Když vaří chlap, aneb dejte si ,,mojí" čínu...

Věřte tomu, že to nebude trvat moc dlouho a budete přejedení salátem, řízky nebudete chtít ani vidět a kaprovi byste dali (kdyby to šlo) milost. Ale jíst se musí, tak proč ne ,,mojí“ čínu?

Vypadá to skvele. A jeste lépe to chutná!

 

Je to jednoduchý jako facka. Vezměte krabí tyčky (jsou levné a na chuť skoro jako krevety…) a zmražené je ostrým nožem pokrájejte každou na kolečka (asi půl centimetru široká). Jo, pro ty z vás, kdo nemají s krabími tyčkami zkušenost podotýkám, že ta fólie, ve které jsou každá z nich ještě zabalená se nepapá a je dobré ji z tyčky stáhnout a vyhodit :-).

 

Na pánvi rozehřejte asi dvě polévkové lžíce oleje ( ne víc!!!). Do rozpáleného oleje vhoďte asi půl lžičky mletého zázvoru. Promíchejte a nechte ho pár vteřin ,,zahnědnout“. Přidejte asi jeden stroužek rozetřeného česneku. Jen krátce osmahněte za míchání (nespalte)a přidejte na drobno pokrájenou menší cibulku. Osmahněte  (nechte ,,zesklovatět“) a přidejte ta pokrájená kolečka z krabích tyček. Ony se postupně rozvinou do jakýchsi nudliček, to ale neřešte. Na mírném ,,ohni“ občas zamíchejte. Osolte, opepřete, přidejte zase asi lžičku mletého (lepší je ale čerstvý a strouhaný) zázvoru.  Přidejte lžíci, nebo dvě sojovky, pár kapek worčestru a ještě asi dva – tři stroužky rozetřeného česneku (dle chuti a plánů na odpoledne…) a nechte vysmahnout.

 

Je dobré přilít (po troškách) asi dvě – tři lžíce bílého vína. Víno musí jako by ,,zaprskat“, potom nejlépe předá svou navinulou chuť jídlu. Potom trochu podleju vodou a dusím pár minut (asi deset). Ve finále si rozmíchám asi dvě lžíce hl. mouky v hrnku, kam přileju trochu vlažné vody. To celé přileju do pánve, promíchám a ještě trochu podleju vodou. Nechám zase asi 5 – 10 min. ,,bublat“ a základ je hotový.

 

Přeleju tu dobrotu do uzavíratelné nádoby a já osobně to strčím do peřin :-) ,aby to vydrželo teplé.

 

Potom si nakrájím na tenká kolečka jednu mrkev, jeden pórek a jednu menší cibuli. Dvě papriky nakrájím na trojúhelníčky, asi centimetr po každé straně. Jedno až dvě rajčata na kolečka. Pozor! Teď příjde to důležité!!! Do společné nádoby (talíř, misky) dejte mrkev s paprikou. Do další pórek s cibulí a jinam rajčata. Potom si zas do pánve dejte asi dvě lžíce oleje (ne víc!!) a rozpalte ho. Do oleje nasypte nejdříve jen mrkev společně s paprikami. Nechte za stálého míchání osmahnout. Po asi pěti minutách (někdy míň, záleží na okolnostech) přidejte cibuli s pórkem a zase chvíli míchejte a nechte smažit. Nakonec, když zelenina tak jako osmahne a zmenší svůj objem, přidejte rajské.

 

Celý ,,fígl“ postupného smažení zeleniny je v tom, že nejdříve smažíme zeleninu, která je takzvaně – tvrdá. Tj. mrkev a papriku, potom cibuli s pórem a nakonec měkká rajčata. Je chyba nasypat to všechno na pánev najednou!! Můžete přidat i plátky hub, oříšky atd. – improvizaci se meze nekladou.

 

Ke konci smažení zeleniny přileju asi dvě – tři lžíce sojovky, přidám trošku soli a dvě malé lžičky podravky. Vodou nepodlévám a když, tak jen trochu!  Nesmažím moc dlouho, to by se ze zeleniny stala bezbarvá břečka. Žádoucí je právě barevnost zeleniny a její ,,křehkost“. Když si myslím, že by to mohlo být hotové, zase celý obsah pánve přemístím do uzavíratelné nádoby ( stačí hrnec s pokličkou) a šup s tím pod peřinu vedle již se tam nacházejícího hrnce s krabími tyčkami se sosem. No, snad máte doma dva hrnce že ano…

 

Jo, ale vy budete potřebovat ještě třetí hrnec. V tom uvaříte normální široké nudle. Žádné rýžové, ale klidně klasické nudle ze supermarketu z vedlejší ulice. I obyčejné špagety se dají použít. Když jsou podle návodu uvařené, scezené a propláchnuté vlažnou vodou (aby se nelepily k sobě), vrátím je do hrnce a přidám k nim asi lžíci oleje (olivový je lepší, ale stačí i obyčejný) a dvě plné lžičky mletého kari koření. To celé promíchám a jdu do peřin pro dva hrnce s krabími (no ve skutečnosti jsou to odřezky z ryb, ale to neřešte…) tyčkami a se zeleninou.

Na hluboký talíř dám porci nudlí, na ně dávku krabích tyček  (změnily se v proužky bílo –červené barvy) se sosem a navrch kydnu příděl osmahnuté zeleniny. K tomu je eňo – něno salát z čínského zelí s jen jednoduchou octovou zálivkou. To proto, že jídlo je samo o sobě dost výrazné a přehnaný dresing v salátu by byl spíš na škodu. No a otevřete si k tomu nějaké dobroučké bílé vínko a budete hepy - to garantuju. Celý recept možná vypadá složitě, ale není. Chce si to jen všechno (hlavně zeleninu) připravit a nakrájet předem, ať potom při vlastním vaření nemáte ,,hoňku“ a máte ,,čínu“ že se budete oblizovat. Dá se to jíst dobře i hůlkami – osobně si tohle jídlo takhle vychutnám nejlépe, ale asi ne každý se umí těmi nebezpečnými klacky najíst že ano…

 

Pokud někdo nemá důvěru ke krabím tyčkám, může to samé uvařit z kuřecího, nebo vepřového masa na nudličky pokrájeného. Postup je stejný, jen vás to víjde asi dráž. Já ale mám tuhle ňamku z ,,krabích“ tyček rád, neb je to pokrm relativně levný a docela zvláštní a tak trochu ,,jiný“ než knedlo vepřo zelo. Z jednoho  většího balení krabích tyček  (asi dvacet korun!!) se v pohodě nají dva dospělí a dvě děti. Zelenina a nudle, spolu se salátem k tomu, spolehlivě zasytí, věřte mně.

 

P.S. možná se někdo diví, proč je tenhle recept v kapitole - ,,Poezie a próza". Já rád vařím a ještě raději baštím. A tohle jídlo je prostě báseň, tak tady má co dělat a ne že ne :-)).

 

Přeju dobrou chuť!!

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 23.12.2008 8:28 | karma článku: 17,49 | přečteno: 3454x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10219x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 834x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3082x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám