Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inspirující ženy všude kolem nás

Už před pár dny ve mně rezonovalo téma žena, inspirace, práce a kýžený úspěch, a to jsem měla na mysli jen ženy z Klášterce nad Ohří. A teď vidím, jak se daří našich sportovkyním, Martině, Evě a Ester. K tomu domácí Radka, Adéla,

Martina, Lenka, Nikol, Renata a Anička. Taky Libuška, Jitka, Míla a Miroslava. Konkrétní ženy, které znám a kterým se něco moc povedlo. A určitě ne "jen tak". Je za tím hodně práce, vytrvalosti a vnitřní síly. Takže poslyšte, v čem tyto ženy vynikají. I přesto, že působíme na maloměstě, kde vyčnívat může být i na překážku. A nevíme, co nás čeká v budoucnu. Teď a tady se nám tedy momentálně daří.

Radka je ředitelka úřadu a nemá to v té funkci úplně lehké. Ona totiž pořád vymýšlí něco nového a ti, co jedou v zajetých kolejích, se kolikrát nechtějí hnout. Taky mě někdy s některými nápady trochu i štve, protože za každým nápadem přichází mnohdy složitá realizace. Pak ale něco konkrétního vytvoříme a máme radost. Stálo to za to.

Radka se kamarádí s Adélou. Ta je úžasně bystrá, Radčiny nápady prakticky dotváří. Taky krásně maluje do našich novin, děti pak mají radost z křížovek a omalovánek, a nás to taky moc těší. Dětská radost je stejně nej, to nabíjí každou ženu.

V naší redakci je i Renata, ta je snad věčně dobře naladěná a skvěle píše. Dělat s ní rozhovor je jedna báseň a už se těším na její budoucí knihu.

Renata ráda jezdí do hor a tak chodí na jógu. A právě ve výuce jógy je skvělá Nikol. Založila si i vlastní studio. Ještě jsem tam nebyla, protože jsem drobet líná, ale vidím její aktivity všude okolo.

Nejen pozvednutím duše živ je člověk, taky se potřebujeme dobře najíst. Z kvalitních surovin. Založit si obchůdek s bioporavinami měla odvahu Libuška. Obchůdek má krásně útulně i originálně zařízený, s každým zákazníkem si popovídá. Na malém městě na severu Čech, kde na vylidněném náměstí "chcípl pes", je to oáza vůní a dobrot. Nechápu, že to utáhne finančně,nejspíš i díky pochopení manžela. Samozřejmě nutno zmínit, že všechny ty ženy mají po boku kloudného chlapa. Tento um - kvalitní partnerství muže a ženy - dnes nechám jen naznačený, to je téma mnohem širší.

Určitě chci zmínit také Jitku, místní sochařku, grafičku a malířku, která má neskutečně energie. Její pracovitost jsem zažila třeba v kurzu kreslení, kde jsem se něco i přiučila. Do kurzu chodila i Martina, kreativní bytost, která má moc dobré srdce. Pořád se stará o rodinu, vaří a přebytky, když jejím chlapům ty zdravé dobrůtky třeba nechutnají, přinese nám kolegyním. To se pak máme.

A Míla, učitelka z gymplu, ta hraje se studenty divadlo, i vymýšlí spoustu dalších věcí, které by nemusela. Jí to ale baví a mě též. Nachomýtnout se u něčeho takového. Navíc díky Míle byly obnoveny  zdejší vzácné mariánské památky.

Míla byla nedávno v porotě sochařského sympozia, které připravuje již zmíněná Jitka. Sochařský um tu posuzovala taky Lenka, to je další pracovitá a velmi inteligentní bytost. Na Lence nejvíc obdivuju, jak zvládá svůj zdravotní handicap. Úplně s přehledem.

Taky Anička, absolventka univerzity třetího věku, je úžasná ženská. Nedávno doma spadla při mytí okna a zlomila si obratel. Naštěstí se včas dostala do nemocnice a tady zabojovala. Dnes zase chodí, i když jí to bolí. "Chodit musím," říká, a rozdává kolem sebe dobrou náladu. Ještě se jí nechce nastoupit do domova pro seniory.

I když tady by se měla dobře, jsou tu hodné sestřičky v čele s Miroslavou. To je velmi půvabná mladá žena. Většinu příchozích překvapí, že takto mladá a krásná žena pracuje zrovna tady. Že třeba nedělá tvář nějaké slavné módní či kosmetické firmě. Ona ale sociální práci vystudovala a věnuje se tomu s láskou a empatií.

Anička s kamarádkou

Do mého nahlédnutí do života inspirujících žen kolem musím zahrnout i mou mámu. I když s ní kolikrát bojuju, tak pak zas jenom koukám, co všechno umí a zvládne.

Navíc jsem nedávno potkala Lilith. Tu dávnou ženu, která tu byla ještě před Evou. O tom víc vědí mí přátelé z konstelační skupiny, kde pracujeme s archetypy, planetami a tak. To je opět širší téma, třeba někdy dozraje též k publikování.

Nyní jen navazuji na téma "Prezidentkou této země by klidně mohla být žena". Psala jsem minulé o jedné adeptce z Chomutovska. Ta je pirátkou. Což je vlastně také reálná podoba jednoho z achetypů ženy - Amazonky. Nebojí se a to je mi sympatické. A jak to máte ve svém okolí Vy, milí čtenáři?

Já s Ladou na pouti v Božím Daru

Lada žije v Jáchymově, ale taky je skvělou inspirátorkou, tak jí tu mám. A omlouvám se ženám,  o kterých tu dnes řeč není. Některým jsem věnovala už předchozí články na podobné téma, třeba: Marie, která maluje obrazy a svaté

Prezidentkou této země by mohla být žena

Potkat Štěpánku Bergerovou je fakt zážitek.

O mojí matce socialismem kované

Můj zážitek s Hanou Maciuchovou

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Fišrová | sobota 17.2.2018 14:45 | karma článku: 11,65 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Novodobý alchymista, básník a tak trochu i šíbr

Zaujalo mě poutavé vyprávění o krásách přírody jednoho člověka putujícího krajinou. Natáčí se u toho na mobil na sociální síti a vše zčerstva sdílí svým přátelům a příznivcům. Tady už může posluchači zablikat červená kontrolka.

8.10.2023 v 14:31 | Karma: 6,82 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Farář, psycholog či laskavý, moudrý, starší člověk?

V diskusi o významu církve v dnešních časech jsem tu dnes natrefila na zajímavou myšlenku. Týká se péče o člověka v obtížných situacích, kdo se může ujmout role utěšitele či přímo psychologa. Což u věřících zastávající faráři.

6.10.2023 v 9:44 | Karma: 7,48 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Snílek Václav

Chytrý telefon mi krátce po svátku sv. Václava nabídl nový videoklip Václava Neckáře s písní Snílek. Zpěváku Václavovi a jeho hudebnímu týmu, který jej doprovází, se podařilo navázat na ojedinělou Půlnoční.

30.9.2023 v 19:38 | Karma: 10,88 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Láska a inspirace namodro

Psala jsem tu ódu na Toyen a mé setkávání s nejlepšími českými malíři, nejen surrealisty, pokračuje dalšími zážitky. Obrazy nejen v originálech na zdech, ale i jako velké puzzle či pexeso, tak se dnes představuje umění.

29.9.2023 v 21:29 | Karma: 6,14 | Přečteno: 128x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Člověka nepřebarvíš, jen se vybarví

Malířka Toyen byla fenomenální osobností, která dovedla přetavit své trauma v umění, ceněné dnes milióny při dražbách. Zemřela takřka v zapomnění a osaměle, přátelé odešli dřív. Surrealismus má ale stále co říct. Naše nevědomí.

25.9.2023 v 10:46 | Karma: 9,65 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik