Zachrání nás Amazon či pneumatiky?

Největší světový internetový e-shop si pro rozšíření evropského prodeje vybral Českou republiku. Dostalo se mu velké podpory presidenta Miloše Zemana. A aby byl případný odpor některých zastupitelů  zlomen, vložil se do toho sám předseda vlády Bohuslav Sobotka.  

Nakonec stamilionovými sliby se podařilo odpor zlomit. Co zanamená vybudování dvou skladů Amazonu na území České republiky? Pro Amazon posílení pozice na evropském trhu. Pro Českou republiku potvrzení evropského lídra skladového a distribučního centra Evropy. V současnosti máme na našem území 4 450 000 m2 (445 ha) skladových či distribučních ploch. Výstavbou dvou skladů Amazonu rozšíříme tyto plochy (zároveň i ztratíme zemědělskou půdu) o cca 200 000 m2.

Krokolomná snaha, která má snížit nejvyšší polistopadovou nezaměstnanst naráží na umístění obou skladů. Dobrovíz je vesnička u Prahy, kde je minimální nezaměstnanost. Dá se, s určitostí rovnající se jistotě, předem odhadnout, že z 2000 stálých zamstnanců bude 80% zahraničních agenturních zaměstnanců. Pokud jde o sklad v Brně bude to pravděpodobně stejné. Domnívám se, že pokud stát vycházejí Amazonu natolik natolik vstříc, že vyvinuli enormní tlak na tamní zastupitelstva, měl stát vyvinout tlak na Amazon, aby své sklady vystavěl v oblastech se skutečně vysokou nezaměstnaností. Tyto sklady by snad v Ústeckém nebo  Moravskoslezkém kraji, kde jsou za obrovské peníze vystavěny komerční zóny, mohl zmírnit jejich děsivoou nezaměstananost. Takto to bude statistická nula.

V sučasnosti se v republice nachází 350 průmyslových zón které zabírají tisíce hektarů zemědělské půdy. K tomu připočtěme pět strategických průmyslových zón které mají dalších cca 1440 ha. Vybudování průmyslové zóny Holešov, druhé největší o velikosti 320 ha, stálo 1,6 miliard korun. Přitom zeje prázdnotou, protože průmyslová zóna stoji na zásobníku pitné vody pro třicet tisíc obyvatel. Ani o ostatních se nedá říci, že jsou plně zaplněny.

Toto lákání cizích investorů, která začala Zemanova vláda,  udělala z české republiky skladovou, distribuční, montážní velmoc. Důsledkem je, že tyto převážně neodborné práce, jsou natolik špatně placené, že při výšce sociálních podpor se domácím nevyplácí pracovat. To je taky důvod, že v těchto provozech převažují cizinci. Výsledkem je všeobecná nízká kupní síla, kterou trpí malí živnostníci. Místo  aby se vlády, počínaje Klausovou, zaměřili na podporu konkurenceschopností poctivých českých  firem, směřovaly podpory zahraničním firmám. Důsledkem jsou nízké mzdy.

Výkřiky Klause a dalších budovatelů českého kapitalismu z počátků devadesátých let, o tom jak rychle doženeme západ, zapadly v zapomnění. Místo aby Klaus a jeho souputníci zjistili které obory jsou konkurenceschopné a které mohou být v budoucnosti nosné, zvolili zběsilou privatizaci, aby se o nic nemuseli pokoušet a starat. Ani vlády ČSSD které hovořili něco o "Zdroje jsou!" a chtěli se, ve svých světlých zítřcích, spojit i s marťany, podporovali příchod zahraničních firem s žádnou přidanou hodnotou, místo aby podporovali obory s vysokou přidanou hodnotou, kde se dá očekávat vyšší mzda. Místo toho začali lidi uplácet zvyšováním mandorních výdejů nebo rušením poplatků. Na což chytili hodně voličů. Zvláště ty, kteří právě pracují v těchto zahraničních firmách s nízkými platy. Neuvědomují si, že právě toto je cesta na periferii Evropy. Protože, jak už se stalo, firmy po deseti letech daňových prázdnin odcházejí dál na východ. Měl by snad člověk beroucí třicet tisíc problém zaplatit tyto poplatky?! Neměl!

kromě Amazonu jsme se dnes s velkou pompou t dozvěděli, že k nám zamíři s Jižní Koreje "obrovská investice" za dvacet miliard korun. V žatecké průmyslové zóně mají vyrábět pneumatiky a  zaměstnat dva tisíce lidí. Kraj zvažuje že v zóně vybuduje nákupní a zdravotní středisko, mateřské školky a zázemí pro kamiony.  Stát může dát do poloviny roku až 40% (osm miliard) , poté 25% (pouhých pět miliard) pobídku. K tomu je nutné připočítat osvobození daně z příjmu na deset let. Dále podporu - slevu na pozemek. A 200 000,- na vytvoření jednoho místa. S ohledem na počet boudoucích zaměstnanců se jedná o 400 milonů korun. Kdo na tom vydělá kromě korejců a pár českých stavebních firem? Zase Korejci, protože většína zařízení a vedoucích lidí bude pocházet od nich. Za jak dlouho se vrátí státu vyložené prostředky?  Zdá se, že do desti let ne.  Přesto si Sobotková vláda bude čechrat své paví péra.

Bohužel tato cesta, kterou nám vládnoucí strany naordinovaly, nevede na vyspělý západ, ale spíše někam hodně na východ! 

Po zkušenostech vládnutí ODS a ČSSD mě napadá pozměněný konec projevu Cata staršího: Ostatně soudím, že ODS a ČSSD musí být zničeno.

 

 

Autor: Vladislav Svoboda | pátek 28.2.2014 16:01 | karma článku: 18,50 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Marshallův plán a Majdan

14.6.2024 v 9:44 | Karma: 18,65

Vladislav Svoboda

Hranice

6.6.2024 v 8:32 | Karma: 9,12

Vladislav Svoboda

Evropské poválečné volby

30.5.2024 v 9:25 | Karma: 8,60

Vladislav Svoboda

Evropa po válce

23.5.2024 v 10:45 | Karma: 20,10