176) Farizee budou soudit i pohané (Matouš 12,39-41)

Farizeové a znalci zákona žádají po Ježíši důkazy toho, že je skutečně Mesiáš. Staví se do role soudců, kteří rozhodnou jménem celého národa, zda Ježíše přijmou nebo ne. Vždyť přece nikdo nezná Písma tak dobře, jako oni.

Duchovní vůdcové národa si zvykli na to, že je prostí lidé považují v otázkách své víry za autoritu. Proto očekávají, že stejnou úctu by jim měl prokazovat i tento nevzdělaný tesař.
Matouš pokračuje v popisu tohoto jejich rozhovoru s Ježíšem: On jim však odpověděl: "Pokolení zlé a zpronevěřilé si hledá znamení; ale znamení mu nebude dáno, leč znamení proroka Jonáše. Jako byl Jonáš v břiše mořské obludy tři dny a tři noci, tak bude Syn člověka tři dny a tři noci v srdci země. Mužové z Ninive povstanou na soudu s tímto pokolením a usvědčí je, neboť oni se obrátili po Jonášově kázání - a hle, zde je víc než Jonáš." (Matouš 12,39-41)

Musela to pro ně být studená sprcha. Ježíš vůbec neobhajuje své postavení, ale dovolí si hodnotit jejich duchovní stav. Lidé v zástupu je považují za své vzory. Ježíš jim ale řekne: "Vězíte v hříchu a zatvrzelosti a proto vyžadujete další důkazy. Nedostanete je!" (Matouš 12,39)
Jak si něco takového může dovolit? Copak neví, s kým má tu čest? Nikdo v Izraeli nedělá pro rozvoj duchovní úrovně národa tolik, jako oni. Vždyť oni obětují této činnosti celý svůj život. V každé volné chvíli studují Zákon, aby byli schopni odpovědět i na ty nejzapeklitější otázky...

Ježíš je ani nenechá domyslet, co tím co prohlásil myslel a pokračuje dál: "Lidé z Ninive vystoupí na soudu proti vám a usvědčí vás, protože oni vzali vážně Jonášovu zvěst..." (Matouš 12,41)
Je zvláštní, že tu Ježíš vzpomíná proroka Jonáše. Toho spousta moderních teologů považuje jen za fiktivní postavu, která nikdy neexistovala. Copak to Ježíš nevěděl? Tomu se mi nechce věřit. To spíše věřím tomu, že se tito teologové mýlí.

Jonáš byl podle Bible poslán do Ninive, aby tam kázal o tom, že přišel čas jeho soudu. Lidé v tomto zkaženém městě vzali jeho kázání vážně. Postili se, činili pokání a prosili Boha o milost. A Bůh je vyslyšel. Zkázu města odložil o 160 let.
Asyřané patřili k nejhorším nepřátelům Židů. Byla to jejich vojska, která zničila Izraelské království. Ježíš teď prohlásí, že obyvatelé hříšného města Ninive budou jednou soudit znalce zákona a farizee. Nepřehnal to?

Co na Božím soudu bude svědčit v jejich neprospěch? Na základě čeho budou odsouzeni? Ježíš říká: "...oni vzali vážně Jonášovu zvěst. A k vám mluví ten, kdo je víc než Jonáš." Tito vzdělaní lidé doplatí na to, že odmítli Ježíšovu výzvu k pokání. To se jich přece netýká. Oni, na rozdíl od ostatních lidí v zástupu okolo Ježíše, pokání nepotřebují. Vždyť kdo dodržuje Boží zákony tak svědomitě jako oni?

Díky svému vzdělání měli být první, kdo v Ježíši poznají Mesiáše. Ale paradoxně právě jejich vzdělání se pro ně stalo překážkou. Možná i díky pocitu, že jsou nejchytřejší ze všech, odmítli toho prostého tesaře.

Pane, také toužím po vzdělání. Přeji si rozumět Bibli. Snažím se nad ní proto často přemýšlet. Pomoz mi, abych bral vážně, co ve Tvém slovu čtu. Nejen to příjemné, ale i Tvou výzvu k pokání. Týká se to i mne.

Autor: Vlastík Fürst | středa 8.9.2010 18:00 | karma článku: 5,11 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 13,49

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 26,56

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,40

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 35,06