Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nevěří sám sobě musí slepě věřit autoritám

Všimla jsem si toho už mnohokrát. Člověk, který je v běžném životě inteligentní, rozumný, třeba i úspěšný a sebevědomý, se najednou ocitá na tenkém ledě. Nejvíce se naše ne-sebevědomí ukazuje při střetu se zdravotnickým systémem. Máme nemoc, nebo nějaké potíže a potřebujeme pomoc.

A tak obcházíme různá nepříjemná vyšetření, jíme léky s různými vedlejšími účinky, případně si i necháme aplikovat jinou, někdy dost drastickou léčbu a čekáme, doufáme, že nám bude lépe. Pozoruji tuto léčbu neléčbu u starších členů naší rodiny a z pohledu vnějšího to doopravdy nechápu - protože ať koukám, jak koukám, žádnou úzdravu nevidím.

My ženy to máme o trošku složitější, protože se se zdravotnickým systémem setkáváme i v mládí a plném zdraví. Stačí otěhotnět a už se vezeme... Pokud jsme jenom trochu zodpovědné, chodíme pravidelně k lékaři gynekologovi. A ten je z povahy své profese zvyklý léčit a hledat potíže. A tak to dělá. Neustále nás váží, něco měří, dělá různá vyšetření a testy a my si říkáme: "Ví, co dělá", "Je to potřeba pro zdraví mého dítěte", "Není to zas tak hrozné, to vydržím". A podle naší individuální povahy se s různými těmi novými a neznámými, zdánlivě důležitými informacemi stresujeme více či méně. Často žijeme od vyšetření k vyšetření, s šíleným strachem, že se "něco" najde a své těhotenství se snažíme nebrat tak moc vážně pro případ "co kdyby". A ani se neptáme, k čemu nám vlastně ta různá data jsou, jak moc se v bříšku dá dělat pro případné "vyléčení" našich dětí, prostě jen věříme, že děláme to nejlepší pro své miminko. Že vším tím mu zajistíme dokonalé zdraví.
A pak příjde porod a my jak ovce na porážku jdeme a zase děláme to, co nám všichni kolem tvrdí, že je pro naše dítě nejlepší. Nejsme přeci nějaké podivné alternativky, co si vymýšlejí "bůhvíco" pro své pohodlí, jsme rozumně uvažující, racionální, zodpovědné bytosti. A v téhle hypnóze strachu pak chodíme na všechny ty předčasné císařské řezy, necháme si dělat často i nepříjemná, zbytečná a bolestivá vyšetření, necháme si aplikovat různé chemické látky do těla, o kterých vůbec nic nevíme. Ani se neptáme, nediskutujeme, prostě věříme... A pořád dokola přesvědčujeme samy sebe, že oni vědí co dělají...

Někteří z nás pak chodíme a stěžujeme si, jak jsme to měli všechno komplikované, těžké, případně se zlobíme na lékaře, jak jsou neschopní...

Ale pak...někdy...najednou...příjde bod zlomu. Příjde okamžik, kdy si UVĚDOMÍME, že je něco špatně. Případně, že tohle celé je špatně. A tohle je okamžik, který mě strašně zajímá. Co se musí stát, aby člověk prohlédl, aby se probudil z toho všeobecného celospolečenského sna? Někdy stačí málo, ale často si své prozření musíme pořádně odtrpět.
Slyšela jsem vyprávět ženu o svém prvním dosti zpackaném, dlouhém, bolestivém a traumatizujícím porodu. O tom, jak prostě udělala, co jí řekli. Ta mi právě poprvé popisovala svůj bod zlomu. Celá natěšená dorazila do porodnice, nechala se navléknout do nemocničního mundůru, začali ji vyšetřovat, celá ta porodní mašinérie se dala do běhu a ona najednou cítila, že je všechno špatně.... Ale už nebylo cesty zpět. Svůj druhý porod si už vzít nenechala.
Četla jsem o tom častokrát i v příbězích žen, které popisovaly svůj potrat. Zákrok, pro který se svobodně rozhodly, který se jim zdál jako jediná možná cesta, jim najednou, v okamžiku, kdy skutečně ulehly na nemocniční stůl, připadal nesmyslný a strašně špatný. Často pak rychle znovu otěhotněly, aby svou chybu alespoň v rámci svých možností napravily.
Když nad tím tak přemýšlím, kdy to vlastně došlo mně??? Asi v okamžiku, kdy nám na novorozeneckém ukazovali, jak koupat miminko a celou tu dobu tam doslova "řvala" čerstvě narozená holčička, jmenovala se Anna Veselá a nikdo si jí ani nevšiml. Až (nebo snad díky bohu už) tady mi došlo, co dělala naše Zůza, zatímco jsem po porodu nuceně "odpočívala". Proč byla po třech hodinách na novorozeneckém tak unavená a uplakaná.
Podobné zkušenosti končí velkými výčitkami a sebe-odsuzováním, protože porod nejde vrátit, první okamžiky miminka také ne a život potraceného dítěte samozřejmě už vůbec. Ale je tu jedno velké ALE. Ať už se nám to líbí, nebo ne. My podobné zkušenosti potřebujeme proto, abychom pochopily, abychom procitly... abychom si uvědomily, že svůj život žijeme za sebe a že o svém těle, o svých dětech, o své léčbě nebo neléčbě prostě rozhodujeme samy. Že se máme ptát, zjistit si informace, nenechat se zbytečně strašit a svobodně se rozhodnout, co je pro nás a naše dítě dobré a co ne.
Že to funguje, nám dokazují ojedinělé případy žen, které kvůli úzké pánvi poprvé rodí císařem a podruhé přirozeně a navíc téměř bezbolestně... Ojedinělé případy dětí, které se jakoby navzdory veškerým negativním výsledkům testů narodí zdravé... Ojedinělé případy "zázračných" uzdravení bez pomoci lékařů.

Protože kdo nevěří sám sobě, prostě musí slepě věřit autoritám. A to není zrovna dobrá vyhlídka:)

Autor: Veronika Vojáčková | neděle 2.11.2014 7:55 | karma článku: 26,79 | přečteno: 3603x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik