122) Rostoucí popularita (Mat.9,26)

Možná se vám to už také stalo. Procházeli jste okolo stánku s novinami a časopisy. Najednou vaši pozornost upoutal velký titulek na titulní straně bulvárních novin. Týkal se člověka, kterému jste fandili. Nadpis vás zaujal natolik, že jste si ty noviny koupili. A pak jste se dověděli věci...

Také Ježíš se stal středem pozornosti. Lidé, kteří byli svědky jeho kázání a zázraků, o něm vyprávěli svým známým. Mnozí k tomu přidali i něco z vlastní fantazie, aby si na tom přihřáli vlastní polívčičku. Přestože Ježíš žádá, aby lidé o jeho činnosti moc nemluvili, Matouš musí napsat, že „pověst o tom se rozšířila po celé té krajině. (Mat.9,26) Ježíš je slavný. Už Ho zná skoro celá Palestina. Lidé touží po setkání s Ním. Chtěli by Ho vidět na vlastní oči. Rádi by se přesvědčili, zda je pravdou to, co se o Něm vypráví. Nestoupne Ježíši jeho popularita do hlavy? A mají vůbec křesťané pravdu, když o Ježíši tvrdí, že je Bůh?

Nedávno mi paní u podchodu nabídla náboženský časopis. Měl jsem čas, tak jsem si ho vzal. I proto, abych té paní udělal radost. Našel jsem v něm článek, který tvrdil, že Ježíš byl člověk s nadpřirozeným původem, ale v žádném případě nemohl být Bohem. Autor článku se odvolával také na kratičký citát z Bible, který v jeho podání zněl následovně: „Zachovejte si takový myšlenkový postoj, jaký měl i Kristus Ježíš, který, ačkoli existoval v Boží podobě, neuvažoval o tom, že by něco uchvátil, totiž, aby byl rovný Bohu...“ (Filip.2,5+6 př. Nového světa) Zjistil jsem, že autor cituje tzv. Překlad Nového světa. Doma jsem se díval do dalších překladů Bible a zjistil jsem, že všechny ostatní podávají slova apoštola Pavla s přesně opačným významem.

Například Český ekumenický překlad stejnou myšlenku vyjadřuje takto: „Nechť je mezi vámi takové smýšlení, jako v Kristu Ježíši: Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.
Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno - na nebi, na zemi i pod zemí - a k slávě Boha Otce každý jazyk aby vyznával: Ježíš Kristus jest Pán. (Filip.2,5-11)

Ježíš Kristus má svůj původ v nebi. Už před tím, než se stal člověkem, byl podle Pavla rovný Bohu. Byl Bohem, kterému se klaněl celý vesmír. Ale když bylo třeba, stal se člověkem, aby zemřel za každého člověka, který si svůj hřích uvědomí a zatouží po odpuštění. Sestoupil z nebe, nebál se ponížení a potupy. Jeho láska byla tak silná, že kvůli mně i zemřel.

Díky svědectví apoštola Pavla jsem pochopil, proč Ježíš dokázal ustát velkou popularitu. Jak dokázal odolat i ďáblovým svodům, nejen těm na počátku své služby, ale po celou dobu pobytu na naší zemi. Ježíš si byl vědom, že je Bůh. Proto ho pozemská sláva nemohl svést k pýše nebo povýšenosti.

Pane, děkuji Ti, že jsi obstál v boji s pokušením podlehnout rostoucí slávě a popularitě u lidí. Jsi pro mne příkladem. I já se mohu bránit pýše, když si budu denně připomínat, že jen díky Tvé oběti jsem se stal Božím dítětem. Chraň mne i dnes, abych nehledal popularitu, ale pravdu, spravedlnost a lásku. Tak, jako jsi to dělal i Ty.

 

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 24.6.2010 18:00 | karma článku: 4,77 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 17,27

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 26,58

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,41

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 35,06