Když vaří chlap, aneb Svíčková na smetaně z hovězí kližky...

V jednom svém minulém receptu jsem se zmínil, že vařím z hovězí kližky i svíčkovou. Nevěříte? Věřte! Tady je recept, při jehož čtení Vás zase zvu k sobě do kuchyně…

Chce to si pořídit asi 1 až 1 ½ Kg hovězí kližky  a to co nejlibovější . Nechávám ten flákanec masa vcelku  a případně prošpikuju  plátky slaniny (prostě špeku no). V mikrovlnce si rozpustím ve větším hrnku asi ¼ kostky másla (pravého! - žádnou s odpuštěním rostlinnou sračku!!) a toto rozpuštěné máslo vyleju na dno pekáče.

Na struhadle si nastrouhám na hrubo asi 2 mrkve, 1 petržel (kořen samozřejmě) a asi ¼ celeru a smíchám všechno v míse dohromady. Nakrájím si na plátky 1 větší cibuli a oloupu si asi 2 - 3 stroužky česneku, které také nakrájím na plátky. Do rozpuštěného másla v pekáči rozložím do vrstvičky část, asi ½ smíchané nastrouhané mrkve s petrželí a celerem, přidám část cibule a část plátků česneku. Na tu krásně voňavou vrstvičku položím maso, které jsem nasolil a slabě opepřil.

Na maso rovnoměrně nasypu asi menší půlku kávové lžičky mletého zázvoru, lžičku tymiánu rozemletého v dlani (to je pak vůně - čichněte si k dlaním!!!), 8 kuliček jalovce, 8 kuliček celého pepře, půl kávové lžičky majoránky - zase rozemleté palcem jedné ruky v dlani ruky druhé, 6 - 8 kuliček nového koření, půl lžičky provensálských bylinek - zase v dlani rozemletých a 5 bobkových listů - rozložit po mase i vedle něho v pekáči.

Potom to celé posypu druhou polovinou nastrouhané zeleniny, kolečky cibule a zbylými plátečky česneku. Ještě posypu asi kávovou lžičkou mletého kmínu. Když to mám takto připravené, tak v hrnku a mikrovlnce rozpustím druhou ¼ pravého másla a celý ten zázrak s ním poliju. Potom už zbývá jen pokapat (Pozor! Nepřehnat s množstvím, když říkám pokapat, tak jen opravdu pokapat!!) trochou octa a přiklopit druhou polovinou pekáče.

Já osobně, když chci podávat svíčkovou k obědu v neděli, tak tohle všechno - myslím tuhle přípravu s naložením masa dělám někdy v pátek večer. Takto naložené maso umístím buď dolů do lednice, popřípadě venkovních teplot okolo 4 - 8 stupňů dám klidně přiklopený pekáč ven na balkón. Prostě tam, kde se vám maso nezkazí, ale krásně rozleží a kde není mráz - a hladový soused. Ta vůně, co se už po pár hodinách bude z vašeho pekáčku linout, to je prostě něco eňo - něňo!

V den vlastního pečení vezměte pekáč tak jak je a jen podlijte maso asi 3x naběračkou studené vody a přiklopené dejte péci do trouby na asi 220 stupňů. Každou ¼ hodinu maso kontrolujte a polévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby maso podlijte navíc vodou.

Když je maso měkké - počítejte alespoň s hodinou a půl - jak kdy, necháme šťávu hezky vysmahnout - ale ne připálit, chce to prostě odhad a soustředit se na čas. To proto, aby byla ve výsledku hezká barva omáčky. Potom podlijeme trochou vody a ještě povaříme v pekáči. Potom maso z pekáče vyndáme a uložíme do tepla - do uzavřené nádoby do peřin (třeba). Potom přeliju šťávu z pekáče do většího hrnce a ještě trochu přiliju vody do potřebného množství omáčky. Pozor, nepřiléváme moc, ať není omáčka jen voda!!! Potom vezmu do hrsti polohrubou - může být i hrubá (ne hladkou, ta vám udělá hrudky a to pak stojí za prd!), mouku a zapráším postupně vařící se omáčku. Nechám chvilku na povrchu ohřát a promíchám. Potom za občasného míchání vařím na mírném stupni asi 20 minut.

Po té době stáhnu hrnec z plotny a veškerý jeho obsah rozmixuju - i s kořením, vyndám jen bobkové listy. Když je rozmixováno, tak vrátím na plotnu a nechám zase vařit. Ochutnám a dochucuji podle chuti - sůl, ocet, cukr. Pokud se vám omáčka jeví moc řídká, zahustěte ji další dávkou polohrubé mouky. Potom začnu pomalu do mírně se vařící omáčky, za stálého míchání, přilévat ½ litru smetany na šlehání . Stále je nutné míchat!! Jakmile uvidíte, že má omáčka s už přilitou smetanou tendenci se ,,zvedat" a jít k varu - okamžitě stáhněte hrnec z plotýnky a dílo je hotové.

Pokud jste měli za ušima, tak jste si už v době, kdy se peklo maso v troubě, uvařili knedlíky a tak zbývá už jen nandat na talíř, přidat kolečko citronu, kopeček šlehačky a malý kopeček třeba jen rybízové marmelády (když místo pravé svíčkové kližka, tak proč ne místo brusinek normální rybíz že ano...), otevřít si pivečko a nedělní oběd může začít...

Ano, nezastírám, že tenhle recept je z těch složitějších a že je určitě časově dost náročný. Když se ale všechno povede, tak to stojí za to!!!

Těším se na příští pátek, kdy se zase v 11 hodin sejdeme tady, na mém blogu u dalšího receptu a teď už vám přeji jen - dobrou chuť!!!

V.K.

Další moje recepty jsou k vidění na mém blogu a vždy začínají slovy -,,Když vaří chlap..."

Dále se můžete těšit vždy v pátek v 11 hodin na:

26.6. na ,,Kuře kanibala" a jako malý bonus na jednoduchou                    

ořechovou buchtu.

3.7. Kuře ala kachna

10.7. Buřty na černém pivu a kečupu

17.7. Míchaná vajíčka na majoránce ala ,,já"

24.7. Vepřová po ,,mém"

A dále se uvidí...

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.6.2009 11:00 | karma článku: 23,47 | přečteno: 9025x