Rád bych, kdyby premiér napřed myslel a potom mluvil

Premiér Andrej Babiš v neděli 1. března 2020 pro TV NOVA mimo jiné uvedl: „Itálie zkrátka tenhle problém nezvládla a šíří tuto nákazu (koronavirem) v Evropě“.

Premiér Andrej Babiš v neděli 1.3.2020 pro TV NOVA mimo jiné uvedl: „Itálie zkrátka tenhle problém nezvládla a šíří tuto nákazu v Evropě“. Italský velvyslanec, který potom odjížděl ze Strakovy akademie, před kamerami nevypadal nijak potěšeně nebo vstřícně. Kdo se mu může divit?

Ano, Itálie má velký problém, protože se nepodařilo najít pacienta č. 1, který nakazil pacienta č. 2, který přišel do nemocnice v severoitalském Codognu s podezřením na zápal plic. Test na koronavirus byl u něj proveden až za 36 hodin. Proč? Dotyčný nebyl v Číně ani v jiné rizikové oblasti a neuvedl nic (kontakty...), co by nasvědčovalo riziku nákazy.

Do stejné situace se lékaři dostali ve Spojených státech, když o víkendu oznámili další tři nakažené, u nichž nevědí, jak k nemoci přišli. Včera (3.3.2020) v České televizi o riziku, že v určité fázi nákazy se nepodaří najít přenašeče, mluvil Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Hrubě se mi nelíbí urážky Italů ze strany Andreje Babiše (Nelíbí se mi urážky nikoho). Situace je složitá ve všech zemích a ani v Česku vláda nákazu nezvládá bez přehmatů. A to jsem teprve na začátku. Jen na okraj.

Došlo k nesmyslnému převozu nakaženého z Ústí nad Labem do Prahy na Bulovku. Úrazová nemocnice v Brně odeslala nemocnou americkou studentku pryč (dialog na namocniční chodbě si  představuji asi takto "Hele borko, hópni na šalinu a zajeď si do Bohunic, tam tě vyšetří"). Ta nasedla, ale na autobus do Prahy a dnes musí být 22 spolucestujících v karanténě. Po přečtení popisu události, kdy závěrečné vyjádření ředitele tohoto ústavu jsou zřejmě pohádky, se mi vybaví před očima zdravotnické zařízení někde ve střední Asii. Těžko domyslet, proč v reportáži o složité rekonstrukci její další cesty ze strany hygienické služby, chyběla klíčová informace, jakou je čas odjezdu autobusu, kterým cestovala.

Směšný byl i víkendový, přes média předávaný „rozkaz“ nemocnicím, zásobit se rouškami v okamžiku, kdy celý svět je vykoupený.

Dnes (4.3.2020) se také do médií dostala informace o odmítnutí vyšetření ženy, která si jej následně nechala udělat v soukromé laboratoři (Čtyřikrát levněji než účtuje erár). A co myslíte? Byl tam.

Nesuď nebo budeš souzen, nehodnoť nebo budeš hodnocen. Jako občan tohoto státu bych byl rád, kdyby premiér napřed myslel a potom mluvil. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | středa 4.3.2020 18:54 | karma článku: 31,22 | přečteno: 1188x