Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bujtur rebel

Nikdy nedávejte zvířátku jméno! Teda pokud se ho chystáte někdy sníst. Asi to má cosi společného s emocemi. Možná s duší. Každopádně udělení jména má silný liturgický význam. 

Už jen pojmenování věci fixuje její existenci v našem vesmíru. A pojmenování člověka dává celé bytosti identitu. Mít jméno je prastará zvyklost jdoucí až do časů, kam lidská paměť sahá.

Ptá se mladý chlapec šamana: „Stepní Trávo, prosím tě, prozraď mi, jak ty vlastně přicházíš na jména, která dáváš novorozeňatům? Pošeptají ti je duchové našich předků?“ Šaman se záhadně usměje: „Ano. Duchové mi napoví skrze to, co v danou chvíli vidím a prožívám. Vidím vodopád a tvoje sestřička se jmenuje Padající Pramen. Vidím orla a tvůj bratr se jmenuje Černé Křídlo.  Proč se ptáš, Hýkající Osle?

Asi je součástí i naší kulturní historie dávat jména podle typických znaků a vlastností daného člověka. Vzpomeňte jen: Malý, Zrzavý, Ryšavý, Nový. A pak podle činností, které lidé provádí: Kolář, Kovář, Truhlář.

Jistě, přicházejí i pikantnosti, tomu se člověk v zásadě nevyhne. A i to jsou věci zcela jasné a přirozené. To nepřirozené nastane teprve s příchodem státu. Vznikají instituce, regulace, recese a deprese. Stát nás chrání a snaží se nám zabránit v dělání hloupých věcí, a tak rozhoduje o tom, jaká může kdysi svobodná společnost dávat jména. 

Etatisté si zase povzdechnou: „Ale jistě, kdyby to stát neregulovat, tak by si lidé vymýšleli úplné hlouposti. Třeba R2-D2.“ Stále ale nějak nemohu přijít na to, jak vymýšlením hloupého jména poškozujete posvátný veřejný zájem. Komu se tím vlastně ublíží. Že by tomu dítěti?

A tak se stalo, že kdesi na vsi žil chlapík dobře stavěný, ztepilý a energický tak, že nikdo mu neřekl jinak než Bujný Tur. Tak dlouho se to opakovalo, až mu zdomácněla přezdívka Bujtur a chlapík se tak začal i podepisovat. Jednoho dne měl syna a chtěl mu z rodinné tradice dát tátovo jméno. A nazval ho také Bujtur. A tu nějaká paní z úřadu začala ťukat tužtičkou do nějaké knihy a u toho kroutila hlavou. NENENE, toto jméno dát nemůžete, není na seznamu.

Ale vždyť není urážlivé, a je zcela slovanské, můžete mít Krasomila, můžete mít Miroslava, můžete mít Bohumila, ale nemůžete mít Bujtura? NENENE. Požadovat po úřadu logiku je stejně marná snaha jako požadovat po akvarijní rybičce, aby vyšívala.

A bylo z toho dlouhého trápení a mrzení, až nakonec po třech měsících malé dítko dostalo jméno Bujtur. Jeho nositel je jediný Bujtur v republice. Nebyl žádný jiný nikde na světě. Alespoň až do nedávna. Jeden z rodiny Bujtura před nedávnem opět nazval svého narozeného syna Bujtur. Člověk by očekával, že už byl precedens prolomen, že matrikářky si zjistí, že jméno už existuje, a mimořádně zajímavá rodinná tradice bude dál žít svým životem. A tady opět stát, se svými úřady stvořenými, aby chránily občanskou společnost, řekl podruhé NE!

Malá anomálie vesmíru nebude existovat. Prostě budete mít uniformní jména a budete uniformní občan, už tady začíná ta správná občanská poslušnost! Je zřetelně vidět, že normalizační komunistická matrika neudělala vůbec žádný mentální posun a naše demokratická matrika svobodného státu řekla zase stejné „NE“. Stejné kyselé ženské, stejné strohé předpisy, stejný stroj na poslušné občany.

A tady se opět začalo bojovat, vyhrožovat a soudit. A i tady nakonec polevily ledy. Tímto posílám srdečné pozdravy do Liberce, kde se před nedávnem narodil druhý Bujtur na světě. Gratuluji a fandím mu a třeba bude jednou Bujtur i prezident a díky svému nedovolenému jménu ponese libertariánské poselství vzdoru proti nesmyslným státním úřadům dál.

Třeba jednou právě Bujtur pomůže vybudovat svobodnou společnost, kde úředníci budou sloužit lidu a úřady pomáhat občanské společnosti. Pokud jste libertariáni a čekáte syna a ještě nevíte, jak by se měl jmenovat, zkuste se zamyslet nad jménem Bujtur.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Vavruša | pátek 18.2.2022 14:49 | karma článku: 18,52 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Jsme vadné kusy

A zase po roce přijel do Liberce cirkus. Tedy Night of Warriors. Zašlá sláva minulosti, kdy celý event naplnil libereckou Arénu, tentokrát dávala jen slabou ozvěnu v místním kulturáku, stala se z toho taková klubovka.

1.4.2024 v 17:42 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Kapitalismus prý drancuje zdroje

Jednoduché: Znáte uroboros? To je had, co požírá svůj vlastní ocas. Princip paradoxu. Tak jako kolektivní vlastnictví. To mělo za cíl spravedlivou distribuci omezených zdrojů, a nakonec vždy končilo plýtváním a bankrotem.

16.3.2024 v 17:07 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3088x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Příjmové nůžky se dál rozevírají

Oblíbený argument všech socíků vždy fungoval. Pár lidí na světě vlastní většinu bohatství. Jsem mezi nimi? Ach ne! Proboha! Tak to je hnus!

5.3.2024 v 18:19 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Překovejte meče na pluhy

Tak děcka, nedělejte prosím válku, dělejte mír – a zemědělství. Když RVHP zkolabovalo, ukončil se jeden z největších socioekonomických pokusů 20. století.

1.3.2024 v 18:33 | Karma: 35,99 | Přečteno: 2332x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Naše nejlepší zdravotnictví na světě nefunguje

Zdravotnictví je v krizi. Oprava: České socialistické centrálně plánované a od dob komunismu nereformované zdravotnictví je v krizi.

23.2.2024 v 9:08 | Karma: 37,17 | Přečteno: 4051x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Manuál pro voliče k volbám do Evropského parlamentu

22. května 2024  9:54

V pátek 7. a sobotu 8. června budeme vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Volební...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 32,04
  • Průměrná čtenost 6290x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik