Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tenký led

Jeden muž nebo jedna žena mohou, jsou schopni v průběhu svého života založit i více rodin s dalšími partnery. A kvituji s povděkem, že dnes se u dětí nijak nesleduje, zda jeho rodiče jsou či nejsou manželé. 

Srovnejme si noty na téma rodina, manželství ve středu Evropy a v dnešní době. Předesílám, že jsem zarytý heterouš, dlouholetý manžel a otec rodiny (a i dědek). A nepraktikuji žádné náboženství.

Rodina: na tzv. založení rodiny je potřeba heterosexuální dvojice, tzv. rodiče, kteří k sobě pocítí poněkud nadprahové erotické přitahování (romantici tomu snad říkají láska nebo tak nějak), které vyústí k provozování činností, které tady nehodlám explicitně popisovat a v důsledku čehož žena otěhotní a tak asi za 9 měsíců porodí příslušníka následující generace. Jedna dvojice je schopna zplodit i více potomků. Plození potomků je zcela nezbytné pro zachování komunity, ve které dvojice žije, potažmo pro zachování národa, lidstva, zachování biologického druhu chcete-li. Založení rodiny je v rámci komunity evidováno v tzv. matrice, knize narozených, kde je uvedeno narozené dítě  společně se záznamy o jeho rodičích. Neprovádí se genetický test na skutečnost, zda dítě je opravdu oněch rodičů

Jeden muž nebo jedna žena mohou, jsou schopni v průběhu svého života založit i více rodin s dalšími partnery. Pokud daná osoba plodí příslušníky nové generace v rámci více rodin, tak v dnešní době není vystavena žádné kriminalizaci, společenskému ponižování, vylučování, tento jev se dnes pokládá za tzv. normální, dokonce jsme rádi, že národa přibývá ať v jedné či ve více rodinách.

Manželství: Přiznám se, že jsem na vážkách, co napsat. V dřívějších dobách bylo snad manželství formou nutnou ke schválenému a společensky přijímanému erotickému obcování mezi mužem a ženou, dnes ovšem žádné povolení od státu, od církve či jiné instituce vyžadováno není.

Založení manželství je doprovázeno zápisem do matriky, kniha manželství, kde jsou kromě samotných manželů uvedeny údaje i o svědcích, kteří jsou k uzavření manželství vyžadováni.

Existují i další právní konsekvence na život manželů, napadá mne třeba vdovský důchod, a samozřejmě velmi důležité SJM, společné jmění manželů, jak se to dneska jmenuje, tohle je taky právní pojem spojený s manželstvím.  I třeba právo na informaci o zdravotním stavu druhého manžela myslím existuje.

Ano, pokud manželství uzavře heterosexuální dvojice nestižená neplodností, tak obvykle dojde k založení rodiny. Ovšem žádnému z manželů nelze zabránit, aby i v době trvání manželství založil rodinu s jiným partnerem.

Rovněž nikdo nebrání založit manželství i páru, který nemá nebo nemůže mít ambice založit rodinu. Příčinou může být neplodnost jednoho z páru, vysoký věk snoubenců, v tom případě je docela možné, že ten plodný partner založí i v době trvání manželství rodinu s jiným partnerem, než manželkou, manželem.

V Evropě se v daný okamžik povoluje pouze jediné manželství mezi dvěma neidentickými partnery. (tedy nemohu, nesmím uzavřít manželství sám se sebou ). Pro uzavření jiného manželství, je potřeba to stávající rozvést.

Tenký led: Jaký je dnes vztah mezi rodinou a manželstvím? Dovolím si říct, že velmi volný. Jsou případy, kdy manželé založí rodinu, jsou případy, kdy manželé rodinu nezaloží, jsou případy, že rodiče nejsou manželé. Ze společenského hlediska pokládám za žádoucí, aby rodiče nebo manželé byli schopni spolu žít velmi dlouho, až do okamžiku úmrtí jednoho z nich v naději, že ten, který přežije bude schopen tomu druhému poskytnout veškerou pomoc a nebude touto pomocí povinován "stát". A kvituji s povděkem, že dnes se u dětí nijak nesleduje, zda jeho rodiče jsou či nejsou manželé. Stigma nemanželského fakana se už naštěstí nenosí.

Manželství osob stejného pohlaví: Já osobně tím nejsem nějak nadšen, pro mne tohle téma vzhledem k mé orientaci není aktuální, asi to není a nebude nijak významný společenský jev, který by "ohrožoval tradiční rodinu", pokud si nějací blázní chtějí takto zažít "manželství" pro mně za mně, dělají se na světě větší blbiny!

Jo a tradiční rodina: To je podle mne případ, kdy manželé založí rodinu a i další potomky plodí pouze se svým manželem, (to je ostatně i můj případ ) je to forma asi vítaná a pohodlná, pokud to funguje, vyžaduje to ovšem hodně síly a otrlosti dokázat s druhým partnerem žít dlouhou dobu a vztah udržet. Trošku nevýhodou je podle mne nižší genetická diverzifikace nové generace, vzhledem k možným genetickým zatížením daných rodičů.

Autor: Vladimír Vérosta | pátek 3.8.2018 13:52 | karma článku: 10,45 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Vladimír Vérosta

O užovkách a o kobrách

Shodil by mne se schodů a nedivil bych se a docela bych to musel i přijmout jako obrácenou stranu mince, na jejíž jedné straně je napsáno „svoboda projevu“ a na druhé pak “zodpovědnost za vlastní činy“.

4.11.2020 v 7:08 | Karma: 9,13 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Balada o levém pruhu.

"Dědo pusť rádio", zazní prosba ze sedačky na zadním polstrování, stisknu knoflík a místo kýžené hudby je tam diskuze, jak ti řidiči na dálnici jezdí mizerně, že svou stořicítkou trčí v levém pruhu a zdržují.

1.9.2020 v 7:22 | Karma: 16,02 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Zatracený závory jsou vinny.

Máte pravdu, blikající červené světlo znamená, že na koleje se vjet nesmí! Ale proč tam jsou teda ty závory? Jakou maji roli, jakou funkci??

7.9.2019 v 7:02 | Karma: 16,36 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Daně?

Do odstavce o rozkrádání daní bych zařadil i případy, kdy se za naše peníze postaví cyklostezka tak nevhodně, že na ní nakonec nikdo nejezdí. Platit z veřejných peněz profesionální sport je ovšem darebáctví.

23.5.2019 v 9:19 | Karma: 15,63 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Fotovoltaika?

Dovedu si představit hutníky, umělecké kováře a podobné řemeslníky, jak za jasného bílého dne silami FVE taví a posléze odlévají svoje kovy do forem, tohle použití je jistě zcela efektivní a možné.

13.5.2019 v 7:27 | Karma: 26,97 | Přečteno: 847x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:45

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Kdo jste Kdo jsem? Ten otazník mi chyběl, protože smysl větičky tkví v sebezpytavém dotazovaní. Sebezpytování jakožto očistná procedura, kterou lékaři duší doporučují každému provádět třikrát do roka a na lačno, stejně jako pobyty v hojivých lázních. Ovšem ouha sebezpytování může být zraňující a bolestné, vedoucí často až na samu hranici ztráty integrity, je to silný lék se kterým se musí zacházet opatrně. Kdo jsem? Odpověď neznám, ač se o ni pokoušívám. Což takhle vyslat Jungovy horníky do hlubin vlastního nevědomí, aby tam ve štolách zděděných archetypů zkusmo skládali roztříštěné části obrazu v pošetilé snaze sestavit puzzle na jehož lícní straně spatří kýženou odpověď? Marno, marno, vidím je jak se pomalu vynořují, unavení roztrpčení, někteří i vzteklí. Našli? Nenašli! Našli? Nenašli! Kdo jsem? Vyhýbavou odpověď lze sestavit negativním výčtem, kdo nejsem. Nejsem žena to vím jistě. Rozumím mapám a mluvím rozumně, nehádám se o chiméry nebo dávno vyčpělé grotesky. A potají zkoumal jsem odlehlá zákoutí měkkého břicha, zda se tam neskrývá příšera Uterus! Ne, není tam. Nejsem žena! :-) Kdo jsem? Zeptám se zrcadel, co visí mi na chodbě. Pokaždé odvracím zrak když míjím to místo. Sám sobě se nelíbím a čas jistě a neúprosně okrádá můj kdysi mladistvý půvab, pokud kdy jaký byl, a mění mne ve strašáka malých dětí. Nevím kdo jsem. Kdo jsem? Nakonec vzpomínám, někdo to rozlouskl, to je ono, babička se ptá vnuka: Honzíku kdo jsi?? A zazní správná odpověď: Ale babi to jsem přece já!! Teď nevím jestli to dalo těch alespoň sto znaků!?

Seznam rubrik