Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A ty nejseš ve škole?

Zdá se, že tohle bude odteď na dlouhou dobu nejčastější otázka, kterou uslyšíme. Naše Zůza totiž začátkem září začala nechodit do školy, je z ní školačka v domácím vzdělávání. Většina lidí nechápe, proč nechodí normálně do školy a drtivá většina lidí ani neví, že je to vůbec možné. A tak se pořád všichni diví.

Naše krása je v jedinečnostiVeronika Vojáčková

Já bych asi také nevěděla, že povinná školní docházka se může odehrávat v klidu domova, kdybych nepotkala před šesti lety jednu úžasnou ženu, která se pro mě stala v mnohém velkou inspirací. Nebudu jí jmenovat, ale jen řeknu, že má sedm dětí a postupně je učí vždy celý první stupeň základní školy doma. Když byla Zuzanka ještě úplně malinká, měla jsem příležitost párkrát na vlastní kůži zažít atmosféru v její výjimečné rodině, kde jsou děti už od mala respektovány se vším všudy a těchto pár okamžiků mi dalo víc než stohy knih. Do té doby jsem si nedovedla představit, jak mám respektovat něco tak méněcenného a hloupého, jako je dítě. Naštěstí jsem na to postupně začala přicházet.
Naše Zůza mi byla dobrou a trpělivou učitelkou a po třech letech se k ní přidala i Bětka, která s námi měla už mnohem snazší práci.
První vážné rozhodování, jestli se zapojíme do systému, přišlo někdy ve dvou letech naší prvorozené, protože bydlíme na vsi a tehdy začalo první přemlouvání a nechápavé pohledy, proč že jí vlastně nechci dát do školky. Je tam přece místo a se mnou doma se musí nudit. Nechtěla jsem jí tam dát a dlouho odolávala. Nakonec rozhodla sama Zůza a do školky se ve třech letech vydala. Bavilo jí to tam přesně tři dny a od té doby tam už nikdy nechtěla, raději je doma s maminkou. Učitelky mi radily, že musím vydržet, že jí hlavně nemám ustupovat, že si zvykne, ale já nechápala proč bych měla ignorovat přání mého dítěte. Stejně jsem doma a být s vlastní dcerou mi nijak nevadí, jsem s ní ráda. Zůza zase nechápala spoustu věcí ve školce: že se nesmí hlasitě smát, že se nesmí pobíhat, že se nesmí vstát od stolu dokud všichni nedojedí a vůbec nepochopila, když dostala trest za to, že jednou vstala od stolu dřív. Musela s kamarádkou utírat misky od svačinky. Práce, která jí připadala zábavná a zajímavá, byla najednou za trest.
Musíme zapadnout
Všichni jsme vyrostli svázáni systémem, který nás od malička lajnuje, usměrňuje a snaží se přimět nás být jako ostatní. Už od školky se musíme přizpůsobit požadavkům a potřebám většiny. Už od školky musíme dodržovat pravidla a nevybočovat, jinak příjde trest. Až díky vlastním dětem jsem pochopila, že tak to doopravdy nemusí být. Nemusíme už od tří let dítě cepovat proto, aby jednou - až vyroste - zapadlo do společnosti a šlapalo jako hodinky.
Sama na sobě pozoruji, co ze mě vlastně vyrostlo. Jsem zářným produktem socializace - chodila jsem od půl roku do jeslí, pak do školky, základní škola, střední škola a pak vysoká. Vždy jsem měla vyznamenání, byla jsem výborná žačka a studentka. A ve 26 letech mě systém vyplivl a já neměla nejmenší ponětí, co mám dělat. Připadala jsem si k ničemu a nic jsem neuměla. Jen plnit požadavky druhých a získávat dobré známky. Nalít - vylít.
Naštěstí přišly děti a já tak v sobě objevila vášeň pro porody a spokojené mateřství. Baví mě inspirovat a pomáhat dalším ženám, aby byly se svou ženskou úlohou spokojené. Ale když vezmu těch 18 let strávených ve škole, k čemu mi to v mé dnešní profesi bylo? Mám sice papír, že jsem vystudovaný ekonom, ale jediné, co umím spočítat, jsou úplné základy. Také mám maturitní vysvědčení z hotelové školy - můžu obsluhovat v restauraci nebo ji dokonce vést nebo vlastnit. Ale to, v čem jsem dobrá, co mě baví a skutečně umím, nemůžu doložit žádným papírem. Paradox dnešní svobodné doby...
Naše domácí vyučování
Když jsem zjistila, že letos jdeme k zápisu, bylo to pro mě velké překvapení, nějak jsem s tím vůbec nepočítala, ale rozhodnutí bylo v podstatě už dávno hotové - budeme učit doma. Za dopoledne jsem vygooglila vše potřebné a je ze mě domácí paní učitelka.
Původně jsem si myslela, že nastolím řád, že pojedeme podle knih tak, jako ve škole, abychom udržely tempo. Ale pak ke mě přišly informace o unschoolingu, který má už dvacetiletou tradici v Americe. Česky bychom ho mohly přeložit jako odškolení - filozofie založená na tom, že dítě samo o sobě je velmi zvídavé a samo od sebe se učí a když ho necháme a jen ho podporujeme v tom, co ho zajímá, tak se radostně a snadno naučí vše potřebné. Škola jen kazí motivaci.
Jak se tedy učíme? Jsem se svými dětmi, žiji s nimi, trávím s nimi čas. Děláme, co nás baví a v podstatě nikdo z nás nic nemusí. Vrtáme se v zahrádce, vaříme, chodíme ven s kamarádkami a jejich dětmi... Když mají holky otázku, zodpovím ji. Když odpověď neznám (a to se stává velmi často), tak to najdu na internetu, nebo v knihách. Plánuju chodit do muzeí, na výstavy, prostě žít. Máme i učebnice, občas s nimi Zůza sama přijde a něco v nich společně vyplníme. A tak se naše děti naučí všechno, co pro život potřebují. Podle zkušenosti zahraničních unschoolerů pak jednou s radostí a nadšením budou studovat vysokou školu. Nebo si prostě najdou práci, která je bude bavit. My dospěláci se o to teď horko těžko snažíme. 20 let nás totiž někdo přesvědčoval o tom, co všechno musíme umět a znát a že musíme být poslušní, jinak z nás nic nebude.
A ejhle! Ono je to zase trošku jinak!
Více informací o unschoolingu na webu www.svobodauceni.cz, nebo třeba v knize Naomi Aldortové Vychováváme děti a rosteme s nimi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | středa 18.9.2013 8:45 | karma článku: 27,41 | přečteno: 5425x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Prodej domu 167 m2, pozemek 207 m2
Prodej domu 167 m2, pozemek 207 m2

A vei 43A, Provincia de Alajuela, Cd Quesada, Barrio San Roque, Ciudad Quesada, San Carlos, Ciudad Quesada, Kostarika
4 493 619 Kč

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik