Drzý úředník Roman Prymula

Minulé pondělí (27.4.2020) byl ekonom Daniel Münich vykázán Romanem Prymulou z jednání laboratorního týmu ministerstva zdravotnictví. Je s podivem, tento úředník neletěl ze všech svých funkcí hned druhý den ráno.

Minulé pondělí (27.4.2020) byl ekonom Daniel Münich vykázán Romanem Prymulou z jednání laboratorního týmu ministerstva zdravotnictví, které má koordinovat rozvoj testovacích kapacit, testování a vyhodnocování. Ten svůj postup odůvodnil tím, že „Munich pouze všechny masmediálně dehonestuje, podle něho nemáme epidemiologicky model, máme téměř nesvéprávné epidemiology, děláme tady nesmyslné výzkumy. Sám ještě nepřišel s ničím využitelným“. S hbitostí a nápaditostí, tak jak to umí úředníci pouze při spřádání intrik a již ne při práci, využil Roman Prymula skutečnosti, že členové skupiny byli jmenována ministrem zdravotnictví a dotyčný příslušný glejt nevlastní.

Současně ministerstvo zdravotnictví, aby podpořilo svého náměstka a dehonestovalo jeho oponenta, začalo šermovat GDPR a ochranou osobních dat. Což se ostatně stalo oblíbenou figurou všech úřadů, když chtějí žadateli odpírat informace. Že by renovovaný ekonom nevěděl o ochraně osobních dat tolik, co byrokrat nejnižší platové třídy? Spíše ministerstvo hrdinně nechce vydat to, co dotyčný ani nechtěl, a ještě z něho dělá blbce.

Daniel Münich k důvodu svého vyhazovu uvedl, že “nelíbí se mu prý co říkám v médiích (kladu nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...)“.

Co říct více? O chytré karanténě se jenom mluví, a to pátý týden. Testovací kapacita pracovišť Akademie věd a vysokých škol zahálela na začátku epidemie tři týdny a není využita dodnes. V poskytovaných agregovaných datech se míchají hruška s jablky a část je nedostupná.

Je s podivem, že Roman Prymula neletěl ze všech svých funkcí hned druhý den ráno. Jedná se o úředníka, který má za úkol dodat celému státu, což jsou nejen odborníci, ale i daňoví poplatníci, kteří tuhle šarádu platí, relevantní data a návrhy dalších postupů. Jeho pocity a frustrace plynoucí ze sledování mediální kritiky jsou naprosto nepodstatné. Celá situace se dotýká zásadní otázky, kdo je komu podřízen a kdo komu velí. Že by nastala nová doba, kdy host vyhazuje vrchního? Ne, politik ani úředník si nikdy nemůže stěžovat na občany. Jak je vidět, plukovník v záloze Roman Prymula posloupnost velení nechápe nebo v horším případě, přestal respektovat civilní nadřízené.

Volné šíření tohoto nešvaru by mohlo skončit Výborem veřejné spásy složeným z plukovníků ve slunečních brýlích a opozicí, pisálky, otravnými ekonomy internovanými na stadionech.

Další texty k pandaviru:

A už se rozdávají metály

Nerozdávejme zdravotní pomůcky, udělejme pořádek v distribuci

V boji s čínskou chřipkou se poučme z historie vojenství

Rád bych, kdyby premiér napřed myslel a potom mluvil

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 4.5.2020 20:16 | karma článku: 40,23 | přečteno: 9136x