Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Období dospělosti a období zkoušek

Jste dospělá… Uvědomíte si, že nesete plně zodpovědnost za svůj život. Vlastně nejen za svůj, ale také za životy svých dětí, vzhledem k tomu, že jsem si zvolila post svobodné mámy (ovšem ne cíleně). 

Na mě konkrétně tíha dospělosti dopadla ve chvíli, kdy bylo potřeba zaplatit složenky. Za podnájem, inkaso, školku, benzin, jídlo. Je toho plno… „Tohle přece nemůžu zvládnout“, říkám si. A přesto zvládám. Řadu měsíců už zvládám. Protože MUSÍM… Vybrala jsem si přece DOSPĚLOST.

Vždycky jsem si přála být plně zodpovědná za svůj život. Určovat si, co - jak - kam. Podařilo se mi to už ve 20 letech. S odjezdem do zahraničí se mi otevřel svět, o kterém jsem si do té doby nechala jen zdát. Líbila se mi ta svoboda volby, možnosti, které s sebou tohle všechno přinášelo. Cítila jsem se důležitě a příjemně. Nic z těchto pocitů se nezměnilo ani s příchodem partnera, protože jsem znova žila tak, jak jsem chtěla. Ve městě, v bytě. Našla jsem si dobrou práci, měla dost peněz na účtu.

Potom se všechno zlomilo. Děti a zodpovědnost. Přišlo to ruku v ruce. Rozpad vztahu, stěhování, starost o sebe a především dva drobečky, kteří na mě byli plně závislí. „Co teď, kam dál?“ Nekonečný proud otázek, v hlavě zmatek, strach. Trvalo to krátce. Stavy bezmoci se střídaly se stavy radosti. Jednoho mi totiž došlo, že takhle jsem žít vlastně chtěla, tudíž jsem ZNOVA vzala život do svých rukou a ŽILA ho. Svým rozhodnutím odejít od třetího ´dospělého´ dítěte, kterého jsem považovala za svého životního partnera, jsem si zvolila jinou cestu. Nebylo to snadné, ale bylo to správné. Svého rozhodnutí nelituji. Je to opět o svobodě, možnosti volby.

A po tomhle všem přišla další životní etapa, kterou jsem se rozhodla zkusit s novým partnerem. Začátky nebyly snadné a nebyly z mé strany míněny nijak vážně. Netušila jsem, že počátky nového vztahu budou tolik rychlé. První rande, druhé, třetí… Seznámení s dětmi, testování v situacích, kdy jsme si všichni navzájem ukazovali i své nepříjemné tváře. Testování, zda to ON ustojí. Nekonečné rozhovory o tom, CO BY BYLO, KDYBY… První krize, druhá krize… Řešení konfliktů s dětmi, třecí plochy na všech stranách. Vztahy - ON vs. Děti, Já vs. ON, Já vs. Děti. Byla a jsem to pořád já ta, která musí rozhodovat o dalších budoucích krocích, které učiníme. Já jsem ten pilíř, který se nesmí ani pohnout. Nesmí se nechat zlomit. Dovoleno je balancování, ale STOP je byť jen myšlenkám, ve kterých se lámu. Pod tíhou všech zkoušek, ataků, překážek. Je pouze a jen na mě, jak to ustojím.

Poslední dny byly opravdickou zkouškou. Nemoc nás upoutala do našeho 2+1 s nemožností vycházet ven. 24 h denně spolu. Dobré nálady, špatné nálady. Zvracení, horečky, antibiotika, ucpané uši. Tlak, obrovská absence spánku. Ataky a výhrůžky od ex partnera. Jedno veliké zjištění o tom, jak je život nefér a jak nenakládá rovným dílem těm, kteří si zaslouží či nezaslouží…Vaření, uklízení. Také hrozba jedné návštěvy, která je nezvaným hostem. Bála jsem se ponorky. Bála jsem se toho, že to vzdá. Já nebo ON. Bála jsem se, že jako pilíř neobstojím. A taky že neobstojí ON jako bojovník.

První třecí plocha… První obvinění… První zvýšení hlasu… Ufff…. Úleva, smích, radost. Jedna noc, jedna sedmička červeného. Prolomení ledů a rozlousknutí oříšku. Konečně mě pustit trochu blíž sobě. Jeho dětství, mé dětství. Jeho příběh, můj příběh… Pocity plavou na povrch… Je to úlevné… Náš vztah dostal jiný rozměr… Je čas ne odjezd. A právě v této fázi přichází uvědomění, že jsme v dalším levelu. Mnohem vyšším levelu než před týdnem, kdy jsme nebyli nuceni zvládnout nedobrovolné zajetí v mém ´mini doma´.  

Nevím, jak to cítí ON, ale takhle to cítím já… DĚKUJI za to, že jsi přišel. Snažil se… Bojoval… Neodešel… DĚKUJI za tvoji podporu. Porozumění. Pochopení. Pomoc. LÁSKU…

Jsem tvůj pilíř a tvoje jistota. Důvěřuj mi…

Autor: Veronika Fojtíková | středa 17.2.2016 13:30 | karma článku: 9,34 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Veronika Fojtíková

Nečekáte to a najednou to přijde

Poslední můj příspěvek jsem psala o setkání s výjimečným člověkem. Hodně nad ním přemýšlím, obzvlášť po posledních dvou uplynulých dnech.

23.7.2017 v 20:06 | Karma: 12,66 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Příběh, který stojí za to dočíst (dovyslechnout)

Miluji příběhy. Vždycky jsem ve svém životě měla obrovské štěstí na lidi. Ať už jsem potkávala různé osobnosti, anebo jen někdo zajímavý byl mým sousedem, obohatilo můj život setkání s nimi natolik, že...

19.7.2017 v 19:04 | Karma: 23,37 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

Únava a prázdno

Cítila se osamělá. Vedle spaly její děti a ona tak mohla konečně mít chvilku pro sebe. Neužila si ji, protože únava byla znatelná. Zavíraly se jí oči a neměla už ani špetku energie.

12.7.2017 v 20:40 | Karma: 13,16 | Přečteno: 494x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

I oni mají dobré srdce

Můj život na vesnici pokračuje tak nějak poklidně. Dnes jsem jako v kině koukala na scénu tří chlapců. Viděla jsem je přicházet už z dálky, moc jsem si jich nevšímala.

10.7.2017 v 20:32 | Karma: 14,80 | Přečteno: 758x | Diskuse| Osobní

Veronika Fojtíková

NIC na vsi

Už jsem skoro zapomněla, jaký byl život na mateřské dovolené. Zpětně, po nástupu do zaměstnání, jsem musela přiznat, že na mateřské to bylo skvělé. Už jen kvůli tomu, že jsem si sama mohla rozvrhnout čas.

5.7.2017 v 20:16 | Karma: 17,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:03

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 666x
Jsem (ne)obyčejná máma dvojčat, která ráda utíká do svého vysněného světa. Pryč z reality...

Seznam rubrik