenávist, kterou si díky islámu vypěstoval vůči Židům, je tak silná a tak zrůdná, že se nezastaví před ničím. A kdyby mohl, vymazal by Izrael z povrchu země.

Máme, žel, krátkou paměť. Proto Bůh musí dát zlu tolik prostoru, aby se nám zprotivilo jednou provždy. Možná se nám zdá, že toho zla je okolo nás už dost. Ale podle Ježíše ještě nenastala doba žní. Zatím vedle sebe existuje dobro a zlo, pravda a lež. A někdy je těžké jedno od druhého rozeznat.

Není to Bůh, kdo zavinil, že ještě žijeme ve zlém světě. Je to spíš naše neschopnost vzdát se zla jednou provždy. Ďábel má zatím ve své moci většinu lidí na naší planetě. Touží po tom, aby měl ve své moci tebe i mne. A dost často se mu to daří. Proto Bůh ještě čeká, až i v nás dozraje pšenice, aby pak mohla být sklizena a plevel jednou provždy spálen.

Pane, děkuji Ti, že máš se mnou trpělivost. Děkuji Ti, že i kvůli mně čekáš až na čas, kdy začnou žně. Pomoz mi, aby ve mně dozrálo dobro.

Autor: Vlastík Fürst | středa 29.9.2010 18:00 | karma článku: 4,97 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 13,52

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 26,56

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,40

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 35,06