Jak na silniční piráty II

  Řízení motorového vozidla je kontinuální psychologický test osobnosti v reálných podmínkách. Pokud někdo není schopen dodržovat pravidla silničního provozu, nemůže být spolehlivý k držení střelné zbraně.

Ministerstvo dopravy připravuje, s ohledem k zhoršující se situaci v dopravě (snižování účinnosti bodového systému, zvyšování mrtvých v silničním provozu), změny s cílem zvýšit bezpečnost (zde)

Současně má v nejbližší době Legislativní rada vlády projednat návrh novely zákona o střelných zbraních a střelivu (zde).

Řízení motorového vozidla je fakticky kontinuální psychologický test osobnosti v reálných podmínkách (Zde jak na silniční piráty).

Pokud někdo není schopen podrobit se  pravidlům silničního provozu, nemůže být v intencích zákona o střelných zbraních a střelivu spolehlivý ani pro držení střelné zbraně. Není logické, aby ten kdo používá automobil jako „zbraň“ proti spoluobčanům k prosazení vlastní vůle (i bezohledné parkování tam kde je to zakázáno je protiprávní vynucování si vlastní vůle na úkor druhých; pustím blikače a je to nebo prostě parkuji kde si zamanu) měl i po ztrátě oprávnění jej užívat, právo držet skutečnou zbraň.

Současně si myslím, že silniční pirátství je diagnóza, takže návrat oprávnění k držení zbraně po "vybodování" v rámci silničního provozu, by mělo být podmíněn také psychologickým vyšetřením. Mohlo by být spojeno s psychologickým vyšetřením, které by mělo podmiňovat vrácení řidičského oprávnění.

V této dovoluji si navrhnout úpravu dosavadního § 23, odst. 1, písm. c) zákona o střelných zbraních a střelivu ve smyslu, že po "vybodování" řidiče (či po vyslovení zákazu řízení buď automaticky nebo dle uvážení soudu) by dotyčný  nadále nebyl považován za spolehlivého dle § 23 zákona o střelných zbraních a střelivu (níže jeho dosavadní znění, které si zaslouží úpravu).

Spolehlivost fyzické osoby

            (1) Za spolehlivého podle tohoto zákona se nepovažuje ten,

a) jehož trestní stíhání pro úmyslný trestný čin bylo pravomocně podmíněně zastaveno nebo bylo pravomocně rozhodnuto o podmíněném odložení návrhu na potrestání, a dosud neuplynula zkušební doba nebo lhůta, v níž má být rozhodnuto, zda se osvědčil,

b) kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky11), nebo

c) kdo pro vnitřní pořádek a bezpečnost představuje vážné nebezpečí svým jednáním, za které byl v posledních třech letech pravomocně uznán vinným ze spáchání více než jednoho přestupku

1. na úseku zbraní a střeliva,

2. na úseku používání výbušnin,

3. na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi nebo obdobného přestupku proti

    bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích,

4. na úseku obrany České republiky,

5. proti veřejnému pořádku,

6. proti občanskému soužití,

7. proti majetku, nebo

8. na úseku zemědělství, myslivosti a rybářství tím, že úmyslně neoprávněně zasáhl do výkonu práva

   myslivosti nebo do výkonu rybářského práva anebo úmyslně lovil zvěř nebo chytal ryby v době hájení.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | úterý 8.9.2015 14:42 | karma článku: 12,97 | přečteno: 1013x