Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A vy se divíte, že vám říkáme - táhni, odkud si přišel?

Napsal jsem pár článků „jak to vidím já“. Pojednávali o „Radarové základně“, o „Mašínech“, o mé „inteligenci“, o tom zda „bdím či sním“, o kauze „Čunek“. Prostě jsem párkrát vyslovil svůj názor. A ejhle, co to opakovaně slyším: „Táhni, odkud si přišel“.

Žiji v této zemi již podruhé, tentokrát dalších 17 let. Tuto větu jsem slyšel stokrát? Tisíckrát? Já nevím. Všem, kteří mi tak rozkazují, kladu jednu jednoduchou otázku: Prosím tě, řekni mi, co pro tebe znamená slovo „svoboda“? A slyším: „Mohu si jezdit kam chci“, „Mohu studovat co chci“, „Nemusím se bát“, „Mohu říkat co chci“, a mnoho jiných „mohu“. Přitom mi tito moji kritici vyčítají, že to dělám. Oni si totiž vůbec neuvědomují, že „svoboda“ je v první řadě „zodpovědnost“. Oni jsou natolik falešní a podlí, že kážou jedno a dělají druhé. Oni mi říkají, že se nemusím bát, že si můžu říkat co chci, ale když to učiním, tak mi řeknou „táhni“. Mám se jich bát? Já tomu říkám „Klausovština“ (podle pana prezidenta). Ten též říká jedno a dělá druhé (Časopis TIME ohledně Klause napsal: „Pravicová rétorika, levicová politika“).

Povím Vám příběh: Seděli jsme ve Vancouveru na terase. Marie Čechová (Češka, která do té doby žila 13,5 roku v Kanadě), Rosťa Gordon Smith (Češka, která před tím žila 13,5 roku v Anglii), a já (který jsem do té doby žil 13,5 roku ve Švédsku) a bavili jsme se s dvěma čerstvě přišlými českými imigranty. Jedna z jejich otázek byla: „Co pro vás znamená SVOBODA? My, ač sice všichni Češi, ale z různých zemí, jsme zcela unisono řekli: „Svoboda je ZODPOVĚDNOST“! Další otázka byla: „Co si na této zemi vážíte nejvíc?“. Zde jsme již nebyli tak jednotní, ale v podstatě odpověď zněla: „Zde se nemusí krást“. Ne, že se nekrade, ale nemusí!!

Povím Vám druhý příběh: Seděli jsme ve Vancouveru na terase. Bylo nás asi tak 10-12. Každý tu angličtinu „mastil“ tou svojí hatlamatilkou. Někdo s českým přízvukem, někdo s polským, někdo s italský a jiný s čínským. Až najednou se ozvala jedna dívčina a anglicky (rozuměj: „kanadsky“) pravila: „Každý je odněkud jinud a já jsem jenom z Kanady.“!!

Není to pro cizince božské žít v zemi, kde domorodci závidí cizincům. že jsou "cizinci"? Není to přesně tehdy, kdy dojde „k porozumění mezi národy“?

Já tvrdím, že stačí 3 roky „emigrace“ a i ten nejzatvrzelejší Čech se zcivilizuje. Bohužel, ne všichni měli to štěstí.

Autor: Václav Šťastný | středa 5.3.2008 15:34 | karma článku: 19,53 | přečteno: 1744x
  • Další články autora

Václav Šťastný

Je v pořádku koalice pražské ODS a ČSSD?

Komentář k článku redaktora Lidových novin Petra Kamberského, publikovaného v LN dne 18.11.2010 pod názvem „Pražská koalice je v pořádku“. V tomto článku Petr Kamberský konstatoval, že koalice ODS a ČSSD v Praze je v pořádku. K tomuto svému názoru našel řadu účelových argumentů (včetně teorie her). Tyto jeho argumenty by se daly shrnout v jedno přísloví: „Účel světí prostředky“.

20.11.2010 v 13:40 | Karma: 11,79 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Václav Šťastný

Smutné, ale poučné !!

Výsledky jakýchkoliv voleb ukazují vždy preference voličů. Tyto preference byly v letošních komunálních volbách v ČR jasně řečeny. Přesto „výsledky“ na radnicích jsou v mnoha případech zcela jiné, a to v diametrální rozporu s přáním voličů.

18.11.2010 v 10:15 | Karma: 7,86 | Přečteno: 488x | Diskuse| Ostatní

Václav Šťastný

A propos: Kauza Barták, Kalousek a Nečas - Kauza morálka

Před chvílí jsem shlédl na ČTV1 Otázky Václava Moravce. Jedním z témat bylo "Co s Bartákem". Fascinující debata. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se předháněli v osočování, čí vláda byla v pradávné, dávné a nedávné minulosti ve věci armádních zakázek více zkorumpovaná. Občané ČR mají štěstí, že z toho, co na sebe prozradili a z čeho své vzájemně strany obvinili, se neprokázalo. To bychom dnes byli bez půlky poslanců parlamentu ČR. Co ale s tím Bartákem, to jsem se nedozvěděl. Nečas konstatoval, že je dostačující, že si vzal neplacené volno, zatímco Sobotka prosazoval myšlenku, že by měl okamžitě odstoupit. Před časem jsem napsal Blog na téma "Čuněk", za který jsem od jeho mnohých čtenářů sklidil kritiku. Protože se však domnívám, že i dnes je tento článek vrcholně aktuální, tak ho níže - poněkud modifikovaný - znovu uvádím:

14.11.2010 v 15:35 | Karma: 24,92 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Ostatní

Václav Šťastný

Státotvůrce Václav Klaus

Václav Klaus na volebním sjezdu ODS prohlásil, že nesouhlasí s politikou strany, a poté se vzdal titulu čestného předsedy. Dále řekl: "Považujte to za vstřícné gesto, neberte to jako nevraživost.". Je mylné se domnívat, že tímto „vstřícným gestem“ uvolnil Klaus Topolánkovi ruce, jak se domnívají někteří politologové. Naopak, Klaus tím uvolnil ruce sám sobě a jednoznačně vypověděl občanským demokratům válku poté, co přestali tancovat, jak jejich čestný předseda píská. Teď nastane Klausův aktivní boj proti ODS tím, že bude bezostyšně, coby „nestranický president“, podporovat založení konkurenčních stran – a pokud dvě takovéto strany budou málo, tak podpoří založení dalších a dalších a dalších „pravicových“ stran, dokud celou pravici nezničí. Václav Klaus byl vždy největší škodnou této země a jeho jednání nikdy nemělo za cíl nic jiného, než destrukci zásad demokracie a svobody ve prospěch Ruska.

7.12.2008 v 11:21 | Karma: 26,00 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Ostatní

Václav Šťastný

Je MDŽ a tak Vám povím, jak jsem byl ženou.

Ve Stockholmu existoval Český klub, kde se mj. dělali i tancovačky a maškarní. Na jednu maškarní jsme s manželkou vyrazili. Já ji však poslal napřed s tím, že si musím udělat masku, ve které mě nepozná. Bydlili jsme na studentských kolejích „Freskati“, což bylo předměstí Stockholmu, kam tehdy jezdil pouze autobus. Vedle nás bydlela sličná Finka a tak jsem za ní zašel, aby ze mě udělala ženu. A ono se jí to povedlo. Půjčila mi dlouhé šaty, kožíšek, kabelku, nasadila paruku, udělala perfektní make-up, já si vzal manželčiny boty na nízkém podpatku a vyrazil do ulic.

8.3.2008 v 13:44 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1175x
Odmítám lhostejnost a zavrhuji alibismus.