Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Díra do světa

Představte si takovou normální situaci - žena touží prožít aspoň jeden víkend bez dětí. Plán je jasný. Jedno dítě se udá mamince, druhé tchyni, jedno odveze ona, druhé on. Až potud všechno vypadá hladce.

Ráno samozřejmě všechno jinak. Manžel zjistí, že nemá peníze, kartu ztratil, nová ještě nepřišla, banka v jiném městě. Příliš mnoho komplikací, a tak se nikam nepojede. Sen o volném víkendu se pomalu rozplývá, což je samozřejmě nemyslitelné. Kolikrát se to za rok poštěstí být bez dvou klíšťátek, kteří se vás ne a ne pustit. A tak žena nelení, popadne klíčky od auta a jede se do banky. Manžel zpruzený, děti ječí – jedno, protože je nemocné a není mu dobře, druhé jen nechce kazit partu, nicméně peníze úspěšně vyzvednuty a do mrňouska po lítém boji vpraveno antibiotikum. Život je zase báječný. Chacha. Při zpáteční cestě muž zjistí, že asi někde nechal mobil. Na manželčině telefonu, který ztracen nebyl, poněvadž ho zapomněla doma, spousta vzkazů. Od obou babiček, kde že jsou vnoučci. Od chlapa z Jihlavy, který nakonec v Jihlavě není a ten den ani nebude a co jako bude. A taky od neznámého nálezce manželova mobilu. Manžel vztekle praští do zdi, narazí si ruku, popadne zbylý telefon a práskne dveřmi. Vrátí se s oběma mobily a několika promilemi v krvi, nicméně vše zajištěno, domluveno, odvoz dítěte se nakonec konat bude, věc se předá jinde, babička uchlácholena. Uf. Mise dokončena. Jen ve stěně zeje díra jako památka na ni… Jojo. Udělat díru do světa je věc zapeklitá. Znám to. Budu-li se snažit udělat díru právě tady a teď, výsledkem bude maximálně sádra na ruce a nikoli důlek v sádrokartonu. Je tomu tedy tak, že pokud se chci prosadit, musím spoléhat na náhodu? A zřejmě nejen já. I při týmových sportech, když se nám nedaří, komentátoři si povzdechnou, že nám chyběl kousek „onoho pověstného štěstíčka“. To přece není fér! Na náhodu nevěřím. Prorazit zeď by se onomu manželovi určitě podařilo tak jako tak, dříve či později, protože už takový je. A tak to asi bude i u nás ostatních. Pokud na to máme, určitě v ražení děr uspějeme i my, jen je třeba nic neuspěchat, počkat na ten správný moment a nesvádět naše marné snahy na štěstěnu, protože štěstí přeje připraveným. Možná ale nemám pravdu. Připravený nepřipravený, náhoda nenáhoda, není od věci si připomenout, že při tvoření otvorů do stěny stála onomu manželovi po boku jeho drahá polovička. Asi je to tak, že když máme po ruce někoho, kdo s námi leze přes všechny překážky, kdo se nepoloží ve chvílích, kdy se kácíme my, udělat díru do světa není zas až tak těžký. Tak jo. Jdu taky hloubit otvory. Pokud narazím a budu mít sádru, nevadí, budu to zkoušet dál. Sádře na ruce sádrokarton určitě jednou odolá. Hlavně ať mám vedle sebe někoho, komu tohle moje snažení nebude připadat směšný a kdo mě povzbudí, až se mi bude sádra drolit a ruka ochabovat.

Autor: Kateřina Višňovská | pondělí 18.8.2014 13:10 | karma článku: 11,90 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Kateřina Višňovská

Chcete mě?

Kamarádka si mi tuhle stěžovala, že nemůže najít práci. Deprese, invalidní důchod, bez žádné podpory ze strany rodiny, finanční zázemí nula nula nic. Pracovala by, až by brečela, jenže ji nikdo nechce.

24.5.2015 v 21:51 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jak jsem se (ne)ztratila

Paní psycholožka pravila, že bych neměla chtít své výkony šponovat na sto procent, mám si přiznat, že i osmdesát procent je vlastně super výsledek. Tak jsem pokývala hlavou, hm, hm, budu o tom přemítat, a vyrazila na vycházku, abych dnešní terapii rozdejchala. A že si projdu tu samou trasu, kudy jsem chodila běhat, kdy jsem byla v psychiatrické nemocnici hospitalizovaná poprvé. Cestu znám, to se takhle jde kolem jezera, pak cestou do lesa, kolem písečné duny a doprava po cestě zpět do léčebny. Brnkačka, za chvilku to mám.

7.2.2015 v 19:20 | Karma: 9,32 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Výtahy

Když se večer zhasne a nastane čas jít spát, do myslí a snů mnoha z nás se vkradou nejrůznější bubáci a noční můry. Ať už je to práce, která měla být hotová včera, nedodržený slib, pavouci, hadi, šéfové, upíři, teroristé či tchyně, je to jedno. Všechno je to fuj. Mou fobií jsou výtahy, potvory jedny. Ve spánku mi nabízejí ty nejkatastrofičtější situace, jež s nimi lze vůbec zažít, a nedají si pokoj a nedají. Divoké sny Maxipsa Fíka jsou proti výtahům jen vyvanulý sprej.

18.10.2014 v 8:24 | Karma: 9,49 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jsem zrůda

Od včerejšího večera, kdy jsem se dozvěděla o tragédii ve Žďáru nad Sázavou, nemůžu přestat myslet na nic jiného, než na oběť a viníka. Je mi strašně, stejně jako i ostatním. Je příšerné, když zemře mladý člověk. Ještě horší je, když je zavražděn. Rychle najděme toho, kdo je za tuto událost zodpovědný a ukažme si na něj prstem.

15.10.2014 v 14:30 | Karma: 35,67 | Přečteno: 3665x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

To je nespravedlivý!

Kamarádka mi vyprávěla, že si tuhle vzala průhledné tričko a venku ani nestíhala vnímat obdivné pohledy mužů, jež ji míjeli. Dle jejího příkladu jsem si vzala na sebe šaty s velkým výstřihem, jenže jediní, kdo si mého poprsí všimli, byli chovanci psychiatrické léčebny, kam jsem šla na krátkou návštěvu. To je nespravedlivý!

11.6.2014 v 13:21 | Karma: 24,07 | Přečteno: 2207x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Jsem  maximalistka, workoholička, naivka, velký kritik, snílek a optimista s velkou nadějí. A velkou hlavou, bohužel.

Seznam rubrik