183) Kdo má uši, slyš! (Matouš 13,3-9)

Už jste někdy přeslechli něco důležitého? Nebo jste někdy naopak něco raději neslyšeli? Když Ježíš vypráví své první podobenství na břehu Galilejského jezera, zakončí ho zvláštní výzvou.

Matouš 13,3-9: I mluvil k nim mnoho v podobenstvích:
"Vyšel rozsévač rozsívat. Když rozsíval, padla některá zrna podél cesty, a přilétli ptáci a sezobali je.
Jiná padla na skalnatou půdu, kde neměla dost země, a hned vzešla, protože nebyla hluboko v zemi. Ale když vyšlo slunce, spálilo je; a protože neměla kořen, uschla.
Jiná zas padla mezi trní; trní vzrostlo a udusilo je.
A jiná zrna padla do dobré země a dala užitek, některé sto zrn, jiné šedesát a jiné třicet.
Kdo má uši, slyš!"
Komu je toto podobenství určeno? Tomu, kdo má uši. A to jsme asi všichni. Tahle Ježíšova výzva je důležitá, abychom později mohl pochopit Ježíšovu odpověď na otázku učedníků, proč hovoří v podobenstvích.

Když čtu tuto výzvu, vždy se mi vybaví Zjevení Jana, kde ji ve 2. a 3. kapitole Ježíš sedmkrát opakuje, ale ještě k ní něco přidá: "Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím." Tahle výzva je vždy dávána do souvislosti s vítězstvím.

Ten, kdo naslouchá Ježíši a Duchu svatému, zvítězí. A nejen to. Všichni vítězové budou odměněni. Co jim Ježíš slibuje?
Ježíš říká: Tomu, kdo zvítězí:
- dám jíst ze stromu života v Božím ráji. (Zj.2,7)
- tomu druhá smrt neublíží. (Zj.2,11)
- tomu, kdo zvítězí, dám jíst ze skryté many; dám mu bílý kamének, a na tom kaménku je napsáno nové jméno, které nezná nikdo než ten, kdo je dostává. (Zj.2,17)
- a setrvá v mých skutcích až do konce, tomu dám moc nad národy: bude je pást železnou berlou, jako hliněné nádobí je bude rozbíjet - tak jako já jsem tu moc přijal od svého Otce. Tomu, kdo zvítězí, dám hvězdu jitřní. (Zj.2,26-28)
Kdo zvítězí:
- bude oděn bělostným rouchem a jeho jméno nevymažu z knihy života, nýbrž přiznám se k němu před svým Otcem a před jeho anděly. (Zj.3,5)
- toho učiním sloupem v chrámě svého Boha a chrám již neopustí; napíšu na něj jméno svého Boha a jméno jeho města, nového Jeruzaléma který sestupuje z nebe od mého Boha, i jméno své nové. (Zj.3,12)
- tomu dám usednout se mnou na trůn, tak jako já jsem zvítězil a usedl s Otcem na jeho trůn. (Zj.3,12)

Zkusme v příštích dnech naslouchat Ježíšovým podobenstvím. A pokud v nich uslyšíme výzvu ke změně života, tak nejenom naslouchejme, ale i poslouchejme. Ježíš je králem celého vesmíru. Tak mocnému vladaři se vyplatí sloužit.

Pane, děkuji Ti, že jsi ochoten ze mne vychovat vítěze. Díky za Tvou trpělivost se mnou. Nauč mne Ti naslouchat. Nauč mne Tě také poslouchat.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 17.9.2010 18:00 | karma článku: 5,97 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 13,50

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 26,56

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,40

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 35,06