Lži a hlouposti nejsou názory

Každá společenská krize, kterou je i epidemie pandaviru, zpravidla ukáže na neřešené problémy. Co za příznivé situace prochází bez povšimnutí, najednou může zabíjet. Není totiž doktor jako doktor. 

Roky Česká lékařská komora (ČLK) toleruje u svých členů souběh standardní lékařské praxe a šamanismu. Není zvláštností, když v „normální“ ordinaci visí na zdi certifikáty homeopata nebo akupunkturisty a autorita lékaře takto zaštiťuje nevědecké praktiky. Při Fakultní nemocnici v Hradci Králové vzniklo za ředitelování Romana Prymuly úplné hnízdo čínských pavěd. Dnes někteří „také lékaři“ brojí proti očkování, zrazují od něj pacienty a své bludy vytrubují na asociálních sítích. Není doktor jako doktor. Jak ale je rozeznat, když bílý plášť si může koupit každý? Postupy skutečného lékaře jsou v souladu s nejvyšším dosaženým vědeckým poznání, tedy „lege artis“. Bez podpory vědeckých studií, statistických výstupů (a medicína je o tvrdých statistikách, nikoliv o dojmech na základě setkání s pár pacienty ani o ní nejde hlasovat) mají „alternativní názory“ zubařů, veterinářů a obvodních lékařů stejnou váhu jako dojmy zpěváků, herců, pravda i publicistů. Prostě demokracie zesiluje aroganci hlupců.   

Prezident ČLK Milan Kubek vyzval členy, kteří nesouhlasí s očkováním, k vystoupení z komory a tím nepřímo i k ukončení jejich lékařské praxe.  Dotyční by se mohli věnovat šamanismu na živnostenský list. Dodal ale, že za současného právního stavu není jednoduché někoho z komory vyloučit. Takže se vracíme zpět v čase, k tomu, co mělo probíhat již dávno u homeopatiků a akupunkturistů. Je třeba změnit zákon, aby nevědecké postupy nebo veřejně hlásané dezinformace  „non lege artis“ byly důvodem k vyloučení z lékařské komory. Žalobu k civilnímu soudu ať může podat každý občan. Vrána vráně oči nevyklove. Doktoři vylučovat jiné „doktory“, i když to jsou šamani, z lékařské komory nebudou.

Pandemie také ukázala na nutnost postihovat lži ze strany státu. Na začátku tohoto roku (2021) byl okres Cheb nejpostiženějšími místem Česka z hlediska nákazy pandavirem. V místní nemocnici se nedostávalo lůžek intenzivní péče i těch s kyslíkem, chyběli lékaři i sestry, personál byl na hranici duševních a fyzických sil. Přes nabídky saské a bavorské vlády, české ministerstvo zdravotnictví více než měsíc blokovalo přeložení pacientů do Německa. V reakci na tuto situaci vznikla 10. ledna petice s názvem Otevřete hranice sanitkám a téhož se dožadoval hejtman Karlovarského kraje.

Místo pomoci se do nemocnice v Chebu dostavila zastrašovací kontrola ministra zdravotnictví Jana Blatného a jeho suity. Z této inspekce na úrovni virálů „Kim Čong-un se dívá“ vzešly tři lži tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého. Tvrdil, že kapacita nemocnice v Chebu je blokována německými občany, Německo je schopno přijmout pouze deset pacientů a odmítá ty s tzv. „britskou mutací“ viru. Bylo to tak do nebe volající, že premiér Andrej Babiš později k tomu řekl: "Pan náměstek Černý nemluví pravdu“. Co ale s takovým úředníkem, který je pod definitivou, chráněn zákonem o státní službě?

Řešení je nasnadě. Je třeba zákon upravit tak, aby každý úředník nebo politik mohl být žalován za lež. Výrok soudu o nepravdě by u úředníků vedl k zánik služebního poměru, u politiků k nálepce soudem uznaných lhářů. Dnes je situace příliš komplikovaná, vždyť jak dlouho trval spor o Peroutku s Milošem Zemanem. 

V posledku jde o omezení lží šíření šířených prostřednictvím internetu. Pokud se někdo chce vyjádřit, ať si vezme bednu a jde hlásat své názory do parku. Může také tisknout letáky, vydávat vlastní noviny, provozovat rádio, televizi. Anonymní „štěky“ v internetových diskusích nejsou uplatněním svobody projevu. Za každým názorem musí být konkrétní člověk a jeho odpovědnost za to co říká a píše.

Asociální sítě potřebují regulaci v podobě absolutního zákazu shromažďování jakýchkoliv osobních údajů o uživatelích a právní odpovědnosti za zveřejňovaný obsah. Což by je, přiznávám, ekonomicky „vykleštilo“.

Dnes v podstatě necháváme dveře bez zámku, volně přístupné pro zloděje svobody, demokracie a zdraví. Totalitárním státům jako je Rusko a Čína poskytuje Západ nástroje na vlastní zničení.

(vyšlo v MF Dnes 23.12.2021)

Autor: Vilém Barák | pondělí 27.12.2021 12:34 | karma článku: 39,71 | přečteno: 8488x