Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Františka Plamínková, žena s velkým Ž

Před 140 lety, 5. února 1875 se v rodině pražského obuvníka narodila vyjimečná a nadmíru aktivní žena, která to svému okolí dávala patřičně najevo. Aktivistka, politička, oběť fašismu, o které komunisti nemluvili- Františka Plamínková. Oproti popravené Milušce Kudeříkové neměla správný stranický původ a ještě ke všemu byla její mladou přítelkyní Milada Horáková.

Františka Plamínková vystudovala obecnou, měšťanskou školu a Státní učitelský ústav v Praze. Podle předpokladu se po absolvování školy začala věnovat učitelství. Jenomže učitelská ženská profese v té době požadovala celibát. Což se Plamínkové nelíbilo a začala bojovat za zrušení celibátu a rovnoprávnější postavení učitelek. Tím byl založen feministický základ.

V roce 1903 se stala zakladatelkou Ženského klubu českého, v kterém bojovala za zrušení celibátu učitelek,  volební právo žen a rovnoprávnost žen a mužů. Díky tomu se v roce 1908 zúčastnila v Amsterdamu mezinárodního kongresu Aliance pro volební právo žen.

V roce 1918 vstoupila do Československé strany socialistické, jak se v letech 1918 - 1926 jmenovala Československá strana národně socialistická (ČSNS). V roce 1919 byla zvolena do zastupitelstva hl. m. Prahy, kde se po čase setkala s mladičkou Miladou Horákovou, která ji až do své neblahé smrti brala jako svou učitelku, důvěrnici, kamarádku.

V roce 1923 založila Plamínková Ženskou národní radu a byla její předsedkyní až do své smrti. Od roku 1925 byla místopředsedkyní Mezinárodní rady žen. V tom samém roce se stala senátorkou a byla jí do zrušení Senátu v roce 1939.(foto: pamětní deska na budově Senátu)

V meziválečné době se nesporně jednalo o nejznámější Češku ve světě. Díky ní byly v Praze postaveny na Smíchově Ženské domovy a dům Ženského klubu českého. Jako tvrdá, zásadová, neústupná, nenávidějíc konjukturálnost, se stala některým lidem nepohodlnou, ale díky přátelství s rodinou Masaryka měla dobrou podporu. I k ženám si nebrala servítky: "Mně se zvedá žaludek z těch ženských, které chtějí reformovat svět a zavádějí mam a klam."

Svoui neohroženost prokázala v září 1938, kdy Adolfu Hitlerovi napsala otevřený dopis, v kterém mu vyčetla neúctu k prezidentovi Benešovi a upozornila ho na jeho historické a zeměpisné chyby, jichž se dopustil ve své "slavné" norimberské řeči 12. září. Svůj dopis končí: "Jako poctivá demokratka považuji za svou lidskou povinnost napsat Vám, pane říšský kancléři, protože jsem pevně přesvědčena, že i proti vojenské přesile pravda vítězí."

Ani po okupaci neváhá se ozvat. Protestuje u státního prezidenta Háchy, že v padesátičleném vedení jediné povolené protektorátní strany - Národním souručenství, není jediná žena.  Odmítá navrhnout zrušení Ženské národní rady, jak si to přejí protektorátní orgány.

Měla možnost emigrovat, když v květnu 1939 vycestovala na feministický kongres do Kodaně. I když ji přátelé nabádali, vrátila se.  A hned první den po vypuknutí II. světové války - 1. září 1939, byla zatčena a šest týdnů vězněna.

Její pasivní resistenci vůči okupačnímu režimu napadl v únoru 1942 několikrát v tisku redaktor Poledního listu Karel Werner (v dubnu 1947 odsouzen k trestu smrti a popraven), čímž na ni upozornil gestapo.  A nebyl jediný, kdo se o ní zbaběle opřel. Loni, sedmdesát dva let po její smrti, na ni upozornil i "historik" Jan Nepomuk Albert Bewid-Buquoy z Eligutu, jehož pravé jméno zní Jan Kopecký, který ve svém pomlouvačném blogu o Miladě Horákové psal o Františce Plamínkové jako o "strašpitlovi". (viz blog: http://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/clanok.asp?d=4111088&k=99496)

"Strašpitla" Františku Plamínkovou v rámci heydrichiády opět zatklo gestapo (11.6. 1942). Po třech dnech byla deportována do Terezína, kde se setkala s Miladou Horákovou a 30. června 1942 byla, k potěše kolaborantů, na Kobyliské střelnici popravena.

A jak se u nás stává - v roce 1960  komunisti přejmenovali ulici Františky Plamínkové na ulici Františka Křižíka, komunistického novináře, který byl jako Františka Plamínková za heydrichiády zastřelen. Naštěstí si to někteří uvědomili a Františka Plamínková má opět v Praze svou ulici.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladislav Svoboda | čtvrtek 5.2.2015 10:41 | karma článku: 23,37 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Evropa po válce

V říjnu 1944 píše K. H. Frank o plánech československé exilové vlády v Londýně na výsídlení dvou milionů sudetských Němců.

23.5.2024 v 10:45 | Karma: 19,51 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Sovětský svaz (Rusko) nese spoluzodpovědnost za miliony mrtvých v II. světové válce

V poslední době si někteří lidé, poznamenaní socialistickým školstvím, stěžují, že se přepisují dějiny. Já si naopak myslím, že nás ještě čeká hodně přepisování. Jedno z nich je úloha Sovětského svazu (Ruska) v II. světové válce!

7.5.2024 v 8:34 | Karma: 14,56 | Přečteno: 270x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,53 | Přečteno: 409x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 284x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 13,96
  • Průměrná čtenost 1416x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik