Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žijme a nechme žít!

Je to už několik let, kdy jako bych procitla. Nebylo to najednou, ale postupně jsem začala chápat, jak fungujeme my a jak funguje i celý okolní svět. A s tímto novým pochopením od té doby prozkoumávám všechno, co mě potkává, co zažívám. A zjistila jsem, že drtivá většina "pravd", dogmat a pravidel není ve skutečnosti pravdivá, že všechno je tak trochu jinak, než jsem si myslela, než jsem doposud bez jakéhokoliv pochybování věřila. Logicky od té doby všechno důkladně prozkoumávám, zajímám se o skutečnou podstatu věcí a dějů a to, co není pravdivé, potřebné a pro mě funkční jsem začala odhazovat. Učím se poslouchat sama sebe, vnímat to, co doopravdy chci a co nechci, co je mi příjemné a co ne, co je pro mě konkrétně dobré a co není.

A s těmito novými brýlemi jsem byla podruhé těhotná. A zjistila jsem, že to, co jsem do té doby považovala za normální, nutné a nepřekročitelné - prostě přetrpět všechna možná vyšetření, strašení lékařů a "dobré rady", najednou nepotřebuji, nechci, nedělá mi to dobře. Jen mě to stresuje a škodí, nebo mi to prostě připadá zbytečné. A tak jsem je odhodila. K lékaři jsem šla až když jsem doopravdy potřebovala jeho služby, tedy dva týdny před porodem.

Chystala jsem se na porod a zjistila, že do nemocnice prostě nepotřebuju nebo spíš nedokážu jít. Po všech zkušenostech s vlastním porodem i doprovodem ostatních žen jsem jistojistě věděla, že kdybych tam šla, víc by mi to uškodilo než pomohlo. Měla jsem zažité na vlastní kůži, že mi nemocniční prostředí a přístup zdravotníků prostě nedělá dobře. A tak jsem druhou dceru přivedla na svět doma, jen se svým mužem. Byla to doposud nejsilnější chvíle mého života.
Také jsem chodila s dětmi na povinné kontroly k dětské lékařce a zjistila jsem, že ani tam nám to nedělá dobře - všechno to podezírání, vyšetřování, vyhledávání potíží a nemocí, všechna možná varování, předpovědi možných katastrof... Obvykle jsem odcházela vyděšená k smrti s tím, že bude zázrak, když se naše děti dožijí ve zdraví dospělosti. A tak jsem nakonec zjistila, že když jsou děti nemocné, raději je léčím sama - láskou, klidem, pochopením jejich nepříjemných pocitů, možných stresů, které stojí za tím, že jim není dobře. Osobně si nemyslím, že člověk je tím víc zdravý, čím víc chodí k lékaři...

Samostatnou kapitolou je očkování, povinná ochrana proti devíti nemocem, o kterém jsem nikdy neměla důvod pochybovat. Tedy až do chvíle, kdy první dcera měla po jedné z dávek hexavakcíny kašel podobný tomu černému (na který byla očkovaná) a já se začala pídit. A nestačila jsem se divit - nežádoucí účinky vakcinace, prudký nárůst autismu u dětí, různé neurologické potíže občas končící smrtí... tuhle ruskou ruletu na vlastních dětech už prostě nedokážu dál hrát.
Pak nejstarší dcera pomalu dorůstala do školního věku a já začala prozkoumávat naše školství. A opět jsem zjistila, že to věčné porovnávání, hodnocení, biflování, stresování, nucené sezení v lavicích - prostě ochočování - si pro své děti nepřeju. Sama jsem toho měla za dvacet let dost a do školy bych se nikdy nechtěla vrátit. Pro nás v danou chvíli bude lepší učit se doma.
Takhle jsme šťastní, takhle nám to vyhovuje. Žít život podle svého. Má to i své nevýhody, zodpovědnost za svá rozhodnutí nesu zase jenom já, nemůžu se na nikoho vymlouvat ani nadávat. Neříkám, že je to ta nejsnazší cesta, ale já už prostě po jiné neumím a nedokážu jít.
Kolem mě se objevuje spousta dalších takto "probuzených" lidí, kteří už dál nedokážou jen trpně plnit rozkazy a poslouchat. Chtějí žít svůj život podle vlastních představ. Svobodně, s uvědoměním, že když nikoho neohrožuji, nikomu neubližuji, tak není přeci co řešit.
Jenže... nejsme tu sami. Přirozeností člověka je odpor ke změnám. To, co je jiné, co neznáme, máme tendenci odsoudit, eliminovat, potřít... Od nepaměti se přeci vedou kruté války třeba jen pro to, že někdo věří v jednoho Boha a jiný v druhého.
A tak často narážíme...
Na nepochopení, odsouzení, ale k naší jinakosti bohužel přidává své i všemocný státní aparát. Demokracie je přeci vláda většiny a většina tyto naše výstřelky nechápe a nehodlá je tolerovat. Někdo přeci musí chránit naše děti, když my sami toho nejsme schopní a hledíme jen na své pohodlí!

Když roste počet domácích porodů - které nejdou zakázat - objevují se nové a nové zákony, které ho alespoň pořádně znepříjemní. Když roste počet dětí v lesních mateřských školkách, objeví se zákon, který jim nařídí "pohodlí" jako v normální mateřské škole. A tím je zlikviduje. Když roste počet rodičů odmítajících očkování, roste počet náhodných návštěv sociálky a nátlak dětských lékařů. Zastrašování, vyhrožování. Žádná diskuze! Nikdo se neptá proč.

My všichni chceme přeci to nejlepší pro své děti a pro každého z nás je to nejlepší prostě trochu někde jinde. Různorodost je přeci přirozená a žádoucí. Sračí se podívat do přírody. Tam je tolik různých druhů zvířat a rostlin a dokážou žít vedle sebe. Tráva nevyhrožuje a nezastrašuje strom jen proto, že roste výš než ona. Jsou vedle sebe a vzájemně se mohou učit a inspirovat. Respektovat. Bez odsuzování, bez nenávisti, bez nepříjemných pocitů.

Žijeme v nové době, objevili jsme, že se můžeme ze života radovat, že ho nemusíme jen vydržet nebo přetrpět. A to samé chceme i pro své děti. Co takhle kdybychom to začali chtít i pro své sousedy a třeba i "nepřátele"???

Žijme a nechme žít!!!

 

Autor: Veronika Vojáčková | neděle 5.10.2014 11:50 | karma článku: 11,78 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik