Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Svíčková na smetaně z hovězí kližky...

V jednom svém minulém receptu jsem se zmínil, že vařím z hovězí kližky i svíčkovou. Nevěříte? Věřte! Tady je recept, při jehož čtení Vás zase zvu k sobě do kuchyně…

Chce to si pořídit asi 1 až 1 ½ Kg hovězí kližky  a to co nejlibovější . Nechávám ten flákanec masa vcelku  a případně prošpikuju  plátky slaniny (prostě špeku no). V mikrovlnce si rozpustím ve větším hrnku asi ¼ kostky másla (pravého! - žádnou s odpuštěním rostlinnou sračku!!) a toto rozpuštěné máslo vyleju na dno pekáče.

Na struhadle si nastrouhám na hrubo asi 2 mrkve, 1 petržel (kořen samozřejmě) a asi ¼ celeru a smíchám všechno v míse dohromady. Nakrájím si na plátky 1 větší cibuli a oloupu si asi 2 - 3 stroužky česneku, které také nakrájím na plátky. Do rozpuštěného másla v pekáči rozložím do vrstvičky část, asi ½ smíchané nastrouhané mrkve s petrželí a celerem, přidám část cibule a část plátků česneku. Na tu krásně voňavou vrstvičku položím maso, které jsem nasolil a slabě opepřil.

Na maso rovnoměrně nasypu asi menší půlku kávové lžičky mletého zázvoru, lžičku tymiánu rozemletého v dlani (to je pak vůně - čichněte si k dlaním!!!), 8 kuliček jalovce, 8 kuliček celého pepře, půl kávové lžičky majoránky - zase rozemleté palcem jedné ruky v dlani ruky druhé, 6 - 8 kuliček nového koření, půl lžičky provensálských bylinek - zase v dlani rozemletých a 5 bobkových listů - rozložit po mase i vedle něho v pekáči.

Potom to celé posypu druhou polovinou nastrouhané zeleniny, kolečky cibule a zbylými plátečky česneku. Ještě posypu asi kávovou lžičkou mletého kmínu. Když to mám takto připravené, tak v hrnku a mikrovlnce rozpustím druhou ¼ pravého másla a celý ten zázrak s ním poliju. Potom už zbývá jen pokapat (Pozor! Nepřehnat s množstvím, když říkám pokapat, tak jen opravdu pokapat!!) trochou octa a přiklopit druhou polovinou pekáče.

Já osobně, když chci podávat svíčkovou k obědu v neděli, tak tohle všechno - myslím tuhle přípravu s naložením masa dělám někdy v pátek večer. Takto naložené maso umístím buď dolů do lednice, popřípadě venkovních teplot okolo 4 - 8 stupňů dám klidně přiklopený pekáč ven na balkón. Prostě tam, kde se vám maso nezkazí, ale krásně rozleží a kde není mráz - a hladový soused. Ta vůně, co se už po pár hodinách bude z vašeho pekáčku linout, to je prostě něco eňo - něňo!

V den vlastního pečení vezměte pekáč tak jak je a jen podlijte maso asi 3x naběračkou studené vody a přiklopené dejte péci do trouby na asi 220 stupňů. Každou ¼ hodinu maso kontrolujte a polévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby maso podlijte navíc vodou.

Když je maso měkké - počítejte alespoň s hodinou a půl - jak kdy, necháme šťávu hezky vysmahnout - ale ne připálit, chce to prostě odhad a soustředit se na čas. To proto, aby byla ve výsledku hezká barva omáčky. Potom podlijeme trochou vody a ještě povaříme v pekáči. Potom maso z pekáče vyndáme a uložíme do tepla - do uzavřené nádoby do peřin (třeba). Potom přeliju šťávu z pekáče do většího hrnce a ještě trochu přiliju vody do potřebného množství omáčky. Pozor, nepřiléváme moc, ať není omáčka jen voda!!! Potom vezmu do hrsti polohrubou - může být i hrubá (ne hladkou, ta vám udělá hrudky a to pak stojí za prd!), mouku a zapráším postupně vařící se omáčku. Nechám chvilku na povrchu ohřát a promíchám. Potom za občasného míchání vařím na mírném stupni asi 20 minut.

Po té době stáhnu hrnec z plotny a veškerý jeho obsah rozmixuju - i s kořením, vyndám jen bobkové listy. Když je rozmixováno, tak vrátím na plotnu a nechám zase vařit. Ochutnám a dochucuji podle chuti - sůl, ocet, cukr. Pokud se vám omáčka jeví moc řídká, zahustěte ji další dávkou polohrubé mouky. Potom začnu pomalu do mírně se vařící omáčky, za stálého míchání, přilévat ½ litru smetany na šlehání . Stále je nutné míchat!! Jakmile uvidíte, že má omáčka s už přilitou smetanou tendenci se ,,zvedat" a jít k varu - okamžitě stáhněte hrnec z plotýnky a dílo je hotové.

Pokud jste měli za ušima, tak jste si už v době, kdy se peklo maso v troubě, uvařili knedlíky a tak zbývá už jen nandat na talíř, přidat kolečko citronu, kopeček šlehačky a malý kopeček třeba jen rybízové marmelády (když místo pravé svíčkové kližka, tak proč ne místo brusinek normální rybíz že ano...), otevřít si pivečko a nedělní oběd může začít...

Ano, nezastírám, že tenhle recept je z těch složitějších a že je určitě časově dost náročný. Když se ale všechno povede, tak to stojí za to!!!

Těším se na příští pátek, kdy se zase v 11 hodin sejdeme tady, na mém blogu u dalšího receptu a teď už vám přeji jen - dobrou chuť!!!

V.K.

Další moje recepty jsou k vidění na mém blogu a vždy začínají slovy -,,Když vaří chlap..."

Dále se můžete těšit vždy v pátek v 11 hodin na:

26.6. na ,,Kuře kanibala" a jako malý bonus na jednoduchou                    

ořechovou buchtu.

3.7. Kuře ala kachna

10.7. Buřty na černém pivu a kečupu

17.7. Míchaná vajíčka na majoránce ala ,,já"

24.7. Vepřová po ,,mém"

A dále se uvidí...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.6.2009 11:00 | karma článku: 23,47 | přečteno: 8996x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám