Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadstandardní blázinec

Když přijde řeč na standard a nadstandard, pořád slyšíme o endoprotézách, asistované reprodukci a operačních robotech. Co bude s nadstandardem v českých blázincích?

Lékaři poprvé řekli, jak si představují připlácení, informovaly 31.8. Hospodářské noviny http://hn.ihned.cz/c1-52714860-spickovy-lekar-jako-nadstandard . Výtisk jsem si kvůli tomu koupil, zajímalo mě totiž, jestli se ze své představy nadstandardu vyznal někdo z předáků české psychiatrie. Nikoli překvapivě - nevyznal. Proč v diskusi o reformě českého zdravotnictví není slyšet psychiatry? Pokusím se vzpomenout si na pár důvodů.

V tomto konkrétním článku to bude nejspíš tím, že se psychiatrů nikdo z redakce nezeptal. Vyjadřuje se zde čelní dermatolog, gynekolog, neurochirurg. Že jsou zde představeny názory zástupců oborů, které jsou veřejností vnímány jako atraktivní a významné, je logické. Nezájem široké veřejnosti o psychiatrii je věc tradiční, a těžko říct, jestli mají psychiatři zájm na tom, aby tomu bylo jinak. http://blisty.cz/art/26662.html Psychiatrie má chronický problém s respektem a emancipací uvnitř medicíny. Je vnímána jako chudá, ošklivá příbuzná, která je však zapotřebí na špinavou práci. Bohužel se bez ní pořád jaksi neobejdeme. http://blisty.cz/art/44337.html

Psychiatrických pacientů vůbec není málo, ba naopak, je jich čím dál víc. Epidemie psychiatrických poruch však před odvráceným zrakem médií probíhá docela tiše. Když přijde řeč na standard a nadstadard, pořád slyšíme o endoprotézách, asistované reprodukci a operačních robotech. Jak to vypadá na českých psychiatriích dnes a jak to bude po chystané reformě, o tom se nezainteresovaný konzument médií nic nedoví. Když je tam takový klid, zřejmě je všechno vpořádku. Také stanovisko české odborné společnosti vyznívá v tomto smyslu – standard je to, co máme, http://www.ceskapsychiatrie.cz/images/stories/mimoradna_schuze_CPS.pdf … buďme realisty. Za více hvězdiček nechť si pacient připlatí.

Psychiatrie je opravdu zvláštní druh medicíny. Původně měla pracovat s duší, s něčím, co nikdo nikdy nezměřil, nezvážil a neviděl, a s velkou jistotou ani na RTG, CT, MRI, PET, pod mikroskopem … atd. nikdy neuvidí. Zaobírá se poruchami lidského myšlení, emocí, nálad a chování, k nimž se málokdo veřejně přizná a proto se o nich mlčí. Tajnostem psyché se však také věnuje psychologie, věda nemedicínská, stojící mimo sféru zdravotnictví. Neodborníci rozdíl mezi dvěma psycho- obory vytrvale nechápou, zásadní hranice je dnes však jasná – psychiatr ordinuje prášky a injekce, často proti vůli pacienta (v rámci zákonných omezení, samozřejmě). Nucená léčba, kterou odmítá velké množství nespokojených pacientů, kteří se ani necítí být nemocnými, to je další výjimka a specifikum psychiatrie na poli zdravotnictví.

Hnána ekonomickou nutností udržet se v proudu současné medicíny, resp. čerpat v rámci možností maximum z přídělu financí spotřebovávaných „na zdraví“, vzdaluje se psychiatrie od společenských věd a míří směrem k „objektivní“ biologii. Vědecký trend od duše k mozku („from brainless to mindless“ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2637674 , tzn. snaha naplnit subjektivní pocity a vágní pojmy tvrdými, měřitelnými fakty) konotuje s absolutizací mozkové chemie coby příčiny a cesty řešení (farmakoterapie) duševních poruch. Hic Rhodos, hic salta! Zde nacházíme vzývaný zlatý „standard“ soudobé psychiatrie, české příkladně.

Kde stojíme, pokud se zastavíme na biologickém standardu psychiatrie?

Důsledně vzato, pokud všechno záleží na správné chemii (nebo elektřině), kterou mozku dodáme (a reklama farmafirem jednohlasně s psychiatrickými koryfeji nás ujišťují, že správná biologická léčba je k dispozici), pak je úplně jedno, v jakých podmínkách se psychiatrický pacient nachází. Nezáleží na tom, kolik má na pokoji spolupacientů, jak může pečovat o svou hygienu, jak často, jak dlouho a o čem si s ním promluví lékař nebo na jaké úrovni vzdělání nebo lidskostí se nachází sestry a ostatní zdravotnický perzonál. Bezpředmětné jsou možnosti vycházek, arteterapie, pracovní terapie, psychoterapie. Pokud eliminujeme skutečnost, že počty invalidizovaných psychiatrických pacientů a možnosti jejich uplatnění na trhu práce se přes veškerou chemizaci psychiatrie desítky let zhoršují http://en.wikipedia.org/wiki/Anatomy_of_an_Epidemic , můžeme být samozřejmě s výsledkem spokojeni. Otázkou potom zůstává, co je skutečným cílem takové „léčby.“ http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8138893.stm

Společenstva, o kterých se veřejně nemluví a občanstvo se o ně z těch či oněch důvodů nezajímá, žijí zvláštním způsobem života. „Liberální“ přístup velí dopřát takovým entitám jejich stín a autonomii; pokud celek společnosti významně neohrožují, ať si vztahy mezi sebou uspořádají po svém (způsobem zákazník, klient – obchodník, posyktovatel služby, prostitutka.)

Ponechat psychiatrii růst pod svícnem stylem laissez faire, ať si to psychiatři s těmi blázny vyřídí jak umějí, ovšem může společnost stát nejen rozum, ale i lidskou důstojnost a svobodu. Pokud si těchto hodnot ještě ceníme, nedovolme, aby se staly na psychiatrii nadstandardem.

 

Autor: Michal Vimmer | pátek 2.9.2011 13:30 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Škola lží a iluzí

Za Marie Terezie zastal post učitele negramotného selského lidu vojenský vysloužilec s rákoskou. Nešť, doba pokročila a vojenský vysloužilec nám dělá prezidenta a učitelé s rákoskou se učí na vládě, jak se dělá světová politika.

7.6.2024 v 11:13 | Karma: 25,87 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Přítel Zeleného údolí

Proč se stal P. Fiala z odpůrce EU milovníkem Zeleného údělu? Před 10 lety neměl Unii rád, nit suchou na ní nenechal. Leč osedlal ji, kobylku neposlušnou, změnila se k nepoznání a 2 roky šlape jako hodinky. Láska na 2. pohled.

6.6.2024 v 11:45 | Karma: 19,39 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Zase volby ? Zase levice a pravice ?

Zkušený Evropan 21.století dobře ví, že na levici a pravici už se dávno nehraje. Pravice je zakázána, levice není vidět. Co zbývá ? Víra, samozřejmě ! Na výběr máme trvale udržitelný, dekarbonizovaný ráj s džendranděly anebo Peklo

5.6.2024 v 9:53 | Karma: 15,68 | Přečteno: 306x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

„Pan prezident se systematicky zajímá o dění v České republice. Je o všem detailně informován. Nemá rád poučování a nesnáší opravy. Když se přeřekne, jedem dál, máme hodinu. Mluvit budu já, když se mě zeptá. Jasné ?“, ladí Pojar.

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,46 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

Jaký je rozdíl mezi stranami SPOLU ? Žádný. Voliče opozice opravdu nezajímají „programové rozdíly“, ale denní provoz. Systém Lži a Levárny aneb „Krmíme Otesánka, dokud mu chutná a nepukne“, je důvod sám k žulové jednotě.

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 459
  • Celková karma 24,27
  • Průměrná čtenost 1141x
autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

 

Seznam rubrik