- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Chce to si pořídit asi 1 až 1 ½ Kg hovězí kližky a to co nejlibovější . Nechávám ten flákanec masa vcelku a případně prošpikuju plátky slaniny (prostě špeku no). V mikrovlnce si rozpustím ve větším hrnku asi ¼ kostky másla (pravého! - žádnou s odpuštěním rostlinnou sračku!!) a toto rozpuštěné máslo vyleju na dno pekáče.
Na struhadle si nastrouhám na hrubo asi 2 mrkve, 1 petržel (kořen samozřejmě) a asi ¼ celeru a smíchám všechno v míse dohromady. Nakrájím si na plátky 1 větší cibuli a oloupu si asi 2 - 3 stroužky česneku, které také nakrájím na plátky. Do rozpuštěného másla v pekáči rozložím do vrstvičky část, asi ½ smíchané nastrouhané mrkve s petrželí a celerem, přidám část cibule a část plátků česneku. Na tu krásně voňavou vrstvičku položím maso, které jsem nasolil a slabě opepřil.
Na maso rovnoměrně nasypu asi menší půlku kávové lžičky mletého zázvoru, lžičku tymiánu rozemletého v dlani (to je pak vůně - čichněte si k dlaním!!!), 8 kuliček jalovce, 8 kuliček celého pepře, půl kávové lžičky majoránky - zase rozemleté palcem jedné ruky v dlani ruky druhé, 6 - 8 kuliček nového koření, půl lžičky provensálských bylinek - zase v dlani rozemletých a 5 bobkových listů - rozložit po mase i vedle něho v pekáči.
Potom to celé posypu druhou polovinou nastrouhané zeleniny, kolečky cibule a zbylými plátečky česneku. Ještě posypu asi kávovou lžičkou mletého kmínu. Když to mám takto připravené, tak v hrnku a mikrovlnce rozpustím druhou ¼ pravého másla a celý ten zázrak s ním poliju. Potom už zbývá jen pokapat (Pozor! Nepřehnat s množstvím, když říkám pokapat, tak jen opravdu pokapat!!) trochou octa a přiklopit druhou polovinou pekáče.
Já osobně, když chci podávat svíčkovou k obědu v neděli, tak tohle všechno - myslím tuhle přípravu s naložením masa dělám někdy v pátek večer. Takto naložené maso umístím buď dolů do lednice, popřípadě venkovních teplot okolo 4 - 8 stupňů dám klidně přiklopený pekáč ven na balkón. Prostě tam, kde se vám maso nezkazí, ale krásně rozleží a kde není mráz - a hladový soused. Ta vůně, co se už po pár hodinách bude z vašeho pekáčku linout, to je prostě něco eňo - něňo!
V den vlastního pečení vezměte pekáč tak jak je a jen podlijte maso asi 3x naběračkou studené vody a přiklopené dejte péci do trouby na asi 220 stupňů. Každou ¼ hodinu maso kontrolujte a polévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby maso podlijte navíc vodou.
Když je maso měkké - počítejte alespoň s hodinou a půl - jak kdy, necháme šťávu hezky vysmahnout - ale ne připálit, chce to prostě odhad a soustředit se na čas. To proto, aby byla ve výsledku hezká barva omáčky. Potom podlijeme trochou vody a ještě povaříme v pekáči. Potom maso z pekáče vyndáme a uložíme do tepla - do uzavřené nádoby do peřin (třeba). Potom přeliju šťávu z pekáče do většího hrnce a ještě trochu přiliju vody do potřebného množství omáčky. Pozor, nepřiléváme moc, ať není omáčka jen voda!!! Potom vezmu do hrsti polohrubou - může být i hrubá (ne hladkou, ta vám udělá hrudky a to pak stojí za prd!), mouku a zapráším postupně vařící se omáčku. Nechám chvilku na povrchu ohřát a promíchám. Potom za občasného míchání vařím na mírném stupni asi 20 minut.
Po té době stáhnu hrnec z plotny a veškerý jeho obsah rozmixuju - i s kořením, vyndám jen bobkové listy. Když je rozmixováno, tak vrátím na plotnu a nechám zase vařit. Ochutnám a dochucuji podle chuti - sůl, ocet, cukr. Pokud se vám omáčka jeví moc řídká, zahustěte ji další dávkou polohrubé mouky. Potom začnu pomalu do mírně se vařící omáčky, za stálého míchání, přilévat ½ litru smetany na šlehání . Stále je nutné míchat!! Jakmile uvidíte, že má omáčka s už přilitou smetanou tendenci se ,,zvedat" a jít k varu - okamžitě stáhněte hrnec z plotýnky a dílo je hotové.
Pokud jste měli za ušima, tak jste si už v době, kdy se peklo maso v troubě, uvařili knedlíky a tak zbývá už jen nandat na talíř, přidat kolečko citronu, kopeček šlehačky a malý kopeček třeba jen rybízové marmelády (když místo pravé svíčkové kližka, tak proč ne místo brusinek normální rybíz že ano...), otevřít si pivečko a nedělní oběd může začít...
Ano, nezastírám, že tenhle recept je z těch složitějších a že je určitě časově dost náročný. Když se ale všechno povede, tak to stojí za to!!!
Těším se na příští pátek, kdy se zase v 11 hodin sejdeme tady, na mém blogu u dalšího receptu a teď už vám přeji jen - dobrou chuť!!!
V.K.
Další moje recepty jsou k vidění na mém blogu a vždy začínají slovy -,,Když vaří chlap..."
Dále se můžete těšit vždy v pátek v 11 hodin na:
26.6. na ,,Kuře kanibala" a jako malý bonus na jednoduchou
ořechovou buchtu.
3.7. Kuře ala kachna
10.7. Buřty na černém pivu a kečupu
17.7. Míchaná vajíčka na majoránce ala ,,já"
24.7. Vepřová po ,,mém"
A dále se uvidí...
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!