Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mívali jsme slovenské pondělky, což se jistě dalo, proč ale dnes máme ruské večery…?

Poslední dobou jsem si všiml takové zvláštní věci, je to taková, alespoň z mého pohledu, jak by řekl Jára Cimrman – zlá, nepěkná věc. Sleduji v TV často dokumenty a poslední dobou se nestačím divit…

.

Baví mě dokumenty historické, vědecké, někdy i takové, které zavánějí tak trochu tajemnem. Asi proto nikoho neudiví, že u nás doma v obýváku často koukáme na program ČT2. nebo Prima ZOOM. Občas jukneme i na program CS Mystery, kvalita obrazu a zvuku je tam sice zoufalá, ale někdy i tam dávají zajímavé věci.

Bohužel jen někdy...

Víte, už jsem si zvykl na to, že občas některé pořady ze západní provenience musím dělit dvěma, pak ještě odečíst jednu třetinu a zbytek se dá jakž takž pojmout, jako dejme tomu nějaká fakta. Mám na mysli třeba pořady typu Vetřelci dávnověku atd.

I co se politických historických pořadů týká, občas jsem svědkem toho, že si tvůrci třeba amerických dokumentů, obzvláště týkajících se vlastní americké minulosti, nebo alespoň událostí, na nichž měly USA přímý podíl, informace v dokumentu použité tak trochu přikrášlí, přibarví a přizpůsobí obrazu svému.

Ale jen trochu, což se dá s trochou tolerance i akceptovat.

V tom nejsou samozřejmě Američané jediní, ono podobně to dělají třeba i francouzští tvůrci a další.

Co se však na mě řine z televizní obrazovky z dokumentů ruské provenience, to opravdu nemá obdoby. Zvláštní je, že se ruské dokumenty, které se neustále zaštiťují odkazy na ruskou vědu, odborníky, akademiky a ruské badatele, poslední dobou objevují s takřka železnou pravidelností. Uvádějí je dost často programy spadající pod programovou skupinu PRIMA, ať je to ZOOM, nebo nově i „primácká“ CNN.

Onen kanál CS Mystery ani neuvádím, jak jsem zjistil, bude tento program nejspíše odnoží nějaké doslova ruské televize, protože pořady tam uváděné jsou doslova ruskou propagandou.

Kladu si otázku, zda se v poslední době s ruskými pořady na našich obrazovkách roztrhl pytel z toho důvodu, že se nějací programoví ředitelé snaží o cosi, co bychom snad mohli nazvat „vyvážeností pramenů pořadů“, nebo proto, protože ony pořady z důvodů, které ještě popíšu, musejí být, když ne hodně levné, tak snad i zadarmo, nevím.

Objektivně vzato by mi nevadila vyváženější skladba pořadů, protože ty americké stále opravdu převažují, tak proč si nedopřát trochu té ruské stopy, že…?

Problém ale vidím v tom, že ruské dokumentární pořady nejsou jen přibarvené, lehce přikrášlené, ony jsou doslova nesmyslné, lživé, absolutně postrádající logiku a historickou hodnověrnost. Nevím, jestli je to tím, že (alespoň si to o sobě myslím, doufám, že se nemýlím…) se nepokládám za úplného blbce, ale z oněch ruských dokumentů dokážu během minuty přemýšlení okamžitě zaregistrovat jejich snahu obelhat každého, kdo ten pořad vidí.

Onehdá jsem například s bradou spadlou až na prsa sledoval ruský dokument, kde jeden tamní „akademik-badatel“ tvrdil, že někdy snad v roce 2010 bylo v Rusku takové vedro, související s oteplováním planety, respektive s blížícím se koncem světa, že v okolí Moskvy se prý doslova vařila rašeliniště, z čehož prý tryskaly jedovaté výpary do vzduchu a díky tomu prý v okolí pomřeli desítky až stovky lidí…

A máte to…

Věřím tomu, že někde v okolí Moskvy v té době i lidé umírali, ale musel bych být asi doslova osel, abych věřil tomu ostatnímu v dokumentu uvedenému. To bych spíše věřil nějaké ekologické havárii, nějakému úniku nějakých jedovatých látek z nějaké tamní fabriky, nebo tak něco, což se ruská vláda ani omylem neodvážila přiznat na plnou … ústa.

A tak se přišlo s vysvětlením vařící se rašeliny.

Docela by mě zajímalo to, o čem onen akademik nemluvil, totiž jak veliké horko v té oblasti tehdy bylo, když se rašelina dostala do bodu varu…?

Ale nic, nebudu nad tím vůbec přemýšlet, takové nesmysly si přeci nezaslouží nějaký hlubší rozbor.

Mnohokrát jsme v těch ruských pořadech slyšel opravdu neuvěřitelné nesmysly (například v dokumentech o vesmírném výzkumu...) a opravdu si lámu hlavu nad tím, proč takovému braku dávají (až na CS Mystery…) takové dejme tomu renomované stanice, jako je PRIMA, vůbec prostor. Já jsem ochoten uvěřit tomu, že i ruský dokument může být zajímavý a pravdivý, bohužel se ale takové k nám asi hned tak nedostanou.

Místo toho jsme krmeni nesmysly, často i politického rázu, v takovém případě jde doslova o pokus o výplach mozků. Pokud vím, v naší zemi existuje v rámci ministerstva vnitra určitá skupina, která má za úkol filtrovat dezinformace právě z Ruska, které se na nás, české občany, z té balšoj země dost často valí. Probíhá filtrace kybernetická, zpravodajská, ale zřejmě ne ta, která by se týkala vysílaných pořadů v TV.

Například u CNN Prima News jsem si všiml, že když na tuto stanici dost často přepnu ve večerních hodinách, zhusta tam vysílají nějaký pořad, když ne přímo ruský, tak o Rusku. Mají Rusové tento vysílací čas na oné stanici zarezervovaný, aby nás mohli krmit svými bláboly?

Bohužel to často právě jsou bláboly, polopravdy a účelové až dezinformace.

Všimli jste si i Vy, Vážení čtenáři, podobného „jevu“ ve vysílání skupiny PRIMA také, nebo jsem já sám v tomto ohledu „protirusky“ zaujatý?

.

.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 18.6.2020 11:11 | karma článku: 28,44 | přečteno: 2014x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám