Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když porodník respektuje ženu

Do Čech přijel světoznámý porodník Michel Odent, jeho návštěva je velkou událostí pro nás všechny, kteří se snažíme rozšiřovat povědomí o tom, že porod je přirozený proces, který od počátků existence lidstva my ženy prostě umíme. Doktor Odent je totiž jedním z mála porodníků, kteří zkoumají vědecké výzkumy a zároveň pozorují rodící ženy. Proto dokáže odborným jazykem vysvětlit to, co my ženy cítíme kdesi uvnitř, že rodící žena potřebuje především podporu a klid. Byla jsem na jeho středeční pražské přednášce a myslím si, že by bylo škoda, kdyby jeho poselství zapadla.

Michel Odent v pražském Klubu LávkaVeronika Vojáčková

Moje první setkání s legendárním porodníkem proběhlo prostřednictvím jeho knihy Znovuzrozený porod. Byla jsem tenkrát poprvé těhotná a hledala ujištění, že dokážu hezky porodit. To všechno, co jsem o porodech kolem sebe slyšela, tomu právě nenasvědčovalo. Všechny ty komplikace a hrůzy, které nám tady všichni předpovídají a situace v českých porodnicích, z nichž české ženy i jejich miminka odcházejí většinou s velkým porodním traumatem... A najednou jsem měla v ruce knihu, kde lékař psal o tom, že již v osmdesátých letech na malé porodnické klinice kdesi ve Francii nechával ženy rodit v klidu. Každou ženu, ať už přišla s jakýmikoliv vyhlídkami, nechával porodit. Dostala šanci, aby mohla v intimním prostředí uzavřeného pokoje s porodní asistentkou, nebo kdesi v koutku tiše sedící porodní asistentkou a doktorem, přivést své miminko na svět v klidu a důstojnosti. Tímto netradičním přístupem k porodům dosahovala jeho klinika skvělých výsledků, co se týče všech možných statistických ukazatelů.

Byl to tenkrát můj sen, moci porodit v klidu uzavřeného pokoje, s tichou podporou někoho zkušeného. Někoho, kdo by mi nevnucoval zákroky, medikamenty nebo minimálně svou vůli, co mám nebo nemám právě dělat. Ani dnes, v roce 2013 nemá drtivá většina žen ve vyspělém západním světě možnost porodit nerušeně a s respektem ke svým potřebám. I když situace v českých porodnicích se krůček po krůčku zlepšuje, zejména díky úsilí rodících žen, které si konečně o to, co chtějí a nechtějí, začaly říkat.
Michel Odent ve své přednášce vyzýval k tomu, ať komunikujeme vědeckým jazykem a pomocí statistik vysvětlujeme to, co je přirozené a normální. Prý existují výzkumy, které konečně dokazují, že jedině když je žena při porodu doopravdy v klidu a cítí se bezpečně, pak se vylučují ty správné hormony, které zajistí snadný porod, dále že dítě po porodu patří k matce, nebo že plné kojení od prvního okamžiku je pro dítě to nejlepší. Jedna věc mě doopravdy překvapila, že přesvědčení o neschopnosti nás žen samostatně porodit, jsou prastará, že díky pověrám a různým tradičním rituálům se děti už po staletí odnášejí od matek, odpírá se jim kojení apod. A že teprve právě díky vědeckým výzkumům konečně dokazujeme, že staré pověry neplatí, že je doopravdy nejlepší, když se věcem nechá přirozený průběh.
Stojíme prý na začátku nového věku, kdy se radikálně začíná měnit způsob, jakým přicházíme na svět. Mnoho lékařů už je totiž přesvědčeno o tom, že kdyby se děti rodily císařským řezem, bylo by to pro všechny nejlepší. Naštěstí zároveň vzniká mnoho nových vědeckých oborů, které dokazují, že většina potíží, které máme v dospělosti, pramení právě z okamžiku porodu a období těsně po porodu. Právě v okamžiku přechodu miminka z bezpečného prostředí dělohy do vnějšího světa se rozhoduje o našem budoucím zdraví nebo nezdraví.

Celý porodní proces je řízen hormonálně, hlavní úlohu má hormon oxytocin. A protože antagonistou oxytocinu (brání jeho vylučování) je hormon adrenalin, je potřeba předejít zejména produkci tohoto agresivního hormonu.
Adrenalin se ženě při porodu uvolňuje když:
1) má strach,
2) je jí zima,
3) cítí se být pozorována.

Jaké jsou tedy nezbytně nutné podmínky pro bezpečný a snadný porod?
Porod by tedy měl probíhat za přítomnosti minima jiných osob - ideálně pouze jediné podporující mateřské postavy.  Na ženu by neměl nikdo mluvit, nikdo by se neměl na nic ptát, v místnosti by mělo být tlumené osvětlení a nikdo by ženu neměl pozorovat. Protože právě mluvení, různé otázky, ostré světlo, pocit nebezpečí a pocit, že je žena pozorována aktivují tzv. nový mozek - neokortex, což je ta část mozku, která nás odlišuje od zvířat. A právě ta pozastavuje porodní proces. Jak jednoduché a snadné!

Vědci už to vysvětlili, porodní realita se konečně může začít měnit k lepšímu!

Autor: Veronika Vojáčková | pátek 26.4.2013 11:20 | karma článku: 26,85 | přečteno: 2483x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik