Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč v západním světě nenajdete charismatického a silného prezidenta – vůdce…?

Možná si i někteří z Vás posledních několik let kladou stejnou otázku, jako si kladu já – kde se na nejvyšších státnických postech berou všichni ti buď neslaní, nemastní panáci, nebo lidé s rysy šílenců…?

.

Všimněte si, že opravdu silní vůdci, kteří točí svými koly dějin, nacházejí se většinou mimo západní demokracie. Mám na mysli třeba Putina, Lukašenka, nebo spoustu dalších prezidentů ze zemí bývalého Sovětského svazu. Tito mužové drží opratě moci hodně silně v rukách, jejich přístup však nemá nic společného s demokracií, se svobodou před projeveným názorem i po něm, s lidskými právy v takové formě, v jaké tyto atributy vnímáme my, na Západě.

Samozřejmě, že diktatura je vždy svinstvo, jak se ale ukazuje, má takový silový přístup mnohem větší šanci na „úspěch“, než náš západní přístup, ve kterém jsme se však také stali otroky – otroky mnohdy až nesmyslné korektnosti, přiznávání všech možných práv různým zločincům a jiným pochybným existencím, které by si dle zdravého rozumu žádná práva nezasloužily, existencím, které s těmito jim přiznanými právy umí zacházet se lstivostí eskamotéra, a to prosím pěkně na úkor všech poctivých a slušných lidí.

Ne, opravdu nevolám po „vůdci“, který by v našich končinách uvedl v život nějaký státní, nebo jakýkoliv jiný teror, jen se zamýšlím nad tím, zda je skutečně výhodou pro, pojmenujme si to – „Darwinovský“ obraz budoucnosti, když se západními vůdci stávají loutky dílem směšné, dílem ve své mnohdy až hlouposti také směšné, navíc nebezpečné.

I my máme na Pražském Hradě figuru, kterou kdybychom se vším, co k ní dnes patří, spatřili v nějakém prorockém snu před deseti – dvaceti lety, asi by se řada z nás běžela po probuzení vyzvracet a osprchovat – přesně v tomto pořadí…

Nebo si vezměte USA a jejich prezidenta, pana Trumpa…

Ten člověk sice občas razí myšlenky na nekomunistický styl světa (potlesk), občas dokonce myslí i na ty, jimž je především odpovědný – na občany USA. Na druhou stranu je jeho až do nebe volající nadutost, neinformovanost, duševní a společenský ne-rozhled, politické diletantství, mnohdy doslova šílené nápady a proslovy (například jeho nápad na léčení nemocných s COVID-19 vstřikováním dezinfekce přímo do žíly, nebo potřeba stavby zdi proti mexických imigrantům na jižní hranici státu Colorado, které sousedí s .. chvíle napětí - s jiným americkým státem, s Novým Mexikem... atd...), něčím, co nutí člověka položit si otázku, zda je „něco“ takového skutečně tím nejlepším, co Američané mohou v Bílém domě mít. Ale nedělejme si iluze, ani jeho současný nejvážnější protikandidát, demokratický pan Biden, není ničím jiným, než loutkou, před jejímž vládnutím svět ochraňuj Pán Bůh…

Pak tady máme evropskou galerii, třeba pan Macron…

Nevím jak na koho, ale na mě osobně působí, jako namyšlený panák, přesvědčený o tom, že Evropa je Francie a že zbytek světa, nebo alespoň Evropy, je tady jen proto, aby bez výhrad přijímal nápady, z Elysejského paláce vycházející.

Dále se nemohu zbavit dojmu, že i on je pouhou loutkou, která má klamnou iluzi, že řídí ona, ve skutečnosti však jen poskakuje na gumičce, jako všichni jemu podobní.

Proč už svět, proč Evropa dnes nerodí silné osobnosti, skutečně silné, jako byla svého času například Margaret Thatcherová, nebo Winston Churchill, Charles de Gaulle, Dwight David Eisenhower – a jistě by mě někdo doplnil dalšími jmény…?

Ale možná je ta otázka položená špatně, možná se i takové silné osobnosti dnes také rodí, otázka správně položená by možná měla znít – proč se tací lidé dnes už nedostávají k moci…?!

A odpověď je možná hodně jednoduchá – protože s tak silnými lidmi – osobnostmi, by nebylo možné tak snadno manipulovat, jako s hlupáky, naboby, alkoholiky, narcisy a dalšími, které můžeme vidět dnes nejen v čelech států, ale v různých vlivných organizacích, které mají hodně co mluvit do našich životů, například současná předsedkyně Evropské komise… škoda slov.

Pokud se náhodou nějaký ten silný prezident najde, někdo, kdo si hned nenadělá do kalhot, sotva na něj, nebo na jeho zemi někdo (třeba z Bruselu…) houkne, okamžitě nastane poplach a … výplach.

V takovém případě jsme svědky pro nás, co jsme zažili socialismus s jeho potřebou umět číst mezi řádky, až směšné snahy (třeba opět Bruselu…) o ostrakizaci takového jedince, nejlépe celé jeho vlády.

Myslím, že například pan Orbán by mohl vyprávět…

Vychází mě z toho všeho, že je žádoucí, mít na vrcholných postech takové lidi, kteří snadno podlehnout tlakům nadnárodních finančních a dalších skupin, jako jsou zbrojařská loby, farmakologická, bankovní a další a další skupiny, které mají za cíl jen jedno – být co nejvíce ve stínu, přesto mít rozhodující vliv na vše, co se děje a dít bude.

A o tom to je. Na výběr jsou jen dvě varianty, buď mít nad sebou nějakého toho Putina, se vším, co si pod tímto jménem lze představit, nebo loutku, kterou řídí nějaká ta „šedá eminence“. Ta je totiž už dnes tak silná, alespoň u nás, na Západě, že žádného Putina k moci nepustí (to samozřejmě naštěstí…), ale bohužel ani žádného toho Churchilla a spol.

Blbý je, že my ostatní jsme až úplně dole, kam těch s odpuštěním hoven, padá nejvíce…

Možná namítnete – demokratické volby, máme přeci možnost svobodně volit…

Víte, kdyby volby skutečně mohly na běhu světa takového, jaký v současnosti je, něco změnit, už by byly dávno zakázané…

..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 31.7.2020 15:22 | karma článku: 33,80 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám