Angažovaní umělci - narkomani, alkoholici, póvl

V několika blozích a diskuzích pod nimi jsem si po vítězství Miloše Zemana přečetl, jakej jsou ti angažovaní umělci póvl. Rétorika autorů blogů a diskutujících na stejné vlně má však své ale. Jako všechno...

"Sláva vítězům a čest poraženým" - platílo, platí a mělo by platit i po Zemanově vítězství v letošní prezidentských volbách. 

Jak se ale dalo očekávat, někteří (ne všichni!) Zemanovy voliči znají pouze první část tohoto rčení.

Zemanovu výhru uznávám - že mu k této výhře pomohlo i pár podpásovek a zastrašování lidí například imigranty je prokazatelné a nejde o nic nového. Nicméně vyhrál a pan Drahoš byl druhý. Sice těsně, ale byl. Nedá se nic dělat. Jedna strana slaví, druhá strana to nevzdává, protože ví, že i malá, zpočátku nenápadná kapka vody dokáže po určité době rozbít i kámen.

A opět, jak jsme již zvyklí, si někteří opravdu neberou servítky a osočují třeba ty, kteří se veřejně postavili na stranu toho, kdo prohrál.

"Pražští umělci", "pražská kavárna", "alkoholici a narkomani", "nemakačenkové", "póvl" atd. nebudou přece nikdy vhodným vzorem pro obyčejné lidi, pro "sůl této země"...

Minimálně jeden příklad ze současnosti bych měl.

Nemám za to, že by pouze "pražská kavárna" věděla o Krištofovi Kinterovi. Jsem si jistý, že každej vzdělanej (a to nemyslím dokončením středního nebo vysokoškolského studia!)  ví o mladym chlapovi, kterej stylem svého uměním dává "na frak" všemu dosud umělecky uchopenému. "Na frak" příjemně, chytře a mile. Kdyby tomu tak nebylo, nebyly by jeho práce zastoupeny uznávaných zahraničních galeriích a soukromých sbírkách a jeho poslední výstava "Nervous Trees" by nebyla nejnavštěvovanější výstavou současného českého umělce (více než 160.000 návštěvníku!).

A právě pan Kintera, kterého můžeme zařadit mezi členy pomyslně nesmyslné "pražské kavárny", je autorem díla "Basic Atomic", které bylo v rámci výstavy "Nervous trees" (Rudolfinum září až prosince 2017) vystaveno hned v jeho prvním sále.

Když jsem prvně zahlédl různé - k sobě složené - koule a balony a glóby a míčky na hraní a vánoční koule - radoval jsem se z možnosti, které nám svým dílem pan Kintera dal - z možnosti si představovat, vzpomínat, radovat se, usmívat, zkoumat, nechat se překvapovat. Zkrátka - pustit fantazii na špacír a žasnout. Pod celou tou zdánlivou změtí v prostoru vedle mě postávali dospělí i děti a měli oči dokořán a smích nejen na rtech, ale právě i v těch očích. Šlo o hody představivosti!

A tento Krištof Kintera své dílo "Basic Atomic" instaloval do míst, kde lidé právě radost a úsměv potřebují nejvíce - do nemocnice v Motole. (https://www.youtube.com/watch?v=wUGnBsnwhZw).

Každý den mají lidé bez rozdílu volebních preferencí, ale se stejnou nutností pobývat v léčebném zařízení, možnost se alespoň na chvíli odpoutat od všech bolestí a strachů právě zkoumáním a prohlížením si něčeho, co jim může připomenout dětství a dospívání. Mohou na pár minut přemýšlet, nebo se "jen" pobavit a snít. A tohle není v době, kdy řešíme vlastní zdraví, vůbec málo.

Krištof Kintera dává lidem radost! Radost v galerijních prostorech, radost v instalacích přímo ve městech a nově radost tam, kam kromě porodního sálu moc radosti nepřichází  - v nemocnici.

Tato instalace v prostoru Motolské nemocnice je pro mě jeden z příkladů, že umělec nerovná se automaticky alkoholik, narkoman, nemakačenko nebo dokonce angažovaný póvl.

Netuším, jak právě v nemocnici pomáhají pacientům přední čeští politici. O jejich angažovanosti v takovém prostoru nemám žádné informace.

Ale vím, a teď už i Vy, kteří jste o Kinterově "Atomic Basic" zatím nevěděli, jak může umělec pomáhat lidem, kteří zrovna řeší důležitější situace než to, kdo bude sedět na Hradě.

A takovej člověk má u mě obrovský respekt. Takovej "póvl" navýsost uznávám.

 

 

Autor: Marek Valiček | středa 31.1.2018 9:00 | karma článku: 39,28 | přečteno: 9076x
  • Další články autora

Marek Valiček

Na takový kraviny nemám čas

19.5.2024 v 10:39 | Karma: 34,24

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 29,08