Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak vyzrát na večerku

Už jsem někde zmínila, že mi psychiatrická léčebna připomíná tábor. A to nejen budíčkem a rozcvičkami. Jedním z pevných bodů našeho programu je večerka. To slovo ve mně vyvolává pocit "zas mě někdo buzeruje" a "mně se ještě nechce spát." Myslím, že tyto dvě myšlenky jsou pro většinu pacientů společné. A stejně jako děti na táboře, i tady se někdo snaží večerku pořád narušovat.

Rozumný dospělý před desátou zhasne a spí, umocněn spacími pilulkami, a navíc ráno se vstává brzy. Nerozumný dospělý, i když má v sobě taky nějaký spánkový posilovač, večerku protahuje, courá po budově, baví se nahlas a nezhasíná. Kámen úrazu nastane, když se takovýto jedinec dostane do konfliktu se sestrou. "Zhasnout a spát, už je večerka", říká sestra, která se asi už těší na to, až "haranti" usnou a ona bude mít fraj. Myslí to dobře, pro nás je to ale povel na just nezhasnout a nespat, i kdyby hrom bil. (Většinou to ale dopadne tak, že se brbláním na omezování svobody unavíme natolik, že usneme - někteří - do čtvrt hodiny, my druzí kolegiálně zhasneme a vehementně se snažíme usnout dřív, než nás spolubydlící chrapouni a chrapounky utvrdí v tom, že je to sakra práce). Chodit po večerce kouřit, to je taky jeden z projevů našeho rebelantství. Obzvláště, když máme zákaz vycházení z pokojů. Jeden hlídkuje, druhý nadává na drsný režim, který tu panuje, občas se v rolích ještě oba (obě) stihnou vyměnit, než doopravdy sestry ustanou ve své obezřetnosti, vzduch je čistý a oni(y) mohou běžet na sladké poslední cigáro. Proč věci zakázané chutnají vždy líp? Anebo - proč je první reakcí na dobře míněnou radu myšlenka na to, jak nás všichni "pruděj"? Další věc, o který tady mám čas hodně přemýšlet. Zatím jsem na nic rozumného nepřišla a nejsem si jistá, že vůbec přijdu. Napadá mě ale jediné - kdysi jsem slyšela, že každý člověk se sestává z muže, ženy a dítěte. A to, co jsem napsala výše, je typické hlavně pro děti. Tady v blázinci naše dětská část vystupuje na povrch dost velkou měrou. Je to asi tím, že zde máme na starosti jen sami sebe, nic moc nemusíme, žádné starosti s bydlením, vařením, dětmi, manželem a kdovíčím nebo kdovíkým ještě, vše je daleko, za zdí. Starají se o nás. Nemusím vařit, nemusím vymýšlet, co dneska budu dělat. Nemusím myslet na to, jaký pilulky kdy brát. Nemusím se trápit tím, co dát mým chlapečkům na večeři, jestli mají ostříhaný nehty a do školy všechno umí. Jasně, samozřejmě taky nemusím chodit do práce. Nevím, jestli je to tak dobře. Nevím, jestli se to má nějak změnit. Možná, že je žádoucí, že tady se stavíme do role dítěte. Být nesvéprávným jedincem je pro nás, pacienty, jednodušší role a pro personál možná taky. Remcáme, ale nakonec se podvolíme bez větších problémů (a v duchu plánujeme, jak pravidla opět porušit). Nám se, jako dětem, taky líp vyjadřují emoce, snadněji se říká chci - nechci. Taky většinou líp oceníme dobře míněnou radu ze strany rozumného dospělého (tedy zdravotního personálu) a vážíme si toho. Nehrajeme si velké kluky a holky, kteří vše zvládnou sami. Jojo. Holt všechno má svá pro a proti. Zatím si roli bezstarostného prcka užívám. Ale taky se už těším na chvíli, až budu mít dost sil zkusit i ty dvě ostatní polohy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Višňovská | pondělí 26.5.2014 12:59 | karma článku: 15,75 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Kateřina Višňovská

Chcete mě?

Kamarádka si mi tuhle stěžovala, že nemůže najít práci. Deprese, invalidní důchod, bez žádné podpory ze strany rodiny, finanční zázemí nula nula nic. Pracovala by, až by brečela, jenže ji nikdo nechce.

24.5.2015 v 21:51 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jak jsem se (ne)ztratila

Paní psycholožka pravila, že bych neměla chtít své výkony šponovat na sto procent, mám si přiznat, že i osmdesát procent je vlastně super výsledek. Tak jsem pokývala hlavou, hm, hm, budu o tom přemítat, a vyrazila na vycházku, abych dnešní terapii rozdejchala. A že si projdu tu samou trasu, kudy jsem chodila běhat, kdy jsem byla v psychiatrické nemocnici hospitalizovaná poprvé. Cestu znám, to se takhle jde kolem jezera, pak cestou do lesa, kolem písečné duny a doprava po cestě zpět do léčebny. Brnkačka, za chvilku to mám.

7.2.2015 v 19:20 | Karma: 9,32 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Výtahy

Když se večer zhasne a nastane čas jít spát, do myslí a snů mnoha z nás se vkradou nejrůznější bubáci a noční můry. Ať už je to práce, která měla být hotová včera, nedodržený slib, pavouci, hadi, šéfové, upíři, teroristé či tchyně, je to jedno. Všechno je to fuj. Mou fobií jsou výtahy, potvory jedny. Ve spánku mi nabízejí ty nejkatastrofičtější situace, jež s nimi lze vůbec zažít, a nedají si pokoj a nedají. Divoké sny Maxipsa Fíka jsou proti výtahům jen vyvanulý sprej.

18.10.2014 v 8:24 | Karma: 9,49 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jsem zrůda

Od včerejšího večera, kdy jsem se dozvěděla o tragédii ve Žďáru nad Sázavou, nemůžu přestat myslet na nic jiného, než na oběť a viníka. Je mi strašně, stejně jako i ostatním. Je příšerné, když zemře mladý člověk. Ještě horší je, když je zavražděn. Rychle najděme toho, kdo je za tuto událost zodpovědný a ukažme si na něj prstem.

15.10.2014 v 14:30 | Karma: 35,67 | Přečteno: 3665x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Díra do světa

Představte si takovou normální situaci - žena touží prožít aspoň jeden víkend bez dětí. Plán je jasný. Jedno dítě se udá mamince, druhé tchyni, jedno odveze ona, druhé on. Až potud všechno vypadá hladce.

18.8.2014 v 13:10 | Karma: 11,90 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Jsem  maximalistka, workoholička, naivka, velký kritik, snílek a optimista s velkou nadějí. A velkou hlavou, bohužel.

Seznam rubrik