Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda neumí řídit testování. Tak vypráví pohádky

1. března zde byl první nakažený, v následujících dvou měsících se přehnala první vlna. Stále neexistuje centrální řízení laboratoří, sledování jejich kapacit, prostě nic. Jsou přitom schopné vyšetřit zhruba 25 000 vzorků denně.

V souvislosti s další vlnou coronaviru na Karvinsku bylo ministerstvo zdravotnictví kritizováno za pozdní dodání výsledků testovaným lidem. Ministr proto přišel s touto pohádkou, 

…bylo, nebylo, jedna laboratoř dostala vzorek k vyšetření, ale protože nestíhala a nechtěla přijít o zisk (vidíte je, opovrženíhodné krkouny), vzorek zamrazila a vyšetřila až po týdnu. Tak se stalo, že nebohý pandavirově pozitivní horník čekal na výsledek 9 dní. Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Je více než pochybné, že se něco takového skutečně stalo. Pokud ano, je opět odpovědností vlády, aby se nic takového nedělo.

V této souvislosti zní úplně jako obžaloba vyjádření Jakuba Mrázka, vedoucího oddělení molekulární biologie Zdravotního ústavu (Přetížené laboratoře potřebují pomoc, Denisa Doležalová, Novinky.cz, 26.7.2020)

Podle Mrázka by však velmi pomohlo, kdyby v Česku vznikl systém, který by umožnil kraji, kde epidemie kulminuje a testovací zátěž je velká, rozložit testování i do jiných krajů.

„Je potřeba vybudovat síť laboratoří, které by pokrývaly všechny kraje v Česku a byly by schopné zajistit bazální testovací kapacitu. Důležité je, aby byly laboratoře propojeny infrastrukturou, která by umožnila velmi rychle a efektivně přesouvat tu zátěž z jednoho kraje do dalších. Prostě podle vývoje epidemiologické situace,“ zdůraznil Mrázek.

Hm, hm a co ministerští úředníci 4 měsíce dělali? V podstatě jde o velice jednoduchý program. Při odběru se zadají veškeré osobní údaje a potom vzorek putuje (z odběrního místa do laboratoře) pouze pod číslem, resp. QR nebo čárovým kódem. Ukončení zpracování obsahuje identifikaci laboratoře, pracovníka, výsledek, datum. Pacient může sám zjistit po zadání čísla odběru, jaký je výsledek. Odpadly by výmluvy, že nebyl k dosažení na zadaném mobilu. Stačí připojit objednávkový modul pro řízení kapacit odběrních míst (pro zvaní lidí) a modul sledování volných kapacit laboratoří spojený s dispečinkem, který se stará o vytěžování. V takovém systému je ihned jasné, že vzorek nestandardně čeká nebo se ztratil, která laboratoř je za toto odpovědná.........   

Takže 1. března zde byl první nakažený, v březnu a dubnu se přehnala první vlna a v Česku stále neexistuje centrální řízení laboratoří, sledování jejich kapacit, prostě nic. Jsou přitom schopné vyšetřit na 25 000 vzorků denně, jen by o celé věci musel někdo přemýšlet. Hlavně pracoviště Akademie věd a vysokých škol přizpůsobily s velkými náklady svoji vysokou kapacitu k testování na covid-19. Následně, v přetržce nákazy, dostávali k testování minimum vzorků, takže považuji za skoro vyloučené, aby svoji vstřícnost zopakovali.

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce 26. června 2020 se ministr zdravotnictví svěřil s nápadem zřídit páteřní síť laboratoří, které budou fungovat sedm dní v týdnu. 30.7.2020ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil vznik páteřní sítě laboratoří ve všech krajích a vznik jakési eŽádanky, pro směřování lidí k odběrům dle volné kapacity. No to brzo..

V podání této vlády jde říci jediné, to zase bude ostuda. Asi jako s elektronickými dálničními známkami nebo tzv. chytrou karanténou mající podobu yettiho. 

Dne 18. května jsem v Analýze reakce státu na COVID-19 napsal:

Nepodařilo se standardizovat administrativní postup, žádanky k vyšetření šly zároveň fyzickou i elektronickou formou. Tento chaos snižoval „dodávku“ vyšetřovaných v čase i množství, tedy i počet vyšetření, zpomaloval činnost systému a proto také vznikaly dlouhé čekací fronty.

Existují minimálně 2 aplikace pro sledování vzorků:

„Ústavu molekulární genetiky vyvinul internetovou databázi Coronabase, která umožňuje elektronickou registraci vzorků a dále i jejich sledování až do samotného vyhodnocení…….

Ústav molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Už nyní tam dohromady s Ústavem mikrobiologie testují až 600 vzorků denně. K odbourání papírových žádanek, které je při práci brzdí, vyvinuli systém CovIT“. 

Ústav je připravený na stovky testů denně. Vzorků mu ale chodí jen desítky, Viktor Votruba, Hospodářské noviny14.4.2020.

Jak je vidět v reálu, stát výše uvedené pracoviště nepožádal o zpřístupnění těchto IT nástrojů.

Tristních je mnoho věcí, ale přece jenom jedna stojí za vypíchnutí. Vláda zvolila rétoriku „války s C-19“, ale o víkendu se jaksi neválčí. To dokazují propady („zuby“) na grafu počtu testů o víkendech a ve volných dnech, a to od samotného začátku sledování nákazy pandavirem. Z nejnovějších údajů (pátek 24.7.2020 – 6238 testů, sobota 25.7.2020 – 2262 testů) https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Takže shrnuto. Vláda neumí zorganizovat testování a tak jí nezbývá než vyprávět pohádky.

 

Autor: Vilém Barák | úterý 28.7.2020 12:17 | karma článku: 41,49 | přečteno: 5583x
  • Další články autora

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,31 | Přečteno: 3103x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik