JL

Malo kdy pochvalim clanek, pane Martine Vavrušo. Dnes bych dal i neco navic. Nezalezi zda ctenari budou se mnou sohlasit, tedy nechci vytvaret to "MY", ale bude jich urcite vice.

Vite, ihned po precteni par radku vaseho clanku, me naskocila okamzite predstava nasi politicke sestave v Parlamentu a vsude, kde rozhoduje vetsina. Snad oddelim ten soubor investoru (tech hlavnich), kteri maji silu hlasu podlozenou mnozstvim penez v te investici.

Politicka sila v nasi republice vytvari mnozstvi stran pro ziskani ty procenta pri volbe do casti Parlamentu, Snemovne. Tech stran (tedy tech skupin se silou "MY") je az neco pres 90. Ty strany soutezi o minimalne tech 5%, aby se ten predseda strany a s nim i ten mistopredseda a mozna i tajemnik, dostaly na to teple mistecko dofajic, ze to bude aspon na ty ctyri roky.

Ty volby do Senatu jsou tvoreny netradicne, divame-li se podle historie, pri volbe jednotlivce. To je nevidane v evropske kotline, kde pretrvava historicka tendence jeste dnes. Ten francousky aristokrat, baron Montesquieu musel mit horecku navrhnout tento system pro vsechny politicka mista v organizaci statu. Tam uz neni "MY" ale "JA"!!! Uzasne!

Ta nase Snemovna po volbe se okamzite rozpadne na ty dve skupiny ktere zacnou vytvaret to silne 'MY"!! Koalice tvorici dalsi stupen toho druheho "MY" se silou ridit ten nas stat a ta druha, tedy ten zbytek, je s tim "MY"umlcena a musi poslouchat.

Uzasny system. Vsak dava za pravdu vasemu clanku.

RJ

Už pan Pournali ve svém "Žoldnéři" popisoval důležitost "rituálů" zejména ve vojenském prostředí. V dnešní armádě je "pořadová" v reálném bojovém nasazení zcela k ničemu. Ovšem důležitý je ten dril, sounáležitost s ostatními.

Totéž, ovšem už bez toho drilu platí samosebou univerzálně. Psychologie davu je popsaná mnohokrát. Sounáležitost s těmi "lepšími, chytřejšími, silnějšími".

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik