Pokleknout? Nepokleknout.

"Rasistická" aféra Slávistů ve Skotsku hýbe nejen fotbalovým, ale i civilním občanstvem. O tom, co se dělo, bylo napsáno dost. A jisté je, že to jen tak neskončí. Pokračování můžeme očekávat již ve Walesu.

Nejspíš i před začátkem zápasu naší reprezentace s reprezentací domácí dojde k rituálu poklekávání na podporu hnutí BLM. Podle mého názoru by se k tomuto rituálu naše reprezentace připojit neměla. Místo toho by měla zveřejnit prohlášení zhruba tohoto obsahu:

"Události posledních měsíců zvedly na celém světě vlnu protestů proti rasismu. Rasismus je zlá a podlá ideologie nadřazující jedny nad druhé jen proto, že se narodili těm nesprávným rodičům. I v moderních dějinách naší země jsme zažili období 50 let, kdy byli utlačováni lidé jen proto, že se narodili nesprávným rodičům nebo že měli nevhodné příbuzné. Mnozí z těch, kteří to zažili na vlastní kůži, ještě žijí a jsou tak živoucím svědomím a hrází proti těm, kteří takové ideologie hlásají.

Zároveň jsme díky této historické zkušenosti velmi vnímaví ke snahám jakékoliv hnutí za rovnoprávnost zneužívat k zamaskování vlastních morálních selhání - záludnosti, zákeřnosti, neschopnosti unést porážku. Náš instinkt nám říká, že právě to se v těchto chvílích děje. 

Prázdná gesta ničemu nepomáhají. Proto nebudeme klečet, ale naopak budeme stát zpříma a pevně. "

Ať si to všichni přeberou, jak chtějí.

Hezký den!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lumír Vitha | pátek 26.3.2021 9:03 | karma článku: 38,33 | přečteno: 1283x